Fædrelandsvennen

HELSE Hvem styrer sykehuset?

Norske sykehus blir i dag styrt på en måte som ikke lenger har tillit i befolkning­en.

- INGER JUVASTØL, Evje ANJA N. ABUSLAND, 2. kandidat Agder Senterpart­i

● Det er ikke mindre enn sjokkerend­e lesning det de ansatte forteller om forholdene ved barneog kvinneavde­lingen på sykehuset på Eg. Det har ingen hensikt her å gjenta det som har blitt uttrykt av de ansatte. Beskrivels­ene taler så altfor tydelig for seg selv, og det er ikke mindre enn en stor skam det som kommer frem. At det kan vaere mulig i 2021 å ha slike forhold er bokstaveli­g talt uforståeli­g. Men hva gjøres? Sannsynlig­vis ingenting i den nåvaerende situasjon. Det skorter på bevilgning­er, heter det. Fortsatt en stor skam!

Her må det prioritere­s. Forholdene på sykehuset må snarest bringes opp for regjeringe­n for bevilgning­er, og det omgående! Her kan det ikke vaere snakk om politikk. Kun en helt nødvendig oppgraderi­ng i tråd med hva man kan forvente av forholdene på en barne- og kvinneavde­ling. Jeg drister meg til å si at pengene må kunne tas fra kontoen for bistand. For her er det virkelig snakk om bistand!

● Med helseforet­aksmodelle­n ble den folkevalgt­e styringen av våre offentlige sykehus erstattet av profesjone­lle styrer som driver sykehus som butikk. Stoltenber­g- regjeringa innførte reformen i 2002 etter en superkort høringsrun­de og med støtte fra FRP og H.

Styremedle­mmene i helseforet­akene står ikke til ansvar for folket ved valg. Helseminis­teren kan selv velge når han vil gå inn og styre, eller når det tjener han og regjeringa å vise til de regionale helseforet­akene sitt sørge-for-ansvar. Det er slik ansvaret for sykehuspol­itikken i landet blir tilslørt og pulveriser­t.

Senterpart­iet vil avvikle helseforet­aksmodelle­n og ta sykehusene tilbake til folkevalgt styring og offentlig forvaltnin­g. Slik vil vi sikre en effektiv og demokratis­k styrt spesialist­helsetenes­te med tillit i befolkning­a. Da må helseforet­aksloven bli erstattet av en ny helseforva­ltningslov, som sikrer reell folkevalgt styring av sykehusene og der store investerin­ger blir fullfinans­iert av Stortinget gjennom statsbudsj­ettet.

Finansieri­ng av sykehus må legge til rette for sektorens behov for økte investerin­ger i bygg og utstyr og sikring av beredskap i hele landet. Senterpart­iet vil skille drift og investerin­ger i sykehus slik at det ikke må kuttes i drift for å få råd til nødvendige investerin­ger. Helt sentralt er det at store sykehusinv­esteringer skal prioritere­s av Stortinget gjennom Nasjonal helse og sykehuspla­n, og fullfinans­ieres gjennom statsbudsj­ettet. Sykehus må få samme budsjett- og regnskapss­ystem som kommuner og fylkeskomm­uner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway