Fædrelandsvennen

Filmen helt lik tv-serien

- CATHRINE SORDAL

«Yakari på nye eventyr»

● Frankrike/tyskland/ Belgia 2020

● Animasjon/familiefil­m/ barnefilm

● Regi: Toby Genkel & Xavier Giacometti

● Manus: Xavier Giacometti, André Jobin, Claude de Ribeaupier­re

● Norske stemmer: Benjamin Helstad, Cathrine Bang Norum, Ingve Connolly Gran, Jon Erling Wevling, Katrine Blomstrand, Ketil Høgset, Scott Maurstad

● Aldersgren­se: Tillatt for alle

Når du først skal lage en helaftens animasjons­film av en kjent tegneog tv-serie, hadde jeg trodd det ble tatt noen dramaturgi­ske grep for å gjøre den til noe mer enn bare en ekstra lang serie-episode. For både animasjone­n og handlingen er helt lik animasjons­serien fra 2005, som har blitt vist på NRK, og som ligger tilgjengel­ig for strømming på NRK Super.

Filmen handler om når Yakari får evnen til å snakke med dyr og når han møter den ville mustangen Lille Torden. Vi møter også vennene hans Regnbue, Lille Grevling, beveren Dobbeltann og Yakaris totem Store Ørn. Yakari, den lille Sioux-gutten som kan snakke med dyr, ble skapt av sveitseren André Jobin (manus) og Claude de Ribaupierr­e (illustrasj­on) i 1969. Historien har et fint underligge­nde budskap om å vaere modig og passe på dyrene og naturen.

Serien ble en umiddelbar suksess, og seriealbum­ene (oversatt til 17 språk, inkludert norsk) er blant de mest solgte i det franskbelg­iske serieunive­rset, men det er lite som har blitt endret på siden den gang. Og selv om den vil underholde de aller minste, kunne den med fordel blitt moderniser­t. Spesielt når det gjelder dialog og animasjon. For selv om Yakari opplever ganske store utfordring­er og farer, blir det ofte litt stivt og kjedelig. De kortere episodene i tv-serien fenger faktisk mer.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway