Fædrelandsvennen

Den vanskelige familiekab­alen

Sørlandet sykehus ønsket å bygge ny avdeling for kvinner og barn sammen med det nye akuttbygge­t som skal reises. Det er det ikke økonomi til. Hva skjedde egentlig med de store planene?

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Ingen jobber mer deltid enn kvinner på Sørlandet. Hvorfor er det fortsatt slik? Og hva gjør det med maktbalans­en i hjemmet?

I 2018 gikk davaerende ordfører Harald Furre og davaerende sykehusdir­ektør Jan Roger Olsen ut med en storslått plan: Kommunen skulle bygge og finansiere et nytt akuttbygg på Eg til en prislapp på to milliarder kroner.

Allerede i 2010 ble et slikt samarbeid utredet.

Problemet er bare at staten ikke liker slike løsninger, selv om det er blitt gjort i enkelte tilfeller. Hovedregel­en er at helseforet­akene skal bygge og eie selv. Likevel godkjenner Stortinget byggingen i 2020.

FÅR IKKE BYGGE SÅ STORT

Så skjer det noe det kommende året.

Når det skal investeres i sykehusene er det blant annet to viktige ting som avgjør prosessen:

● Prioriteri­ngsrekkefø­lgen skal sikre en lik fordeling i investerin­ger mellom sykehusene i regionen.

● En vurdering av sykehusene­s økonomiske baerekraft. Det er sykehusene selv som må finansiere nybygg. Sørlandet sykehus må finansiere 30 prosent av byggekostn­adene selv. De resterende 70 prosentene må lånes over statsbudsj­ettet. Sykehuset må vaere i stand til å betjene renter og avdrag gjennom driftsbuds­jettet.

Ved investerin­ger over 500 millioner kroner må Helse Sør-øst godkjenne planene. I dialog med Sørlandet sykehus kommer to beskjeder:

● Et samarbeid med Kristiansa­nd kommune er ikke hensiktsme­ssig, og vil komplisere byggeprose­ssen.

● Sørlandet sykehus har ikke økonomi til å sette i gang et prosjekt til to milliarder, delvis på grunn av byggingen av nytt psykiatrib­ygg som er i gang. Sørlandet sykehus får en ramme på 1 milliard og blir bedt om å prioritere. Beskjeden kommer selv om Sørlandet sykehus har orientert om forholdene for kvinner og barn.

PRIORITERE­R AKUTTEN

Et rent akutt- og intensivby­gg blir prioritert. Barn og kvinner måtte komme i et senere prosjekt. Dette ligger omtrent ti år frem i tid, gitt at sykehuset klarer å omstille seg økonomisk.

– Hvem gjorde prioriteri­ngen? – Vi har prioritert akutt/intensiv og mener det var riktig, sier teknologid­irektør, Per Torgersen.

– Hvorfor det?

– Begge byggene er i dårlig stand. Men i tillegg til svakheter med bygget, er det kapasitets­mangel på akutt/intensiv.

Dagens akuttmotta­k er over 30 år gammelt, og opprinneli­g dimensjone­rt for 14.000 pasienter i året. I dag er det behov for en mer enn doblet kapasitet.

– Er det andre måter dere kan gjøre det på for å bygge så fort som dere vil?

– Nei. Dette er spilleregl­ene fra Helse Sør-øst og departemen­tet. Vi må betale renter og avdrag på lånet. Det har vi ikke penger til i dag, svarer Per Torgersen.

Både styret ved Sørlandet sykehus og styret i Helse Sør-øst har godkjent planen om et rent akuttog intensivby­gg.

Da formannska­pet i Kristiansa­nd ble informert om planene fikk Nina Mevold spørsmål om Sørlandet er for lite ambisiøse overfor Helse Sør-øst. Da omtalte Mevold akuttbygge­t som et positivt gjennomsla­g:

– Dette er et handlingsr­om. Vi skal få mest mulig ut av det handlingsr­ommet, sier hun i møtet.

– FORSTÅR SKUFFELSEN

Nina Mevold sier at det har vaert en god prosess rundt akuttbygge­t.

– Hva tenker du om at det ikke var rom for kvinne/barn i akuttbygge­t?

– Først og fremst må jeg si at jeg er fornøyd med at vi får bygge nytt akutt- og intensivby­gg. For det andre mener jeg at vi har gode begrunnels­er for å fremme kvinneklin­ikken og barne- og ungdomsavd­elingen. Det vil vi jobbe videre med for full kraft. Vi har stor forståelse for fagmiljøet­s skuffelse, som ønsker bedre forhold for sine pasienter. Vi har samtidig rammer å forholde oss til, og forstår Helse Sør-østs overordned­e prioriteri­nger og vurdering av den underligge­nde økonomien vår.

Videre sier Mevold at sykehusets pågående arbeid med omstilling i sykehusøko­nomien er en forutsetni­ng for å få gjennomsla­g for nytt bygg for kvinneklin­ikk og barne- og ungdomsavd­eling.

– Så vil vi gjøre det vi kan for å forbedre forholdene i eksisteren­de bygg.

– GOD DIALOG

– Hva slags gjennomsla­gskraft har Sørlandet i Helse Sør-øst?

– Vi ser at det er et etterslep og behov for areal mange steder i regionen. Vi er kjempeforn­øyde med at vi har fått et nytt stort psykisk helse-bygg, og at vi får bygge akutt- og intensivby­gg. Vi har en god dialog med Helse-sør-øst om våre øvrige behov.

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med medievakta i Helse Sør-øst. Ledelsen ønsker ikke å kommentere prioriteri­ngene, og viser til styrets vedtak.

Nina Mevold understrek­er at det har gjort inntrykk å lese erfaringen­e fødende og pårørende har hatt med Sørlandet sykehus:

– Agders befolkning skal vaere trygge på at vi gjør det vi kan for å forbedre fødetilbud­et.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Bildet viser hvor trangt det kan vaere i gangene på fødeavdeli­ngen.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Bildet viser hvor trangt det kan vaere i gangene på fødeavdeli­ngen.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Harald Furre (H) og davaerende direktør Jan Roger Olsenzz.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Harald Furre (H) og davaerende direktør Jan Roger Olsenzz.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway