Fædrelandsvennen

Gjenskaper bunad fra 1820

Jens Tønnesen (1799–1864) fra Søgne var ingen rikmann, men bunad, det hadde han. Denne 200 år gamle bunaden er nå hos Husfliden i Mandal, der den rekonstrue­res. Ny pris: 120.000 kroner.

- TEKST: HILDE WØHNI JOAKIMSEN hilde.joakimsen@fvn.no FOTO: JACOB J. BUCHARD

Husfliden i Mandal har tatt utfordring­en med å rekonstrue­re en 200 år gammel bunad.

–Dette er så spennende. Det er en stor aere å ta del i dette, og få vaere med å bevare historien, sier kjole- og draktsyers­ke Lisa Blom.

Hun jobber på bunadsavde­lingen til Norsk Flid Husfliden i Mandal, der hun syr, tilpasser, modellerer og driver med rekonstruk­sjon.

På loftet til Husfliden i Mandal skjuler det seg nemlig en skatt. En folkedrakt fra 1820 står der i all sin prakt, og studeres nøye av Lisa Blom.

Hun tar mål, og er i gang med å gjenskape bunaden, til nye kunder. Med støtte og veiledning fra Norsk institutt for Bunad og Folkedrakt, har hun fått opplaering i teknikker, fremgangsm­åter, historie og mønsteravt­egning.

Og nå rekonstrue­rer hun og kollegene en herredrakt fra Vest-agder, som skal bli til «Herredrakt for Vest-agder 1820– 1840 Rekonstrue­rt». Den vil koste rundt 120.000 kroner i salg.

DIREKTE KOPI

– En rekonstrue­rt drakt er en direkte kopi av en original folkedrakt. Her er det med andre ord ikke fantasi, design eller mote som bestemmer. Men heller et systematis­k kartleggin­gsarbeid hvor en dypdykker ned i kilder, arkiver, museer, bildemater­ialer, tekster og originale klaer, sier Blom.

Det er altså bunaden til Jens fra Søgne som rekonstrue­res. Husfliden i Mandal har sammen med Norsk Institutt for Folkedrakt og Bunad gjennomgåt­t arkivet av registrert­e herretøy fra Vest-agder.

– Dette er et stasplagg, som er så godt bevart, sier Inger-lise Brøto Torland.

Daglig leder ved Norsk Flid Husfliden i Mandal er stolt over at de har den 200 år gamle folkedrakt­en til Jens fra Søgne i sine lokaler. Hun forteller den spennende historien bak skatten:

– Alt startet på en gård i Øyslebø i forbindels­e med brudestas vi skulle få låne i forbindels­e med en fotografer­ing. I denne kisten var det mange skatter, deriblant herreklaer. Vi hadde tidligere snakket om at vi ønsket å få frem en herredrakt, og aller helst fra tidlig 1810, samme tidsperiod­e som den rekonstrue­rte kvinnedrak­ten er i fra, sier Inger-lise Brøto Torland.

Eieren var velvillig og vi fikk låne det vi måtte ønske. Det var oppdagelse­n av den nydelige blå korttrøya med brune bånd som ble starten på hele denne reisen. Det lå en bukse og en vest i samme kiste, men de var av nyere dato. Det var derfor vi landet på resten av draktdelen­e fra Søgne. Dette var starten på revitalise­ring av den nye herredrakt­en fra 1820–1840, og som nå Lisa Blom har rekonstrue­rt, forteller Torland.

– Vi er glad for at vi har økonomisk mulighet og ressurser til å holde på med draktutvik­ling, og dette er et arbeid vi har hatt fokus på i mange år, parallelt med den daglige produksjon­en av den eksisteren­de Vest-agder-bunaden til dame og herre, sier hun.

RIKE TRADISJONE­R

Et av formålene til Norsk Flid Husfliden, er å fremme engasjemen­t om

kring Vest-agder-bunaden gjennom forskning, utvikling og formidling. Det er opp gjennom årene blitt mange enkeltdele­r. Det vil si supplering til eksisteren­de bunad som nye forklaer, sjal, vestestoff, hodeplagg, stripestak­ker og draktsølv til en komplett kvinnedrak­t.

Nå i disse dager naermer de seg ferdigstil­ling av rekonstrue­rte mannsklaer fra Vest-agder. Der er bunaden til Jens Tønnesen svaert viktig.

– Vårt draktområd­e har rike tekstile tradisjone­r å hente impulser fra. Mye er bevart fra vårt distrikt, både i privat og museale samlinger. Vest-agder Husflid har også etter hvert en fin samling med bevarte eldre draktdeler. Disse er kjøpt inn fra auksjon og private. Vi ser på dette som et viktig arbeid, det å få frem mange av skattene som de bevarte draktene og draktdelen­e er. Vi har et ansvar med å formidle den kulturelle draktskikk­en fra vårt område til befolkinge­n. Et svaert spennende arbeid, mener Inger-lise Brøto Torland.

MOTERIKTIG­E MENN

Funnene av gamle drakter fra 1800-tallet viser at mannen var mer motepreget enn kvinnen. Et typisk eksempel er den rekonstrue­rte 1810-drakten. Den har et moderne nitt med Empire-liv, men vevestoffe­t er i en gammeldags 1700-talls silke. Mannen har det mest moderne: vest i trykt bomull.

Starten på 1800-tallet er den store seilskutet­iden, og den internasjo­nale handelen vokste voldsomt. Kleven, som da var havna i Mandal, var en av de første havnene som møtte skipene etter den lange overfarten på vei mellom Nordsjøen og Østersjøen.

Etter å ha kjempet mot bølgene, hadde mange behov for å reparere skuta. Andre søkte nødhavn eller bunkret proviant, drikkevann, tau og tobakk.

Skipene kunne ligge i uker og måneder, og man kan se en klar sammenheng mellom moteideale­ne i Europa og klaerne som er funnet i Agder. Det gir et større bilde når klaerne skal rekonstrue­res.

På den originale drakten til Jens Tønnesen er det brukt stoffer som engelsk klede, mollskin, trykt bomull, bomullsbån­d og lin. På drakten som rekonstrue­res nå, brukes det engelsk klede, klede fra Norge, mollskin fra Sverige, trykt bomull fra India, bomullsbån­d fra England og lin fra Norge.

DRØMMEJOBB

Kjole- og draktsyers­ke Lisa Blom er takknemlig for alle som har sett verdien i å ta vare på gamle drakter.

– Denne jobben kan vi gjøre på grunn av ildsjeler som har registrert og bevart originale plagg, fra gamle kister på loft, til små biter som er brukt som isolasjon i veggene på hus. Det er viktig at vi løfter frem historien og gjør denne dokumenter­ingen for bevaring i fremtiden. Dessuten bygger vi videre på en norsk stolthet om å baere nasjonaldr­akten vår og fortelle dens historie. Vi tar vare på teknikker, som ellers ville blitt glemt, forteller hun, og legger til:

– Jeg er så takknemlig for at jeg har fått aeren av å rekonstrue­re de nye mannsklaer­ne for Vest-agder. Dette er rett og slett min drømmejobb. Det krever en del underveis, men jeg har laert så mye nytt, og jeg elsker å «nerde» om sømteknikk og historie, sier Lisa Blom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lisa Blom behandler den originale bunaden til Jens fra Søgne varsomt. Bunaden er 200 år gammel. Den nye versjonen av kort-trøyen til venstre.
Lisa Blom behandler den originale bunaden til Jens fra Søgne varsomt. Bunaden er 200 år gammel. Den nye versjonen av kort-trøyen til venstre.
 ??  ?? Modell Svein Haugen prøver den nye drakten som nå lages.
Modell Svein Haugen prøver den nye drakten som nå lages.
 ??  ?? Svein Haugen (t.v.) er modell for anledninge­n mens bunaden rekonstrue­res. Daglig leder ved Norsk Flid Husfliden i Mandal (midten) og kjole- og draktsyers­ke Lisa Blom.
Svein Haugen (t.v.) er modell for anledninge­n mens bunaden rekonstrue­res. Daglig leder ved Norsk Flid Husfliden i Mandal (midten) og kjole- og draktsyers­ke Lisa Blom.
 ??  ?? 200 år gammel kort trøye til bunad. Den ble funnet på en gård i Øyslebø, og ledet fram til funnet av bunaden til Jens.
200 år gammel kort trøye til bunad. Den ble funnet på en gård i Øyslebø, og ledet fram til funnet av bunaden til Jens.
 ??  ?? Denne vesten er 200 år gammel, og nå rekonstrue­res den.
Denne vesten er 200 år gammel, og nå rekonstrue­res den.
 ??  ??
 ??  ?? «Herredrakt for Vest-agder 1820–1840 Rekonstrue­rt» tar form ved Husfliden i Mandal.
«Herredrakt for Vest-agder 1820–1840 Rekonstrue­rt» tar form ved Husfliden i Mandal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway