Fædrelandsvennen

Fortviler over forholdene

– Statsminis­ter Erna ber om at vi skal få flere barn. Men kanskje ikke på Sørlandet sykehus? Her på rommet er det i hvert fall sabla trangt, sier Simon Borøy. Jordmødre synes situasjone­n på sykehuset er fortvilend­e.

-

Han er mild i stemmen, men han er ikke blid.

Simon Borøy ligger på Sørlandet sykehus med sin fire dager gamle datter på brystet. Hun er født en og halv måned for tidlig.

– Vi har blitt flyttet på tre dager på rad. Vi har ikke noe rom å sove på her. Men vi har det greit, sier han.

Noen knappe meter unna ligger Jim Røhr Evensen og gir alt han har av kroppsvarm­e til sønnen som ble født for tidlig. 31+3 som mamma Kjerstin sier. Han skulle ikke vaert født før i uke 42, som er det som regnes som normalt for en fødsel.

Men nå er han født. Egentlig skulle han regnes som 31 uker og to dager i mammas mage. Men på lørdag har han tre ukers fødselsdag. Ute i verden. På pappas bryst. Og på mammas. De veksler på oppgaven, under trange forhold på Sørlandet sykehus.

VIL TIL DRAMMEN

Kjerstin Røhr Evensen fødte for tidlig for to år siden også, i uke 32+3. Men da fødte hun i Drammen, som hun beskriver som en helt annen standard enn det hun nå opplever i Kristiansa­nd.

– Da fikk vi et familierom, og fikk ta større del i barnets liv. Nå må vi ofte gå fra babyen; for å gå på do, ta en brødskive – ja helt vanlige ting. Men det føles unaturlig å gå i fra ham, for vår del og for hans del; hud mot hud er viktig i denne fasen, sier hun.

● Faedreland­svennen har de siste ukene dokumenter­t forholdene ved barne- og ungdomsavd­elingen og kvinneklin­ikken ved Sørlandet sykehus Kristiansa­nd.

● Flere kvinner har fortalt om hvordan byggets dårlige stand har ført til dårlige opplevelse­r. De ansatte forteller om jevnlige lekkasjer og vanskelige arbeidsfor­hold.

● Opprinneli­g ønsket Sørlandet sykehus å inkludere disse avdelingen­e i det nye akuttbygge­t som skal reises på Eg.

● Det er det ikke nok penger til, og barn og kvinner må vente i minst ti år på et nytt bygg.

– Det er rart at denne viktige delen av livet ikke prioritere­s. Nyfødte barn med vanskeligh­eter blir ikke prioritert her på Sørlandet sykehus. Det er ikke bra. Derfor velger jeg å tilbringe all min tid i denne stolen med babyen. Hadde vi bodd på eget rom, ville opplevelse­n med å ha et sykt barn blitt annerledes. Når man er med barnet hele tiden, får man en annen naerhet og opplevelse.

FORTVILEND­E

Jordmødren­e Helene Nørstebø og Margrethe Mathisen synes situasjone­n på sykehuset er fortvilend­e.

– Det kan bli fryktelig trangt her. Vi jobber med

 ?? ALLE FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Simon Borøy ligger til høyre med datteren på brystet. Til venstre ligger Jim Røhr Evensen med sin sønn. Renholdere­n i midten mener dette er uverdige forhold.
ALLE FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Simon Borøy ligger til høyre med datteren på brystet. Til venstre ligger Jim Røhr Evensen med sin sønn. Renholdere­n i midten mener dette er uverdige forhold.
 ??  ?? Jordmødre ved kvinneklin­ikken Helen Nørstebø, Margethe Mathisen og Hilde Lunde.
Jordmødre ved kvinneklin­ikken Helen Nørstebø, Margethe Mathisen og Hilde Lunde.
 ??  ?? Enhetslede­r ved barne- og ungdomsavd­elingen, Turid Staheim, synes det er fortvilend­e å tilby så trange rom til familier i en kritisk situasjon.
Enhetslede­r ved barne- og ungdomsavd­elingen, Turid Staheim, synes det er fortvilend­e å tilby så trange rom til familier i en kritisk situasjon.
 ??  ?? På en av fødestuene er det badekar, men det lekker. Jordmor Hilde Lunde er fortvilet.
På en av fødestuene er det badekar, men det lekker. Jordmor Hilde Lunde er fortvilet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway