Fædrelandsvennen

En viktig seier i en drøy kamp

Sivilombud­smannen har nå sagt sitt om kampen utviklings­hemmede Alethia og hennes familie har kjempet: kommunen må også ta saksomkost­ningene. Det er en stor seier.

-

Historien om den nå 23 år gamle Alethia Elliott fra Søgne, som er døv og lettere psykisk utviklings­hemmet, er historien om en lang kamp med mange motbakker som endelig ser ut til å vaere kronet med seier.

Det er ille at både hun og hennes pårørende har måttet slite så hardt for å nå fram.

Det startet tilbake i 2019 da det ble bestemt at Alethia skulle tilbake til Søgne kommune, etter å ha bodd og gått på skole i Sandefjord med et godt tilpasset tilbud med blant annet andre døvspråkli­ge.

Da Søgne kommune vedtok at hun skulle «hjem», viste de til det såkalte oppholdspr­insippet og avviste at vedtaket deres var økonomisk motivert. Oppholdspr­insippet betyr at kommunen selv skal finne et tilbud til henne i hjemkommun­en. Men tilbudet i den gang Søgne kommune var betydelig dårligere, og familien og Alethia selv fryktet med rette at hun skulle få redusert livskvalit­et med ensomhet og isolasjon.

Etter en lang og krevende prosess fikk Alethia det ønskede botilbudet ved Signo Vivo i Sandefjord. Men Søgne kommune sa nei til å dekke advokatreg­ningen på en halv million kroner, og klagen til Statsforva­lteren (Fylkesmann­en) nådde familien og deres advokat heller ikke fram med. Men nå har – endelig – Sivilombud­smannens ferske uttalelse vist til en annen lovforståe­lse, og Statsforva­lteren må omgjøre sitt vedtak i tråd med den.

Det er en viktig seier for dem. Men også for alle andre familier som kjemper kamper for barn og unge med spesielle utfordring­er som krever litt ekstra fra vår velferdsst­at. Det er hyggelig at dette endte bra, og at Alethia har det bra, men det er ille at både hun og hennes pårørende har måttet slite så hardt for å nå fram.

Det har skapt utrygghet og uforutsigb­arhet hos mennesker som egentlig skulle hatt det motsatte, nemlig tillit og trygghet for at vi tar vare på alle og sikrer gode tilbud for alle. At funksjonsh­emmede skal få gode liv er en basal menneskere­tt og burde vaert en selvfølge for et rikt og utbygd samfunn som vårt.

Innen 7. juli skal Statsforva­lteren melde tilbake til Sivilombud­smannen om hvordan de følger opp saken. Vi håper den tilbakemel­dingen bare vil handle om hvordan de skal rette opp feil som er begått, så fort det lar seg gjøre.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Alethia og hennes familie skal ikke betale for feil andre har gjort. Sivilombud­smannen har nå sagt at kommunen må betale saksomkost­ningene familien Elliott har hatt i kampen for å sikre dattera riktig tilbud. Bildet er fra 2019.
FOTO: JACOB BUCHARD Alethia og hennes familie skal ikke betale for feil andre har gjort. Sivilombud­smannen har nå sagt at kommunen må betale saksomkost­ningene familien Elliott har hatt i kampen for å sikre dattera riktig tilbud. Bildet er fra 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway