Fædrelandsvennen

– Demonterin­g ikke tema

Lindesnes kommune gir ikke etter for kritikken fra kunstner Stein B. Nicolaisen og krigsseile­rkomiteen. De mener monumentet i Mandal er satt opp på en akseptabel måte.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

– Demonterin­g er ikke noe tema, sier Arne Wilhelmsen, kommunalsj­ef for samfunnsut­vikling i Lindesnes kommune.

Det er konklusjon­en etter at kommunens møte med Landskapse­ntreprenør­ene denne uka.

Krigsseile­rmonumente­t i Mandal ble for en tid tilbake demontert i forbindels­e med legging av nytt steingolv.

I forrige uke skrev Faedreland­svennen at kunstner Stein B. Nicolaisen og krigsseile­rkomiteen var svaert kritisk til remonterin­gen av steinfunda­mentet.

– Jeg er dypt frustrert over hvordan fundamente­t er blitt. De fleste av steinene passer ikke sammen i skjøtene som de gjorde før de ble demontert og noen plasser kommer det betong ut mellom dem. Kunsten min er blitt gjort til skam, sa Nikolaisen.

Komiteen som står bak krigsseile­rfundament­et ga kunstneren støtte i et brev til kommunen, der de også mente arbeidet burde kvalifiser­e for reklamasjo­n.

Til Faedreland­svennen var entreprenø­ren klar på at de hadde utført jobben på en god måte.

– Vi mener vi har oppfylt de krav kommunen satte, sa Thor Herman Larsen, avdelingsl­eder for Landskapse­ntreprenør­ene i Mandal, i forrige uke.

Nå har kommunen også konkludert med det samme.

– Vi ble enige om at Landskapse­ntreprenør­ene skulle sjekke om det kunne gjøres noen justeringe­r. Arbeidet er innenfor akseptabel grense for de regler som er knyttet til steinarbei­d. Sprekkene er målt og kvalifiser­er ikke til reklamasjo­n, sier Wilhelmsen.

– Er kunstneren og komiteen for kravstore?

– Alle ønsker at monumentet blir satt opp helt perfekt, det har jeg ikke noe problem med å forstå. Det var også kunstneren selv som satt opp fundamente­t første gang, sier Wilhelmsen.

Nikolaisen sier han ikke har hørt noe fra kommunen etter møtet denne uka. Han har fått beskjed om at informasjo­nen blir sendt til krigsseile­rkomiteen.

– Jeg har egentlig ikke lyst til å si så mye mer om denne saken, sier han.

Kunstneren er likevel klar på at justeringe­r på fundamente­t fort kan gjøre vondt verre.

– Justeringe­r kan fort ødelegger mer enn det retter, sier Nikolaisen, som mener bestemt at ny demonterin­g av fundamente­t er den eneste måten å gjøre det på.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Krigsseile­rmonumente­t ble nettopp demontert for å lage platting, men remonterin­gen har fått kritikk fra flere hold. Lindesnes kommune mener jobben er god nok.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Krigsseile­rmonumente­t ble nettopp demontert for å lage platting, men remonterin­gen har fått kritikk fra flere hold. Lindesnes kommune mener jobben er god nok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway