Fædrelandsvennen

Frykter bygda blir isolert

De har gledet seg til ny E 39 er klar, men denne uken fikk de vite at veistrekni­ngen ved Try på dagens E 39 kan bli stengt. Innbyggern­e frykter at hele bygda isoleres.

- TEKST: MONA WIKØREN mona.wikoren@fvn.no

– Vi hadde gledet oss til ny E 39 er klar og vi slipper tungtransp­ort og får tryggere vei, sier Atle Aasen som er både beboer og vara for KRF til bystyret i Kristiansa­nd kommune.

Vi treffer ham på Try sammen med naboer som har møtt opp for å gi uttrykk for skuffelsen og frustrasjo­n etter at de fikk vite at veistrekni­ngen står i fare for å bli stengt. Mellom 70 og 80 husstander blir rammet dersom veistrekni­ngen stenges.

DYR Å VEDLIKEHOL­DE

Den delen av dagens E 39 som går forbi Trysfjorde­n er rasfarlig og dermed kostbar å holde åpen. Agder fylkeskomm­une mener det vil bli for dyrt å drifte den hvis de skal overta den slik den er i dag. Når de overtar veien, foreslår de derfor at denne strekninge­n blir lagt ned.

Fylkeskomm­unens administra­sjon skriver i en saksutredn­ing at dagens E 39 har en høy standard sammenlign­et med andre fylkesveie­r. Å overta den vil gi vesentlige økte kostnader. Disse kostnadene blir ifølge fylkeskomm­unen ikke dekket fullt ut av staten.

Ekstra dyrt blir det altså på strekninge­n langs Trysfjorde­n mellom Holmenfoss og Try .

DETTE FRYKTER DE

Naboene frykter å miste alt av busstilbud hvis veien stenges. Bønder som kjører mellom eiendommer i forbindels­e med slått, frykter omkjøring på 30 kilometer - med traktor.

– Man kan risikere at gårder ikke blir drivverdig­e, påpeker Aaasen.

Videre er innbyggern­e bekymret for hvordan barn og unge skal få treffe venner når avstandene blir lengre med omkjøring om Ålo. Skolebarna tilhører Lunde skolekrets og vil få betydelig lenger skolevei.

– Buss og sykkelvei er like viktig for oss som for dem som bor i byen, sier Aasen og tilføyer:

– Det er for galt om vi må kjøre til nabokommun­en først for å komme til kommunesen­teret.

– Jeg er oppvokst her og valgte å flytte tilbake hit fordi det er et godt sted å bo. Nå blir det bare bil som gjelder hvis veien stenges. Vi har gledet oss til endelig å kunne sykle trygt til sentrum. Vi synes dette er veldig trist, sier Hilde Marie Master.

Saken skal opp til politisk behandling i neste uke. Da skal Samferdsel­sutvalget i Agder fylkeskomm­une bestemme seg for om de vil overta hele E 39 eller gjøre som administra­sjonen foreslår og stenge veien forbi Trysfjorde­n.

Christian Eikeland (Frp) er utvalgsled­er og bodde på Try selv i en årrekke som barn.

– Jeg tror dette blir en av de største sakene i tiden som kommer, og jeg antar den ender opp i Samferdsel­sdeparteme­ntet. Jeg forventer at veien holdes åpen og at det følger med penger til å drifte veien, sier han.

Eikeland mener det er for mye forlangt at fylkeskomm­unen skal måtte ta regningen for å drifte veien uten at fylkeskomm­unen får midler til dette. Samme problem møter fylkeskomm­unen når man forsøker å få kommunene til å overta noen fylkesveie­r. Eikeland mener derfor det er staten som må sørge for at fylkeskomm­uner får nødvendige midler til å drifte veistrekni­nger som overtas.

Utvalgsled­eren mener derfor at fylkeskomm­unen må si nei til å overta veien.

ØKONOMISK USIKKERHET

– Vår holdning har vaert at skal veien vaere åpen, må staten sikre den på forhånd, uttalte Ola Olsbu, samferdsel­ssjef i Agder fylkeskomm­une tidligere i uken.

Han påpeker at vegen er sikret slik den fremstår i dag, men at det er knyttet stor usikkerhet til hvor store utgifter som vil påløpe med årene for å sikre veien.

– Det er ikke til å legge skjul på at vi ser ulempen det vil innebaere for innbyggern­e som blir berørt. Men når vi snakker om så store kostnader, så vil det gå ut over annet når utgiftene ikke blir kompensert, sier Olsbu.

Som nevnt behandles saken politisk av utvalget i neste uke. Saken vil så behandles av Fylkesutva­lget og så av Fylkesting­et.

– Når får vi en politisk debatt som saken fortjener. Så blir det opp til det politiske lederskape­t å finne ut hva man skal gjøre videre, sier han.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Mellom 70 og 80 husstander rammes dersom veien stenges ved Trysfjorde­n.
FOTO: MONA WIKØREN Mellom 70 og 80 husstander rammes dersom veien stenges ved Trysfjorde­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway