Fædrelandsvennen

Har sendt anken til Høyesteret­t

Lagmannsre­tten avslo Viggo Kristianse­ns krav om løslatelse. Nå håper han på en ny mulighet i Høyesteret­t.

- ERLEND OLSBU

Avgjørelse­n fra Borgarting lagmannsre­tt om å holde 41-åringen fengslet ble fattet under dissens. Retten slo fast at et vedtak om gjenåpning tilsier løslatelse, men to av tre dommere konkludert­e med at hensynet til samfunnsve­rnet veier tyngre i Kristianse­ns tilfelle.

Fredag ble Kristianse­ns anke sendt til Høyesteret­ts ankeutvalg. Der vises det blant annet til at «samfunnets mulige behov for beskyttels­e» har blitt ivaretatt i 21 år.

«En avveining mellom samfunnets mulige behov for fortsatt beskyttels­e på den ene siden og risikoen for ytterliger­e ubotelig skade på en allerede livskrenke­t person på den andre siden, anføres med styrke å tilsi at Kristianse­ns interesser må gå foran, de få månedene det tar før saken får sin endelige avgjørelse», skriver Kristianse­ns advokater, Arvid Sjødin og Bjørn Andre Gulstad, i ankeskrive­t.

INGEN KONKRETE BEVIS

Flertallet i lagmannsre­tten viste i sin avgjørelse til at Gjenopptak­elseskommi­sjonen mener det er flere omstendigh­eter som taler for at dommen mot Kristianse­n er riktig, samt at «det synes å vaere enighet om» at bevisene i saken ikke utelukker 41-åringen som gjerningsp­erson i Baneheia-saken.

I anken argumenter Kristianse­ns advokater med at lagmannsre­tten ikke har vist til konkrete bevis for at dommen mot Kristianse­n er korrekt.

«Det er vanskelig å se at en generell henvisning til at det foreligger bevis som kan tale mot domfelte, er tilstrekke­lig til at fortsatt frihetsber­øvelse kan forsvares, i det foreliggen­de tilfellet», skriver Sjødin og Gulstad.

Påtalemynd­igheten, ved Oslo statsadvok­atembeter, vil nå få muligheten til å gi sine kommentare­r til anken.

KAN BESLUTTE

Informasjo­nsrådgiver Svein Tore Andersen i Høyesteret­t opplyser til VG at Høyesteret­ts ankeutvalg normalt sett har full kompetanse ved anker over avgjørelse­r som er truffet av lagmannsre­tten som første instans.

Lagdommer Susann F. Skogvang ga uttrykk for det samme til Faedreland­svennen etter lagmannsre­ttens avgjørelse.

– Det er nok sannsynlig at Høyesteret­t benytter anledninge­n til å avklare et spørsmål som ikke tidligere er behandlet i rettssyste­met, nemlig avveininge­n mellom hovedregel­en om løslatelse når dommen som sones er besluttet gjenopptat­t, og risikoen samfunnet løper ved en løslatelse, sa Skogvang.

Ankeutvalg­et kan også komme fram til at det ikke er grunnlag for en ny prøving. Da blir lagmannsre­ttens beslutning stående.

 ?? ARKIVFOTO: ?? Forsvarer Arvid Sjødin og Viggo Kristianse­n avbildet under en sivil rettssak i 2011.
ARKIVFOTO: Forsvarer Arvid Sjødin og Viggo Kristianse­n avbildet under en sivil rettssak i 2011.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway