Fædrelandsvennen

Rasende på sniknedsag­ing

Jonas Ib Jensen ble mektig sur da noen i mørket sagde ned ei 15 meter høy furu på tomta hans.

- TORGEIR EIKELAND

– Dette er sjofelt og feigt gjort. Jeg følte det som noen hadde spent bein på meg, slått meg i magen og spytta meg i fjeset samtidig, sier Jonas Ib Jensen.

Han er så forbanna som det er mulig for en sørlending å bli der han står ved siden av ett av sine kjaere furutraer. Planten målte femten meter i høyden, og er nå ugjenkalle­lig avlivet av ukjent gjerningsp­erson.

– Nitti årringer har jeg tellet i stubben. Traer betyr mye for meg. Vi har 38 tresorter på eiendommen, og 18 furuer her oppe på Furufjelle­t, sier han.

«Vi» er i dette tilfellet ham selv og faren Nar Jensen. De bor i hvert sitt hus på adressen Holteveien 222. Begge er kunstnere, og tomta i Randesund er full av installasj­oner, kunstverke­r og hva andre kanskje ville kalt skrot. For 41 år siden da Jonas Ib Jensen ble født, lå denne tomta på landet. Senere har bebyggelse­n og framskritt­et krøpet stadig naermere.

BEDT OM Å FJERNE TREET

– Jeg har blitt spurt to ganger om å fjerne den furua, og begge gangene var det av noen som bodde i den blokka, sier han og nikker mot lavblokka rundt 20 - 30 meter unna den felte furua. Forespørsl­ene kom fra ulike personer. En spurte for fire år siden, og den andre for syv-åtte måneder siden.

– Og den siste var en som ikke lenger bor der nå, sier han.

Han har ingen hovedmiste­nkt for å stå bak det som må sies å ha vaert en dristig nedsaging. Hadde treet veltet motsatt vei ville det truffet blokka, og nå ligger det flatt midt mellom en bil og en båt han selv eier.

SAGELYDER BLE HØRT

– Jeg har snakka med folk som hørte sagelyder her klokka 23 lørdag 1. mai, sier han. Stubben har ei jevn kuttflate som vitner om effektivt arbeid tross manglende motoriseri­ng. Treet lå velta ei uke før Jensen oppdaga at det var falt.

– Jeg la meg tidlig den kvelden, og hørte ikke noe. I uka etter var jeg opptatt med å montere ei utstilling ute i Søgne. Men så så jeg en dag nede fra hagen at det hadde kommet en ny «hekk» her oppe, og det var jo dette treet som lå nede, sier Jensen.

LAGER TOTEMPAEL

Han forsikrer at han har tenkt å politianme­lde geriljasag­inga.

– Men det kan vel fort hende det blir henlagt. Jeg vil likevel få sagt fra at dette overhodet ikke er greit.

– Har du tenkt å bare la furua ligge her?

– Dette er ikke over, og jeg tenker den kan få ligge her ei stund mens vi forsøker å finne ut hvem som har gjort dette. Siden tenker jeg at jeg skal lage en totempael av stammen, for det har jeg alltid hatt lyst til å lage. Den skal stå her oppe på Furufjelle­t.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Jonas Ib Jensen sier han har spurt alle som bor i blokka i bakgrunnen om de har sagd ned treet hans. Alle nekter.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Jonas Ib Jensen sier han har spurt alle som bor i blokka i bakgrunnen om de har sagd ned treet hans. Alle nekter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway