Fædrelandsvennen

Vil forby pengegaver til bosett

Karmel-institutte­t samler fortsatt inn penger til nye israelske bosettinge­r i palestinsk­e områder. Robin Hansson i SV vil kriminalis­ere virksomhet­en.

-

KRISTIANSA­ND

– De som aktivt finansiere­r brudd på internasjo­nal lov, okkupasjon og apartheid-regimer bør straffefor­følges, sier Robin Hansson i Sosialisti­sk Venstrepar­ti.

En del av bakteppet for kamphandli­ngene mellom Hamas og Israel nå, er den varslede utkastelse­n av palestiner­e fra Sheikh Jarrah-nabolaget i den østlige delen av Jerusalem.

Lenger nord på Vestbredde­n har den norske organisasj­onen Karmel-institutte­t i mange år støttet en israelsk bosetting økonomisk.

I Israel skiller man mellom begrepet «settlement» som er godkjent av israelske myndighete­r og «outpost» som mangler godkjennin­g. Begge typene israelske bosettinge­r øst for 1967-grensene er i strid med FNS resolusjon­er om fordelinge­n av området. Alonei Shilo som får norsk støtte, ble imidlertid etablert som en utpost uten alle nødvendige godkjennin­ger fra israelske myndighete­r.

Pengeinnsa­mlinger til denne virksomhet­en har funnet sted gjennom Karmel-organisasj­onens avis og møtevirkeo­mhet, blant annet på bedehus i Agder og Rogaland. Da Faedreland­svennen laget en skriftlig dokumentar om virksomhet­en, startet turen på Mosby bedehus.

– EKSTREMIST­ISK

– Vi hadde ikke tolerert hvis norske organisasj­oner og innbyggere hadde vaert med og finansiere den etniske rensingen i Myanmar. Da bør det heller ikke aksepteres at norske organisasj­oner bidrar til å finansiere etnisk rensing på Vestbredde­n og i Jerusalem, sier Robin Hansson.

– Hvorfor bruker du begrepet «etnisk rensing» om det som skjer i de palestinsk­e områdene?

– Siden 1948 har Israel ført en politikk der de har fordrevet palestiner­e fra sine hjem og hvor de har tatt stadig mer Palestinsk land. Den innfødte befolkning­en fordrives til fordel for Israelske kolonister. Dette er definisjon­en på etnisk rensning.

I 2017 reiste en gruppe fra Sørlandet ned og overrakte en million kroner til israelske bosettere.

– Dette er ekstremist­isk adferd. De som gjorde dette, støtter ikke bare den israelske okkupasjon­en,

SV men gir penger direkte til ekstremist­iske grupper. Folk i vår by som støtter denne politikken, støtter i praksis krigsforbr­ytelser, mener Hansson.

❞ De som aktivt finansiere­r brudd på internasjo­nal lov, okkupasjon og apartheid-regimer bør straffefor­følges. ROBIN HANSSON,

ENDRET FRADRAGSOR­DNING

Ideen om å endre lovverket og forby denne typen pengegaver er ikke ny. Norsk Folkehjelp har vaert inne på tanken tidligere.

– Her må Stortinget komme på banen og gjøre de nødvendige lovendring­ene, sier Hansson.

Under den rødgrønne regjeringe­n ble ordningen med skattefrie gaver til organisasj­oner endret, slik at organisasj­oner som motarbeide­r internasjo­nal rett kan utelukkes. Regelendri­ngen rammet Karmels virksomhet.

– Gavefradra­gsordninge­n som de i sin tid endret, er et steg i riktig retning, men ikke i naerheten så langt som man bør gå i denne saken, mener Hansson.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Alonei Shilo er en israelsk bosetting («outpost») i Samaria-området, nord på Vestbredde­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Alonei Shilo er en israelsk bosetting («outpost») i Samaria-området, nord på Vestbredde­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway