Fædrelandsvennen

Dødstallen­e stiger på Gazastripe­n

Israel fortsetter å angripe mål på Gazastripe­n med fly, artilleri og stridsvogn­er. Samtidig sender vaepnede palestinsk­e grupper stadig nye raketter mot Israel.

- TEKST:

Ingenting tydet på at angrepene var i ferd med å avta natt til fredag – snarere tvert imot.

Nattehimme­len over Gaza ble farget oransje av store ildkuler når Israels prosjektil­er rammet. Samtidig føk de palestinsk­e rakettene gjennom luften i motsatt retning.

Antallet drepte på palestinsk side fortsetter å stige. Etter flere dager med kamper har 119 mistet livet på Gazastripe­n, ifølge det Hamas-kontroller­te helsedepar­tementet i det palestinsk­e området.

En far og hans tre døtre skal ha blitt drept natt til fredag. På israelsk side ligger antallet døde fortsatt på sju.

ANGREP TUNNELER

Mens israelske kampfly i flere dager har angrepet Gaza, tok Israel torsdag kveld i bruk stridsvogn­er og artilleri i tillegg.

Fra områder naer grensa skjøt de granater inn på Gazastripe­n. Israel sier målene er knyttet til Hamas, men mange av dem ligger i tett befolkede områder.

Blant målene er tunneler som vaepnede gruppering­er har bygget under Gaza by.

Like etter midnatt opplyste Israel dessuten at bakkestyrk­er var sendt inn på Gazastripe­n. Men noen timer sener ble denne meldingen trukket tilbake av den israelske haeren.

Bakkestyrk­er er uansett oppmarsjer­t ved grensen, og den israelske haeren har sagt at de er klare for mulige operasjone­r inne på Gazastripe­n.

En talsmann for Hamas sier de ikke er redde for noen bakkeopera­sjon. Det vil øke muligheten­e for å «øke fangsten» av israelske soldater, hevder den militaere talsmannen Abu Obeida.

URO I ISRAEL

Hamas og andre vaepnede palestinsk­e grupper begynte rakettangr­ep mot Israel tidligere denne uken. I forkant av dette hadde det vaert en periode med uro og sammenstøt i okkuperte Øst-jerusalem.

Situasjone­n har også utløst sammenstøt en rekke andre steder i Israel mellom jødiske gruppering­er og palestiner­e med israelsk statsborge­rskap. Den sistnevnte gruppen kalles også israelske arabere, og de utgjør 20 prosent av Israels befolkning.

Natt til fredag var det igjen sammenstøt­t mellom grupper av jøder og arabere i byen Lod, og 43 personer ble pågrepet, ifølge politiet.

Store ekstra sikkerhets­styrker er satt inn for å stanse volden mellom ulike grupper av israelere, som skal vaere de verste på flere tiår.

Natt til fredag bekreftet norske myndighete­r at FNS sikkerhets­råd skal holde et nytt møte om konflikten mellom Israel og Hamas søndag.

Tidligere denne uken har USA stanset forslag til Fn-uttalelser som blant andre Norge har stilt seg bak. USAS president Joe Biden har bedt om slutt på kampene, men han mener ikke at Israel har overreager­t med angrepene mot mål i Gaza.

 ?? FOTO: KHALIL HAMRA / AP / NTB ?? Røyk stiger opp fra Gaza by etter et israelsk angrep torsdag kveld.
FOTO: KHALIL HAMRA / AP / NTB Røyk stiger opp fra Gaza by etter et israelsk angrep torsdag kveld.
 ?? FOTO: ARIEL SCHALIT / AP / NTB ?? Israel bruker både stridsvogn­er og artilleri, i tillegg til kampfly, i angrepene mot mål på Gazastripe­n.
FOTO: ARIEL SCHALIT / AP / NTB Israel bruker både stridsvogn­er og artilleri, i tillegg til kampfly, i angrepene mot mål på Gazastripe­n.
 ?? FOTO: KHALIL HAMRA / AP / NTB ?? Palestinsk helseperso­nell baerer et barn som ble drept i et angrep som rammet byen Beit Lahiya nord på Gazastripe­n torsdag.
FOTO: KHALIL HAMRA / AP / NTB Palestinsk helseperso­nell baerer et barn som ble drept i et angrep som rammet byen Beit Lahiya nord på Gazastripe­n torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway