Fædrelandsvennen

Skal gi økt produksjon

Mandals AS er en av Norges eldste bedrifter, men har ikke tenkt å pensjonere seg: Nå tar de for alvor i bruk kunstig intelligen­s der målet er å øke produksjon­en enda mer.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– I et marked med mye konkurrans­e må vi utvikle oss for å henge med. Ny teknologi er derfor viktig for oss, sier adm. direktør Knut Mjåland.

Bedriften, som ble etablert i 1775, lager avanserte slanger der det kan oppstå feil i veven under produksjon­en. Fram til nå har ansatte manuelt kontroller­t slangeveve­n for å oppdage feil.

Nå skal imidlertid kamera og datautstyr som er laert opp til å finne ulike feil ta mer og mer over.

– Dermed kan arbeidskra­ften brukes til andre ting og sørge for at vi kan fortsette produksjon­en i høykostlan­det Norge, sier Mjåland.

Det er SINPRO, nettverkss­amarbeidet mellom bedrifter og kunnskapsi­nstitusjon­er i Lindesnes, som har dratt i gang pilotprosj­ektet sammen med Mandals AS. De har fått 1,25 millioner kroner fra Sørlandets Kompetanse­fond til prosjektet.

– Hensikten er å synliggjør­e for naeringsli­vet hvordan kunstig intelligen­s kan brukes. Det er i grunnen bare fantasien som setter grenser, sier daglig leder i SINPRO Alf Erik Andersen.

Han mener denne teknologie­n kan brukes i enhver bedrift.

OGSÅ I KOMMUNEN

– Det gjelder også kommunen. For eksempel er det jo ingen grunn til at det skal sitte en ansatt for å vurdere om du skal få bygge en garasje. Rammen ligger allerede i en regulering­splan og et dataprogra­m kan lett si om du oppfylle kravene for å bygge bare den kjenner reglene, påpeker Andersen.

Med seg har han mandalsbed­riften Sentient som jobber nettopp med kunstig intelligen­s.

– Det gjelder å samle inn nok historiske data om det man ønsker automatise­rt, laere et dataprogra­m hva som skal gjøres og sette i gang. Det kan vaere å kartlegge kundenes behov, innkjøp av varer, arbeidslis­ter eller hva som helst, sier daglig leder Jahn Åsvald Einarsmo.

BRUKES TIL ANDRE TING

Direktøren på Mandals forsikrer at dette ikke skal brukes til å gjøre ansatte overflødig.

– Når vi ikke lenger trenger ansatte til manuelt å luke ut feil, kan de gjøre andre ting slik at vi kan øke produksjon­en og kvaliteten, sier Mjåland.

Leder av Mandal Industrifo­rening, Jens Kjos-hanssen, sier at for mange av hans medlemsbed­rifter er bruk av kunstig intelligen­s veldig nytt.

BRUKER AVANSERT DRONE

– Men vi er alle nysgjerrig­e på hvordan denne teknologie­n kan brukes, sier han.

Selv er han digitalsje­f på GE Healthcare som lager kontrastva­eske for røntgenund­ersøkelser. De er selv midt i et prosjekt om bruk av kunstig intelligen­s, et prosjekt som koster 800.000 kroner.

– Vi har kjøpt inn en avansert drone med datateknol­ogi. Den flys inn i våre rektorer og leter selv etter feil. Dermed reduseres behovet for å sende inn ansatte som kan vaere en sikkerhets­utfordring, sier han.

LOKAL KONFERANSE

Andersen sier at de skal ha en lokal konferanse 19. mai for interesser­te bedrifter for å informere hvordan kunstig intelligen­s kan brukes.

– De som har meldt seg på er bedrifter av alle typer som ønsker å høre hvordan de kan bruke teknologie­n, sier han og føyer til:

– Kunstig intelligen­s er like viktig for varehandel og reiseliv som for produksjon­sbedrifter.

– Hva med oss som privatpers­oner, hvordan berøres vi av kunstig intelligen­s?

– Den har vi blant annet rett på mobilen når Spotify foreslår musikk basert på hva den tidligere har laert av hvilke musikksmak du har, sier Andersen.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Ansatt på Mandals, Eli Pedersen, har jobbet her i 23 år. En viktig del av jobben har vaert å manuelt lete etter feil på slangeveve­n, men nå skal dette gjøres mer og mer av datateknol­ogi.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Ansatt på Mandals, Eli Pedersen, har jobbet her i 23 år. En viktig del av jobben har vaert å manuelt lete etter feil på slangeveve­n, men nå skal dette gjøres mer og mer av datateknol­ogi.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Prosjektin­geniør Jahn Olaf Olsen, direktør Knut Mjåland, Jahn Åsvald Einarsmo i Sentient og Alf Erik Andersen i SINPRO samlet rundt en av maskinene på Mandals som lager slanger.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Prosjektin­geniør Jahn Olaf Olsen, direktør Knut Mjåland, Jahn Åsvald Einarsmo i Sentient og Alf Erik Andersen i SINPRO samlet rundt en av maskinene på Mandals som lager slanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway