Fædrelandsvennen

Motstander­ne tapte saken i tingretten

Vindkraftm­otstandern­e tapte rettssaken mot staten om å stanse utbygginge­n av åtte vindturbin­er på Haramsfjel­let utenfor Ålesund.

-

Møre og Romsdal tingrett slår fast at konsesjone­n om å bygge åtte vindturbin­er er gyldig, og at arbeidet dermed kan fortsette for fullt.

I tillegg er vindkraftm­otstandern­e dømt til å betale naer en million kroner i sakskostna­der, går det fram av kjennelsen. Der slår retten fast at det ble foretatt en forsvarlig vurdering av produksjon­spotensial­et i vindkrafta­nlegget.

STRID OM VEDTAK

Nei til vindkraft på Haramsøya hadde anført at både det opprinneli­ge konsesjons­vedtaket i 2009, samt vedtak rundt flere endringer i prosjektet i senere tid, bar preg av mangelfull utredning.

– Retten har kommet fram til at det ikke foreligger feil ved konsesjons­myndighete­ns vedtak som gjør konsesjone­n ugyldig. De påberopte feilene er vurdert både hver for seg og samlet, heter det i kjennelsen.

Der gis Staten ved Olje- og energidepa­rtementet og Haram Kraft AS full frifinnels­e.

– Det er betryggend­e å se at tingretten konkludere­r slik tingretten og lagmannsre­tten tidligere har gjort, og at konsesjone­n er gyldig, sier Olav Rommetveit hos utbyggeren Zephyr til NRK.

HØYE TÅRN

Deler av de omstridte vindturbin­ene på Haramsfjel­let kan allerede ses fra lang avstand, og innen kort tid blir de 150 meter høye tårnene satt opp.

Vindkraftk­onsesjonen ble gitt i 2009, men det var først i 2019 at selve utbygginge­n ble satt i gang. Siden da har det vaert en rekke protestaks­joner ved anlegget, og det har også vaert flere rettssaker.

– Dette er veldig skuffende, det er veldig synd at retten ikke setter ned foten, sier Birgit Oline Kjerstad i Nei til vindkraftv­erk på Haramsøya til NRK. Hun sier gruppen foreløpig ikke har bestemt seg for hvorvidt saken skal ankes.

Vindkraftm­otstandern­e har varslet at det blir tomme flaggsteng­er på Haramsøya 17. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway