Fædrelandsvennen

Kan slippe å sone i fengsel

Bystyrepol­itiker Nils Nilsen (Dem) erkjente straffskyl­d etter tiltalen da han møtte i Kristiansa­nd tingrett fredag.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

52-åringen møtte i tingretten tiltalt for økonomisk kriminalit­et i forbindels­e med konkursen i Agder Havrafting i 2018, hvor han fungerte som styreleder og daglig leder.

– Jeg har bidratt så godt jeg kan med å opplyse saken. Har jeg gjort noe galt så står jeg for det, og legger kortene på bordet med de omstendigh­etene som var rundt, sier han til Faedreland­svennen etter at retten ble hevet.

Da hadde aktor, politiadvo­kat Per Ø. Thorbjørns­en, nettopp lagt ned påstand om 40 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år, samt en bot på 20.000 kroner.

FORMIDLEND­E

straffskyl­d etter tiltalen, og ga sin forklaring. Dermed så ikke aktor behov for å føre vitner.

Bakgrunnen for saken er konkursen i 2018. Bostyrer Øystein Vikstøl sendte saken videre til politiet etter å ha reagert på flere forhold rundt forretning­sdriften.

Nilsen ble ilagt konkurskar­antene i 2019, og nå var dagen kommet for straffesak­en.

Tiltalen gjelder ufullstend­ig og manglende føring av regnskap, samt overføring av penger til sin private konto etter at kemneren hadde begjaert arrest i eiendeler (formuesgod­er) i bedriften.

Ved konkursen utgjorde kravene i boet ca. 3,5 millioner kroner.

FORKLARTE SEG

Nilsen forklarte om en alvorlig kreftdiagn­ose i starten av 2017, og at han forsøkte å holde liv i firmaet som han beskriver som sitt «livsverk». Nilsen forklarte at han ikke klarte å holde oversikten mens han var gikk på cellegift, og at føring av regnskap ble vanskelig.

Det var etter at kemneren beslagla selskapets Rib-båt at Nilsen overførte og tok ut totalt 108.000 kroner som sto på selskapets konto.

Nilsen sa i sin forklaring at disse pengene hovedsakel­ig gikk til å tilbakebet­ale kreditorer og private långivere til selskapet.

– Jeg tror ikke at jeg aktsomt gjør dette, men for å holde liv i driften. Jeg drar til Stockholm for å se på en ny båt, og det koster penger. Jeg kjempet fordi vi hadde fulle ordrebøker i 2018. Jeg gjorde det i selskapets interesse, sa han.

Forkynnels­en av dommen vil skje fredag 21. mai.

 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Nils Nilsen under rettssaken. Bak står forsvarer Knut Henning Larsen.
FOTO: HENRIK IHME Nils Nilsen under rettssaken. Bak står forsvarer Knut Henning Larsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway