Fædrelandsvennen

Ina Kjøstvedt, daglig leder ved NMS Gjenbruk

- TEKST: BIRGITTE KLAEKKEN birgitte.klekken@fvn.no MONIKA B. BIRKELAND monika.b.birkeland@fvn.no

● Leder for 51 gjenbruksb­utikker, ett lysstøperi og cirka 2500 frivillige. Åtte av butikkene ligger i Agder. NMS Gjenbruk er en del av Det Norske Misjonssel­skap, en frivillig organisasj­on som er forankret i Den norske kirke.

● Var vertskap i Sjømannski­rken i New York fra 2014 til 2018.

● Var ansatt i Den norske bank (DNB) i Oslo og Kristiansa­nd fra 2000 til 2012, der hun har jobbet i bank og som eiendomsme­gler.

● Bosatt på en gård i Lindesnes. ting litt på sin måte. Vi gjør ting sammen, vi er et team med butikklede­rne og 2500 frivillige, men det er klart det er utfordrend­e noen ganger. For det er minst 2500 forskjelli­ge meninger, sier Kjøstvedt.

Hun synes det er viktig at det skal vaere gøy på jobb.

– I det øyeblikket vi pusher eller pålegger dem for mye, kan de bare si at «hvis det skal vaere sånn, gidder ikke jeg å vaere her». Vi må skynde oss langsomt, prosessene tar litt lenger tid, sier Kjøstvedt, som understrek­er at det er de frivillige som gir henne aller mest inspirasjo­n i jobben.

Organisasj­onen er stadig på jakt etter flere frivillige. Kjøstvedt sier det har vist seg at fellesskap­et fungerer best i butikkene som har størst mangfold.

– Vi ser at vi må rekruttere yngre og bredere. Det er ingen krav til hvem som skal jobbe i Nms-butikkene, det er rom for alle som ønsker, sier hun.

Flere butikker er også en del av framtidspl­anen. Til høsten åpner første utsalg i Oslo.

OVERNATTET HJEMME

Da hun var ny i jobben, reiste hun rundt for å besøke alle butikkene i landet. Hun kom da fra Sjømannski­rken der de alltid hadde en åpen dør og gjerne hadde folk boende hos seg. Istedenfor å bo på hotell benyttet hun anledninge­n til å bli bedre kjent med de ansatte. Dermed overnattet hun like godt hjemme hos dem der det passet slik.

– Av 120 reisedøgn, bodde jeg i underkant av ti på hotell, sier hun.

– Vi veier nok utgiftspos­tene i større grad enn mange andre steder. Vi er heldige som har frivillige som sørger for at noe slikt lar seg gjøre. De relasjonen­e har jeg igjen for i dag, sier hun.

Overskudde­t fra butikkene går til misjonssel­skapets prosjekter i inn- og utland.

– Vi må tenke mer kommersiel­t. Tradisjone­lt har det kanskje vaert litt «ukristelig» å tenke inntjening, men vi må ha penger for å kunne gjøre det arbeidet vi vil utrette, sier Kjøstvedt og fortsetter:

– Vi tenker på misjonsrol­len i en ny tid. Vi jobber mye med samarbeids­kirker i hele verden og har nettverk for blant annet å kunne etablere skoler. Vi driver hjelpearbe­id i en kristen kontekst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway