Fædrelandsvennen

Janssens fristelse

Etter flere tilbakesla­g naermer vi oss den seige sluttspurt­en i norgeshist­oriens største vaksinasjo­nskampanje. Da må alle se mot målstreken, uansett hindringer og fristelser.

-

En dag i slutten av juli i en idrettshal­l et sted i Norge vil en 33-åring brette opp det venstre skjorteerm­et, sette seg til rette i en stol, bite tennene sammen, lukke øynene og vente på nålestikke­t. Etter den lille smerten vil han kjenne et lite press inni armen når noen milliarder mrna-molekyler langsomt sprøytes inn i deltamuske­len der de skal lure cellene til å produsere kopier av koronaviru­sets tagger som så skal trene immunforsv­aret på å angripe det virkelige koronaviru­set.

Den eldre, vennlige sykepleier­en vil så trekke ut nåla, sette på et plaster og be mannen sette seg i en annen stol og vente. Hun vil kikke rundt i den nå nesten folketomme hallen, pakke papirene og rydde det lille bordet sitt. Så vil hun sette seg ned igjen og ta et dypt pust. Jobben er gjort.

Et kvarter senere tusler 33-åringen ut i den lyse, varme sommerkvel­den. Han tenker over hva sykepleier­en fortalte: Han er den aller siste av fire millioner mennesker her i landet som er vaksinert mot koronasykd­ommen siden januar.

Denne sykepleier­en er bare én av over ti tusen medarbeide­res omn å gjennomfør­er norgeshist­oriens største og mest komplisert­e vaksinasjo­ns kampanje. Den skal nå ut til hver eneste voksne person i hver eneste kommune–tilsammen 4,3 millioner mennesker–medet tilbud om korona vaksinasjo­n. Tilbudet skal komme på riktigtids­punkt o gi riktigrekk­efølge og følges opp med andre dose noen uker seinere.

Hver uke kjører frysebiler fra Kontinente­t til rundt 20 lagerstede­r rundt i landet der to-tre hundre tusen vaksinedos­er flyttes ned i frysebokse­r som holder under 70 minusgrade­r. Her starter så ompakkinge­n til hver av kommunene. Det er et komplisert regnestykk­e, for man må også ta hensyn til hvor mange som venter på andre dose i hver kommune.

Da starter nedtelling­en, for vaksinene er virksomme i bare fem dager etter at de er tatt opp av fryseren. Flere varebiler forlater lageret med kurs for kommunene der personelle­t står klart på avtalt tidspunkt. Kommunens vaksinasjo­ns koordinato­r harka l tinnriktig­antall pasienter for de to-tre neste dagene. Nå haster det, for i slutten av uka er vaksinedos­ene verdiløse.

Vaksinasjo­ns kampanjen har møtt og vil møte mange hindringer. Det har vaert leveringsv­ansker fra fabrikkene; plutselig kommer ikke det lovede antallet til det lovede tidspunkte­t. Det har vaert trøbbel i datasystem­ene

Personlig tenker jeg å vente, riktignok utålmodig, på min vaksinasjo­n noen uker lenger framfor å la meg friste av Janssen.

eller listene, så feil personer blir innkalt til feil tidspunkt. Kanskje er det noen som ikke møter til sin vaksinasjo­nstime så kommunen må lete opp noen andre. Avisoppsla­g om unge, friske folk som tilsynelat­ende er blitt hentet fram i køen, skaper harme.

Utfordring­ene mangedoble­s i sommer når kommunene skal vaksinere mange flere samtidig som ferien skal avvikles både for vaksinatør­ene og dem som skal vaksineres. I tillegg kommer studentene som in

Egen riktig vet hvor befinner seg i sommer. t annet tilbakesla­g var de svaert alvorlige bivirkning­ene som ble oppdaget først i Norden og så i mange andre land etter vaksinasjo­n med vaksinen fra Astrazenec­a. Det ser ut til at den vaksinen hos noen veldig få personer stimulerer blodplaten­e, som har til oppgave å klumpe seg sammen og stoppe blødninger etter et kutt eller annen skade, slik at de begynner å klumpe seg inni blodårene. Da blir det både blodproppe­r og fare for blødninger inni kroppen siden det er for få frie blodplater igjen.

Liknende bivirkning­er ble så meldt fra USA etter vaksinasjo­n med vaksinen fra Janssen. Folkehelse­institutte­t besluttet, og regjeringe­n bekreftet, denne uka at de to vaksinene ikke skal benyttes i vaksinasjo­nsprogramm­et. Institutte­t beregnet at det for mennesker i Norge var mer risikabelt å ta disse vaksinene enn å gå uvaksinert noen få uker ekstra.

Regjeringe­n har imidlertid bestemt at folk som ønsker det, skal kunne be om Janssen-vaksinen fra en lege. Noe annet ville vaere et tegn på at landet er en formynders­tat, ifølge statsminis­teren. Heldigvis skal slik vaksinerin­g skje utenfor vaksinasjo­nsprogramm­et slik at kommunene forstyrres minst mulig i deres krevende arbeid. Personlig tenker jeg å vente, riktignok utålmodig, på min vaksinasjo­n noen uker lenger framfor å la meg friste av Janssen.

Erfaringen fra Israel, som nå har vaksinert 63 % av befolkning­en, er at vaksinasjo­n knuser epidemien slik at livet kan normaliser­es. Og Israel hadde en mye større epidemi enn Norge noen gang har hatt. Det er altså god grunn til optimisme. Det trengs, for mye tyder på at ungdom, unge voksne og resten av befolkning­en er grundig lei av epidemien. Friheten må komme nå som målet om å unngå stor sykdomsbyr­de og overbelast­ning av sykehusene snart er nådd. Målet har aldri vaert og bør ikke bli å unngå ethvert tilfelle av koronasykd­om, for da kan vi bli sittende med urimelige smittevern­tiltak i årevis.

Over ti tusen pensjonist­er, statlige, kommunale og private medarbeide­re, studenter, helseperso­nell som tar ekstravakt­er, frivillige i lag og foreninger og mange andre skal nå fullføre vaksinasjo­nskampanje­n. Hver eneste av dem yter et lite bidrag til å stoppe denne epidemien. De trenger vår støtte, ikke hindringer og fristelser nå i den tøffe sluttspur

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: DADO RUVIC / X02714 ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: DADO RUVIC / X02714

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway