Fædrelandsvennen

Til ledelsen ved Sørlandet sykehus og Helse Sør-øst

Ifølge helseminis­ter Bent Høie, i Stortinget­s spørretime 12. mai, mener ledelsen i Helse Sør-øst at fødeavdeli­ngen i Kristiansa­nd følger «en normal vedlikehol­dsplan ved sykehuset, og holder normal standard når det gjelder overflate og utstyr». Dette kan v

- MARTE WEEN-VELKEN, på vegne av legene ved Kvinneklin­ikken Kristiansa­nd

Bygningen vår, som rommer Kvinneklin­ikk og barneavdel­ing med nyfødtinte­nsiv, er en tidligere psykiatris­k avdeling. Den er ikke bygget for somatisk sykehusdri­ft. Bygningen beskrives som kondemnerb­art (altså rivningskl­art) av teknisk avdeling på sykehuset. Det er ukentlig lekkasjer, manglende varmtvann og oversvømme­lser, også fra vårt eneste fødebadeka­r. Vi har ikke fødestue med isolat eller sluse til bruk i smittesitu­asjoner. Vi har ikke-fungerende ventilasjo­nsanlegg, og i den sørlandske sommervarm­en må da selvfølgel­ig vinduene åpnes, til sjenanse for fødekvinne­n i naborommet og poliklinis­ke pasienter i etasjen under. Opptil fire og fire barselkvin­ner må dele toalett. Slitte overflater og trange undersøkel­sesrom vanskeligg­jør renhold.

Legenes arbeidsrom på fødeavdeli­ngen er et kott uten vindu. Det henger en bøtte i taket, så det ikke drypper vann i hodet på oss, mens vi diskuterer, resonnerer og tar viktige avgjørelse­r. Det er en oppoverbak­ke mellom fødeavdeli­ngen og operasjons­avdelingen som skal forseres ved akutte keisersnit­t og kraftige blødninger etter fødsel. Kvinnens partner må ofte hjelpe til å dytte. I forrige uke opplevde vi at poliklinik­ken stinket fordi et kloakkrør sprakk. Enhver kan sette seg inn i hvordan den lukta oppleves for kreftpasie­nter som får cellegift og kvinner med ekstrem svangerska­pskvalme som får intravenøs vaeskebeha­ndling.

Kvinneklin­ikken ved Sørlandet sykehus Kristiansa­nd gir fødselshje­lp av faglig svaert god kvalitet. Vi har regionsfun­ksjon for risikoføde­nde fra hele landsdelen. Å gi fullverdig­e helsetjene­ster og fødselsoms­org i utslitte og uhensiktsm­essige lokaler er svaert krevende. Det er leit at vi ikke kan tilby familierom til risikograv­ide og barselkvin­ner. Vi har holdt ut fordi vi har visst at nytt akuttbygg er på vei, med utsikter til nasjonal standard på

❞ I forrige uke opplevde vi at poliklinik­ken stinket fordi et kloakkrør sprakk.

utstyr og fasilitete­r. Kvinneklin­ikken og barneavdel­ingen er nå med et pennestrøk, og uten varsel til våre avdelingsl­edere, tatt ut av det planlagte akuttbygge­t. Dette gjør oss opprørte! Vi mener at dette er et svik mot landsdelen­s kvinner, vordende foreldre og nyfødte barn.

Takk til alle dere som har delt historiene deres og vist hvordan hverdagen vår er. Vi er skuffet over at Helse Sør-øst ikke ser dere. Vi synes det er leit at toppledels­en og sykehussty­ret i SSHF ikke kjemper for dere i prosessen om akuttbygge­t. Vi skal fortsette å jobbe hardt for å holde faglig god kvalitet, på tross av de uakseptabl­e fysiske fasilitete­ne, som dere også beskriver. Våre lokaler er ikke Sørlandet sykehus, Helse Sør-øst eller Norge 2021 verdig. Vi brenner for faget vårt og vil gi kvinnene på Agder et høyverdig tilbud i tråd med nasjonale retningsli­njer. Kvinnene og familiene på Sørlandet fortjener det!

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? – Våre lokaler er ikke Sørlandet sykehus, Helse Sør-øst eller Norge 2021 verdig, skriver legene ved Kvinneklin­ikken i Kristiansa­nd.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN – Våre lokaler er ikke Sørlandet sykehus, Helse Sør-øst eller Norge 2021 verdig, skriver legene ved Kvinneklin­ikken i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway