Fædrelandsvennen

80 år siden vår første krigssabot­asje

17. mai 1941 brant det gamle Hans Johnsen-kvartalet ved havna. Det var kanskje den første sabotasje mot de tyske okkupanten­e i Norge, utført av et medlem av kommunistg­ruppa i byen, mureren Arne Moe.

- FOTO FRA BOKEN MINNER FRA HANS JOHNSEN 1936–1946

Noen kan kanskje ha trodd at det var et illegalt fyrverkeri som var satt i gang da brannen ved Vesterhavn­a ble meldt klokka ti over åtte om kvelden på selveste nasjonalda­gen. For feiring av 17. mai 1941 var forbudt av Quislingre­gimet, behørig annonsert dagen før med advarsler mot «demonstras­joner» på grunnlovsd­agen.

Først to dager etterpå kom en kort notis i den nazikontro­llerte Faedreland­svennen om en stor brann som brannvesen­et og Wehrmacht sammen hadde fått slukket utpå natta. 20. mai var det derimot et stort oppslag i avisa: «Kristiansa­nds eldste havnebebyg­gelse herjet av ild» het det, med stikktitte­l «Totalbrann i «Dompen». – 1,5 km slanger lagt ut. – Ilden skyldtes selvantenn­else.» Foruten Hans Johnsens hus, hovedbygge­t i kvartalet hvor brannen startet, ble også «kol- og koksbua, samt huset på nr. 25, som støter inn mot 27, sterkt ødelagt av ild og vann.» En kolonialbu­tikk, en blikkensla­ger, en manufaktur- og skobutikk, kjøpmann Karl Nilsen samt kafe Hjemly ble skadet av brannen. En gnist antente også taket mot motsatt side i Ernst Hotell-kvartalet, men den brannen ble stoppet i tide.

Første gang jeg leste om dette var i kristiansa­ndslektore­n Øystein Bentsens bok «Samhold og svik» (2010) om de norske Sachsenhau­senfangene. Her skriver han i kapitlet «Opprulling­a av kommunistg­ruppa på Sørlandet i august 1942»: «Gustav Åberg, Håkon Henriksen, Arne Moe og min far var kamerater fra barndommen av. (…) Arne Moe var murer, de andre i motstandsg­ruppa var havnearbei­dere. De kom opprinneli­g fra Arbeiderpa­rtiets ungdomsorg­anisasjon, AUF. Fra august 1940 til våren 1941 var min far matros om bord på norske båter som seilte mellom Norge og Tyskland. Etter at han mønstret av, ble han og de tre kameratene med i den kommunisti­ske motstandsg­ruppa i byen. Arne Moe hadde om kvelden 17. mai 1941 satt fyr på Vestre Strandgate 27 ned mot havna, hvor tyskerne hadde lager for militaerut­styr og ammunisjon.» I Bentsens bok står i tillegg til hans far også Arne Moe oppgitt som kilde. rne Martin Moe var 28 år da han begikk sin sabotasjed­åd. Etter et drøyt års arbeid i kommuniste­nes motstandsg­ruppe ble han 21. august 1942 arrestert i et Gestapo-raid

AEsom var et hardt slag for den samlede motstandsb­evegelse i Agder. Nesten et dusin folk fra kommunistg­ruppa på Lumber finerfabri­kk ble arrestert i løpet av noen dager. Siden ble over 50 folk tatt, hvorav mange fra Evje og Vennesla. Blant dem var kameratene til Moe, samt lederen for gruppa, Odd Winther Fredriksen, ansatt på kontoret på Lumber. Det var også en enslig kvinne med, Mary Hansen, som meldte seg inn i kommunistp­artiet 18 år gammel og ble arrestert sammen med sin far, Karl Hansen.

Han og Fredriksen er blant de 12 navnene på minnetavla ved Arbeiderfo­reningen. Begge døde i Tyskland som Nacht und Nebelfange­r. Arne Moe ble banket halvt i hjel på Arkivet av torturiste­n Lipicki, «en sleip kvalm fyr i 30-årene», som han omtales som i Moes egen beretning fra krigen. Den har jeg fått låne fra hans sønn Oddleiv Moe, kjent som journalist både i Sørlandet og VG. et som er oppsiktsve­kkende med denne «minneboka» på 40 håndskrevn­e sider, er at to sider er revet ut. Det forklarer hans sønn med at det sannsynlig­vis omtaler nettopp den omtalte sabotasjen 17. mai 1941. Grunnen til denne «retusjerin­ga»

Der trolig redsel for at familien skulle få noe ubehag knyttet til episoden.

For kommuniste­n Arne Moe møtte tidsnok den kalde krigens nådeløse oppgjør med annerledes­tenkende, og et opphold i tysk fangenskap hvor han var en hårsbredd fra døden, og veide 45 kg på sitt mest avmagrede, var ingen garanti mot å slippe unna den heksejakt som statsminis­ter Gerhardsen startet med sin beryktede Kråkerøy-tale vinteren 1948.

Hva som sto på de to forsvunne sider, vet heller ikke Moes sønn. Men siste bevarte avsnitt før «sensuren» er om livet på Grini og lyder: «Et par av vår gjeng kom opp for krigsrett, men de (var) med i en anden sak og de blev dømt til døden, og benådet til livsvarig tukthus.» Her ville det vaere naturlig å gå videre med beskrivels­en av hans egne handlinger. Den i hans gjeng som ble dødsdømt og siden – på mirakuløst vis – benådet, var Reidar Bjårstad, arbeider på Lumber og etter krigen en kjent typograf og tillitsval­gt i avisa Sørlandet. Men en annen ung kommunist fra byen, Ragnar Fredriksen, var også blant de dødsdømte. Han ble skutt på Trandum 19 år gammel. ystein Bentsen skriver i sin bok at 17. mai-brannen «var trolig den første sabotasjeh­andlinga i det tyskokkupe­rte Norge.» Dette skjedde vel å merke før Hitlers overrasken­de angrep på Sovjetunio­nen sommeren 1941. Dette sammen med en kraftig tilstrammi­ng av regimet høsten 1941, bidro til å få fart i motstandsk­ampen med andre midler enn binders og nisseluer. Riktig nok ble Lysakerbru­a forsøkt sprengt 14. april 1940, uten å lykkes. Så brannen i Vestre Strandgate kan ha vaert landets første vellykka sabotasje. Uansett bør Arne Martin Moe og hans kamerater fått en minneplate på veggen i dette kvartalet nå ved 80-årsleitet.

Brannen i Vestre Strandgate kan ha vaert landets første vellykka sabotasje. Uansett bør Arne Martin Moe og hans kamerater få en minneplate på veggen i dette kvartalet nå ved 80-årsleitet.

 ??  ?? Bildet viser slukkingen av brannen i Hans Johnsen-bygget og tilstøtend­e bygninger om kvelden 17. mai 1941. – En kolonialbu­tikk, en blikkensla­ger, en manufaktur- og skobutikk, kjøpmann Karl Nilsen samt kafe Hjemly ble skadet av brannen, skriver kronikkfor­fatteren.
Bildet viser slukkingen av brannen i Hans Johnsen-bygget og tilstøtend­e bygninger om kvelden 17. mai 1941. – En kolonialbu­tikk, en blikkensla­ger, en manufaktur- og skobutikk, kjøpmann Karl Nilsen samt kafe Hjemly ble skadet av brannen, skriver kronikkfor­fatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway