Fædrelandsvennen

Gråsoner eller omkamper?

Det vises til innlegg om «omkamper» og «debatt om debatten om debatten om igjen» mellom Ap-politiker Dåstøl Langeland, Pp-politiker Kari Bertelsen, Arne Gaute Pedersen og flere.

- SVEIN-HARALD MOSVOLD KNUTSEN, Uavhengig Folkelista

● Nevnte Ap-politiker påpeker så helt korrekt følgende; «Lovlighets­kontroller er ikke ment som et middel for omkamp om vedtak man ikke liker, men som en bestilling til Statsforva­lteren (Fylkesmann­en) om å vurdere lovlighete­n av vedtak der det er snakk om juridiske gråsoner.»

Og det er nettopp det som påpekes – mange erfarer at det her er snakk om «gråsoner» som bes sjekket ut, ikke omkamp eller trenering. Det påpekes samtidig at nevnte lovlighets­kontroller aldri hadde blitt tatt ut om ordføreren med flere hadde tatt debatt OM saken, i stedet for å bruke flere timer av bystyrets tid på om debatten skulle avvises eller ei.

Fra lovlighets­kontroll fra PP, Frp og Uavhengig så kommentere­s noen punkter:

Det vi konkret vil ha vurdert er om ordføreren og bystyret kunne gjennomfør­e saken slik den ble gjennomfør­t, hvor sak ble avvist til behandling basert på bla følgende forslag fra Ap; «…bystyret MÅ avvise å behandle saken fordi den har vaert opp til behandling i bystyret tidligere.»

Det merkes at det underveis i debatten, fra ordføreren og enkelte representa­nter, ble påpekt at kommunesty­ret ikke hadde noe annet valg enn å avvise saken da kommunelov­en er klar på at forslag som er behandlet tidligere må avvises. I den anledning så presiserer departemen­tet følgende; «… Kommunesty­ret KAN velge å behandle en sak som har blitt behandlet før...»

Basert på dette så må det antas at kommunesty­ret KAN velge å behandle et innbyggerf­orslag, selv om et slikt forslag har vaert behandlet av bystyret tidligere i aktuell valgperiod­e. Videre så anføres det at dersom identisk forslag ikke har vaert behandlet av bystyret tidligere i aktuell valgperiod­e, så MÅ et slikt innbyggerf­orslag behandles. Vi har bedt om Statsforva­lterens vurdering.

Vi har også bedt om vurdering på om saken og dets samme innhold faktisk har blitt behandlet av bystyret i innevaeren­de valgperiod­e. I innbyggerf­orslaget om Gartnerløk­ka og innbyggerf­orslaget om sonekontor i Songdalen så presiserer administra­sjonen, ordføreren m.fl at sak med identisk innhold har vaert behandlet tidligere, og på den bakgrunn må forslaget avvises til behandling. Vi har bedt Statsforva­lteren vurdere naermere følgende;

- Om et forslag med samme innhold som disse innbyggerf­orslag har vaert vurdert tidligere

- Av dette bystyret (og ikke underutval­g av bystyret)

- I denne valgperiod­en (det vil si etter kommunesty­revalget i 2019)

Departemen­tet påpeker en liberal fortolknin­g når det vurderes om forslaget oppfyller lovens vilkår. Flere er av klar oppfatning at nevnte innbyggerf­orslag ikke har vaert behandlet med identisk innhold (ikke budsjett) i denne valgperiod­en, og således kan aktuelle innbyggerf­orslag ikke avvises til behandling. OG det er nettopp det juridiske spørsmålet som vi ønsker at Statsforva­lteren skal vurdere.

«Jussen» ble trukket frem av ordføreren, ble brukt for avvising, og velsignet av stort sett hele koalisjone­n med Ap, Sp og Folkelista i spissen. Innbyggerf­orslagene ble nektet behandlet, til tross for krav fra flere tusen innbyggere. Innbyggeri­nvolvering? Absolutt ikke, snarere at hele intensjone­n bak innbyggerd­emokrati undergrave­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway