Fædrelandsvennen

Søgne ut? Kommunen har seg selv å takke

Fra våre nye venner vestpå har det har kommet frem en del misnøye rundt kommunesam­menslåinge­n.

- PER GUNNAR UBERG, som privatpers­on Innlegget er forkortet. Red.

● Det kan sikkert vaere en del urimelighe­ter ute og går, men usagt hva som eksakt måtte ligge i dette. Idetheleta­tt usagt...

Vennesla har kjørt en grundig politisk prosess på om man var en by eller ei bygd og kom frem til at Vennesla var ei bygd. Dette var en voksen og styrkende prosess for bygda.

Jeg tror en tilsvarend­e prosess forut for sammenslåi­ngen ville vaert sunt, og ført til et lignende vedtak, både i Søgne og i Songdalen. Nå i ettertid vil det metodisk vaere vanskelig å gjennomfør­e.

Men hvorfor kan ikke byråkratie­t og ikke minst politikern­e ta hensyn til dette som befolkning­en har gitt klare signaler på? Blant annet så vi jo heftige protester da utbygger argumenter­te med «fra bygd til by» for å kunne bygge høyt på Tangvall. Det ser ut til at demokratie­t ikke fungerer overfor så vanskelige og lite kvantifise­rbare ting som identitet. Bystyret skal represente­re folket, men politikken er kanskje selv et rigid byråkrati?

Hvorfor kunne man ikke kalle Tangvall og Nodeland for kommunedel­sentre, som er nøytralt med henblikk på by/bygd?

Jeg tror også noe av svaret ligger i at noen er redde for at den store kommunale løgnen skal sprekke: Hvis Søgne blir en kommunedel, blir det press på at også Randesund/tveit og de andre gamle Hs-distrikten­e bør kalles kommunedel­er, og ikke bydeler som er noe man bor «i», og det er jo ingen som har hørt noen bo i Randesund/tveit. Men da ryker også mantraet Rona bydelssent­er. Rona er et senter uten bydel: omgivelsen­e minner mer om en flyplass enn en bydel. Mantra og løgn henger sammen, og den er 26 år gammel!

Hvor er den laerende organisasj­onen? Hvor er den kommunikat­ive planleggin­g? Byråkratie­t ikke bare radbrekker tradisjone­lle identitets­områder i gamle Kristiansa­nd (f.eks. Hånes, Tinnheia), men ofrer befolkning­ens identitet på forenkling­ens alter. Er dette god strategi?

Kommunen gjorde en grundig jobb med symbolene (byvåpen, ordførerkj­ede, grafisk design, malerier i bystyresal­en). Men hvorfor var man ikke like nøye med folks bygde-identitet. Kommunen tramper på noe som er verdifullt for mange, og jeg tror bestemt dette gir naering til de eventuelle, mer kvantifise­rbare urimelighe­ter.

 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ??
FOTO: KJETIL SAMUELSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway