Fædrelandsvennen

Det er for mye narkotika blant unge i dag

- MARIELL KLEIVEN Innlegget er forkortet. Red.

● Jeg er 16 år og går første året på videregåen­de skole. Selv har jeg ikke prøvd noen type narkotiske stoffer, og har ikke planer om det, selv om jeg ser at flere rundt meg gjør det.

Jeg vet at rusreforme­n vil skaffe rusmisbruk­ere hjelp istedenfor straff. Kanskje vi burde fokusere mer på ikke å trenge noen av delene. Hva med å prøve å unngå problemet – istedenfor å finne løsninger etter at feilene er begått.

Cannabis, hasj, dukket opp da jeg var rundt 13 år gammel. Først var det tøft og stort, og det ble en del av en «normal» hverdag. Alle visste det var der, men ingen reagerte. Etter hvert ble det mer piller og enda mer normalt. At det ble «normalt» ga venner lavere terskel for å prøve, det så jeg, og det opplever jeg også i dag. Jeg reagerer når jeg kjenner hasjlukta i byen, på fest eller i naerområde­t. I skolekorri­doren lurer jeg av og til på hvem det var denne gangen.

Om ikke foreldre og politikere tar et skippertak for å få slutt på problemet, tror jeg at en eventuell rusreform vil føre til at mange i befolkning­a vil trenge hjelp om noen år. Dere voksne ser ikke problemet, opplever ikke lukta eller at den dukker opp på nye steder – det viser at vi allerede har et problem. Dere aner ikke hvor ekstremt mye det er, hvor lett det er å si ja, og hvor vanskelig det er å si nei. Jeg er oppriktig redd for de som vokser opp – fordi hasj og andre rusmidler er så lett å få tak på – og det kan vaere inngangen til et liv ingen egentlig ønsker seg.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ??
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway