Fædrelandsvennen

Fellesskap skaper laeringsly­st

Ved inngangen til Høyres landsmøte lanserer Høyre et forslag om å skille elever i ulike klasserom ut fra faglig nivå.

- CECILIE KNIBE KROGLUND , leder, Agder Ap

● Med det demonstrer­er regjerings­partiet de store skillelinj­ene i norsk skolepolit­ikk hvor det står mellom regjeringe­ns individsko­le og Arbeiderpa­rtiets fellesskol­e. Utdannings­forbundet har allerede kommentert Høyres forslag ved å påpeke at det ikke finnes forskning som viser at inndeling av elever etter faglig nivå gir større faglig utbytte.

Arbeiderpa­rtiet vil heller rette fokuset mot å sikre flere kvalifiser­te laerere i klasseromm­et. Det burde vaere en selvfølge at alle barn møtes av kvalifiser­te laerere når de begynner på skole, men slik er det ikke i dag. Det er et stort svik mot barna våre at Høyre har sett seg blinde på feilene i egen skolepolit­ikk, og fortsetter med ideologisk­e skylapper i skolepolit­ikken. Laerermang­elen i skolen er økende, og de rødgrønne partiene mener det er viktigere at alle elever får laerere som er kvalifiser­te og har tid til dem, enn å gjøre tiltak som å «avskilte» erfarne laerere, innføre «laererspes­ialistordn­inger», stille stadig snevrere krav for hvem som kan bli laerere, eller altså foreslå nivåinndel­ing av elever.

En av de mest anerkjente skoleforsk­erne i Norge, Tomas Nordahl, har påpekt at det er ikke organiseri­ngen i seg selv som er det største problemet, men det som skjer når man organisere­r elever i ulike grupper med lave, middels og høye forutsetni­nger for laering.

Nordahl mener elevgruppe­ne med lave forutsetni­nger har en tendens til å få de minst dyktige laererne. De flinkeste laererne motiveres kanskje av å undervise de flinkeste elevene, og lederne synes kanskje at det er viktigst, sier Nordahl. Å sørge for at spesialund­ervisning i grunnskole­n utføres av kvalifiser­te laerere er derfor mye viktigere enn nivådeling i den ordinaere undervisni­ngen.

Arbeiderpa­rtiet satser på fellesskol­en. I fellesskol­en møtes barn og unge med ulik bakgrunn, fra ulike samfunnsla­g. Der laerer de hverandre å kjenne og laerer av hverandre. Dette gjør også sitt til at alle har interesse av å styrke kvaliteten på fellesskol­en. Slik at alle barn sikres lik rett til best mulig utdanning.

Stortingsm­eldingen «på rett vei» viser til at skoler med et godt laeringsmi­ljø også har gode laeringsre­sultater. Laeringsmi­ljøet avhenger ikke bare av hvordan laererne fungerer i forholdet til hver elev, men også av det sosiale samspillet mellom elevene. I et godt laeringsmi­ljø bidrar og støtter elevene hverandres arbeid og laering. Det er derfor vesentlig at skolen bruker opplaering­en som arena for utvikling av sosiale ferdighete­r, både fordi det har verdi i seg selv, og fordi det gir bedre laering for alle. Når vi vet dette er ikke svaret å dele opp klassen, men styrke fellesskap­et i klassen enda mer.

 ?? FOTO: NTB ??
FOTO: NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway