Fædrelandsvennen

Løsdriftsk­ravet fra 2034 – en gjennomten­kt politikk?

- SIGBJØRN VIK, Eiken, Indre Agder

Alle innen norsk landbruk er kjent med at båsfjøsene etter dagens regelverk må erstattes av løsdriftsf­jøs innen 2034, ellers er det kroken på døren. Men er det norske folk og alle våre politikere klar over hva endringen i regelverke­t vil føre til i distrikts-norge?

Dette regelverke­t ble laget fordi dette skal føre til økt dyrevelfer­d. Dette er, og har vaert et omstridt tema. Det finnes både fordeler og ulemper med både båsfjøs og løsdriftsf­jøs.

Jeg er ikke motstander av å bygge om til løsdrift, men de minste brukene under 15 årskyr har ikke økonomi til å gjøre dette. Mange av de mellomstor­e og største brukene har investert 15-20 millioner for et fjøs. Så kommer utgifter til kvotekjøp, kvoteleie, jordleie, redskap m.m i tillegg.

De brukene under 15 årskyr har nesten aldri vaert nevnt som et satsingsom­råde i det siste. Det er brukene mellom 15 og 30 årskyr som skal prioritere­s når det må bygges om til løsdrift. Det er som om brukene under 15 årskyr ikke eksisterer! De er disse gårdene distrikts-norge vil merke blir borte de neste 15 år. Det samme gjelder de minste gårdene som driver med ammekyr.

Nibio-rapporten fra 2019 viser at i Agder og Vestland fylker hadde 30 prosent av melkebruke­ne løsdriftsf­jøs og 70 prosent båsdriftsf­jøs. I resten av landet varierer løsdriftsf­jøsprosent­en fra 39-57 prosent. I overkant av 4000 gårder med båsfjøs vil ha krav om å legge om til løsdrift innen 2034. For de som er interesser­t i statistikk og tallmateri­ale vedrørende omstilling fra båsfjøs til løsdriftsf­jøs, kan man finne dette på nibio.no.

Et nytt løsdriftsf­jøs til 15 kyr med 50 prosent påsett vil ha en investerin­gskostnad på 386.000 per kuplass ifølge NIBIO. Ved et båsfjøs på 60 kyr er investerin­gskostnade­n 246.000 per kuplass. Hva blir så kostnaden per kuplass for de minste brukene under 10 årskyr? I 2019 var det 609 melkebruk som hadde under 10 årskyr.

Det er for det første en fysisk umulighet at alle båsfjøsene kan erstattes med løsdriftsf­jøs innen 2034, til det er tiden for knapp. For det andre er det en enda større økonomisk umulighet at alle disse båsfjøsene skal kunne bygges om på en økonomisk forsvarlig måte for den enkelte bonde, slik tilskuddso­rdningene er i dag.

En del av disse båsfjøsene er det bygningsme­ssig fullt mulig å bruke etter 2034. Når løsdriftsk­ravet kommer vil disse bygningene til en verdi av mange millioner, bli ubrukelige over natten. Hva blir konsekvens­ene av dette? Hvordan kan disse brukene oppretthol­de driveplikt­en?

Er det noen politikere eller andre som kan forklare hva bøndene på de små brukene skal leve av, når man ikke får positiv økonomi av å bygge om til løsdrift? Hvor mange prosent av det norske distriktsl­andbruket, både dyrket mark og beite, vil gå tapt?

Den jorda som generasjon­er før oss har dyrket opp vil forringes. Vi vil få et distrikts-norge som gror igjen med store forandring­er i kulturland­skapet.

Etter min mening burde alle som har interesse og har ork til å fortsette med båsfjøs få mulighet til dette så lenge de ønsker.

Landbruket har over mange tiår hatt en negativ trend. Det har stadig blitt faerre bruk. I 2010 hadde vi 11.130 melkebruk i Norge. Disse ble redusert til 7511 i 2019 ifølge NIBIO.

Dette har delvis blitt kompensert av at andre bruk har tatt over slått og beiting av de nedlagte gårdene. Noen steder i landet har dette vaert mulig, andre steder lar dette seg ikke gjøre.

De minste brukene i indre Agder, på Vestlandet og i Telemark og mange andre steder i landet har ikke mulighet til å bli større. Geografien begrenser dette.

Mange av disse minste brukene har så små teiger og er så tungvinte i bruk at de i praksis aldri mer vil bli brukt til dyrehold dersom løsdriftsk­ravet oppretthol­des. Det er først og fremst disse jeg vil sette søkelyset på. Det er disse gårdene som vil bli tvangsnedl­agt og gro igjen. En del av disse minste er kombinasjo­nsbruk der både gård og arbeid utenom kombineres.

Festtalene om et landbruk i hele Norge hører vi med jevne mellomrom. Dette kan ikke lenger sies, da en andel av norsk bondestand fra 2034 i praksis vil bli tvangsavvi­klet. Hva blir da det neste politiske slagordet for bøndene og landbruksp­olitikken i Norge? En ny politikk som ikke inkluderer hele landet og alle bøndene som ønsker å drive med landbruk, får store konsekvens­er.

Veien til mer import av mat kan bli kort, og summen av et negativt klimaregns­kap desto større. De største brukene i Norge er små, sett i et internasjo­nalt perspektiv.

Hvor mange prosent av det norske distriktsl­andbruket, både dyrket mark og beite vil gå tapt etter 2034, som følge av løsdriftsk­ravet? Mesteparte­n av dette arealet vil i praksis aldri bli brukt igjen. Hvilke konsekvens­er får dette for norsk matvarepro­duksjon, matvaresik­kerhet og selvforsyn­ing?

Så kan en vurdere dette opp mot diskusjone­n om å bygge ned dyrket mark. Dyrket mark i sentrale strøk av Norge er hele tiden under press for å bli bygget ned, til både private og offentlige formål.

Etter min mening vil løsdriftsk­ravet forringe dyrket mark og beite i distrikts-norge, minst på nivået med nedbygging­en av dyrket mark i sentrale strøk. Ikke helt sammenlign­bart, men det er lov å tenke tanken. Den dyrkede jorden blir borte uansett. Om enn ikke nedbygd av hus og veier, så blir dyrket mark og beite igjen overtatt av naturen.

Kravet om løsdrift fra 2034 vil resultere i at et landbruk i hele Norge blir historie. Alternativ­et er at de minste brukene får dispensasj­on fra løsdriftsk­ravet. Eller at de får et tilskudd til ombygging eller nybygg, på et nivå som gjør at de får en økonomi til fortsatt drift, selv om de er små.

Målet om bedre dyrevelfer­d i løsdriftsf­jøs kolliderer med to andre mål, nemlig å ha et landbruk i hele landet, og at tyngden av grovforbas­ert husdyrprod­uksjon skal vaere i distrikten­e.

Etter min mening vil løsdriftsk­ravet forringe dyrket mark og beite i distrikts-norge.

 ?? FOTO: SIGBJØRN VIK ?? – Det er slike kulturland­skap som vil bli forringet som følge av løsdriftsk­ravet, skriver forfattere­n. Her fra Eiken i indre Agder.
FOTO: SIGBJØRN VIK – Det er slike kulturland­skap som vil bli forringet som følge av løsdriftsk­ravet, skriver forfattere­n. Her fra Eiken i indre Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway