Fædrelandsvennen

– Berøringsa­ngsten rundt disse spørsmålen­e er enorm

Det rasistisk motiverte Holmliadra­pet hadde forgrening­er til Sørlandet. Forfatter Anne Bitsch mener oppgjøret med rasismen fortsatt lar vente på seg.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Berøringsa­ngsten rundt disse spørsmålen­e er enorm i Norge. Vi har behandlet rasistisk motivert vold som et strafferet­tslig anliggende og som et ordensprob­lem. Men dette er systematis­ke handlinger begått av personer som selv definerer seg som del av en politisk og militant bevegelse, sier

Hun er forfatter og samfunnsge­ograf, og i april kom hun ut med dokumentar­boka «Brorskapet en historie om drapet på Benjamin Hermansen». Drapet i 2001 har blitt kalt «Det første rasistisk motiverte drapet i Norge», og boka har blitt rost av mange kritikere. Den gir også en grundig gjennomgan­g av det høyreekstr­eme miljøet fra 70-tallet og fram til drapet.

KRISTIANSA­NDER DØMT

– Drapet var ikke noe som «bare skjedde». Det var ingen tilfeldigh­et, eller noen enkeltståe­nde hendelse slik man også ofte påstår om 22. juli-terroren, sier Bitsch.

Også det høyreekstr­eme miljøet på Sørlandet er beskrevet i boka. En da 17-årig jente fra Kristiansa­nd ble dømt til tre års fengsel for medvirknin­g til drapet på Holmlia i 2001.

Anne Bitsch tar i boka et oppgjør med det hun mener er vegring mot å erkjenne at Norge har et problem med høyreekstr­emisme.

«ALDRI HATT NOEN USKYLD»

– Det er påfallende å legge merke til at den samme beskrivels­en ble brukt både på dette drapet, og på 22. juli-terroren ti år senere: «Da Norge mistet sin uskyld». Men vi har da aldri hatt noen uskyld, utbryter hun.

Hun peker på at Nasjonal Samling eksisterte i landet før 2. verdenskri­g.

– Og det er ikke sånn at vi bare uten videre ble okkupert. Det fantes et parti her, riktig nok med liten oppslutnin­g. Men de vokste seg store og fikk makt under okkupasjon­en. Siden kan vi trekke linjene direkte fra miljøet rundt de gamle Ns-folkene og opp til nynazismen, helt opp til drapet på Benjamin Hermansen, sier Anne Bitsch.

– Hva mener du er årsaken til at nynazismen fikk fotfeste i bydeler som Voiebyen og Justvik i Kristiansa­nd på 1990-tallet?

UNDERKLASS­E-RELATERT

– Ut fra det man vet om befolkning­sgrunnlage­t i bydelene der nynazismen fikk fotfeste på nittitalle­t, var det et stort innslag av det vi kan kalle underklass­e. Bydelene var preget av sosiale problemer og mye arbeidsled­ighet. Foreldre som ikke er til stede, eller som sliter med rus. Dette ser vi også i bakgrunnen til jenta fra Kristiansa­nd som ble dømt for medvirknin­g til drapet. Med en slik oppvekst er det lett å søke andre fellesskap, sier Anne Bitsch.

Under arbeidet med boka har hun vaert i kontakt med og intervjuet en lang rekke navngitte og ikke-navngitte kilder, også rundt det davaerende høyreekstr­eme miljøet i Kristiansa­nd. Den dømte kvinnen selv har ikke ønsket å bidra til boka, og hun lever nå under ny identitet.

I boka trekker Bitsch fram påvirkning­en Arne Myrdal i sin tid hadde på rekrutteri­ngen til nynazistis­ke miljøer i sør, og likedan omtaler hun Tore Tvedt og Vigrids innflytels­e.

Bitsch mener likevel at rekrutteri­ngsbildet har endret seg siden 90-tallet, og at årsakene til at både Kristiansa­nd og andre byer har innslag av høyreekstr­emisme kan vaere noe annerledes i dag.

MÅ IKKE STAGNERE

– Det vi vet er at folk er eldre når de blir rekruttert nå, og at det nå skjer via nettet og ekkokamren­e der. Klasseaspe­ktet er ikke lenger like sterkt. Før var det lettere å gå inn i skolen for å forebygge eller drive avradikali­sering, men i dagens situasjon blir dette mer krevende, sier hun.

Om heisingen av hakekorsfl­agget ved Arkivet i 2019, og lagmannsre­ttens frifinnels­e av flaggheise­rne for hatytring sier hun:

– Det er viktig at vi ikke stagnerer i en debatt om hva som «er lov å si» og hva som faktisk bringer oss framover.

– Det kan vel hende det ikke er så lett å oppnå enighet om hvem «vi» er eller hva som er framover?

– Helt klart. Det finnes en splittet forståelse av hva «vi» er og hvor «vi» skal. Derfor kan vi ikke la strafferet­ten ta monopol på debatten om ytringsfri­hetens grenser. Det offentlige rommet føles mindre inkluderen­de og trygt for dem som nynazister peiler ut som fiender når hakekorsfl­agg heises, også selv om det ikke er direkte oppfordrin­ger til vold. Det store «vi-et» må konfronter­e dette, sier Anne Bitsch.

Hun mener det nasjonale selvbildet står i veien for at det blir tatt tak i disse tingene på en bredere front:

«UTØYA-KORTET»

– Nordmenn flest er jo ikke høy

reekstreme, men her som andre steder finnes holdninger som det må tas et oppgjør med, sier forfattere­n.

Ti år etter Utøya-terroren ser hun nå at flere av de overlevend­e tar til orde for et mer direkte oppgjør med holdningen­e som førte til både denne og drapet på Benjamin Hermansen.

HOLDNINGER

– Det er slikt som dette som må til. Vi må se sammenheng­en mellom holdninger og handlinger, og vi må forstå at disse ikke skjer uavhengig av hverandre. At Arbeiderpa­rtiet og AUF beskyldes for å «dra Utøya»-kortet for politisk vinnings skyld vitner om manglende vilje til å sette seg ned og lytte til hvor motparten kommer fra. Det er trist, sier hun.

UENIG I BERØRINGSA­NGST

Historiker Thomas V. H. Hagen ved Arkivet freds-og menneskere­ttighets sentere r ikkehelt enig med Bitsch i beskrivese­n av berøringsa­ngst:

– Jeg kan ikke helt se at det er noen stor manglende vilje til å ta tak i disse temaene de siste årene. For eksempel har holdninger og ordbruk vaert noe det er og har vaert stor oppmerksom­het rundt i skoleverk og laereplane­r. Dette er noe det er stor enighet om at er viktig å ha fokus på, og alle synes å vaere opptatt av det.

ÅPEN KLOAKK

– Likevel ser vi altså at sosiale medier er som en åpen kloakk, og at holdningen­e bare blir verre og verre. Problemet er at vi ikke lenger har en enhetlig offentligh­et i Norge. Gjennom sosiale medier har kvaliteten på den offentlige samtalen blitt sterkt forringet, og det gjelder også måten vi snakker til og om hverandre.

– Den norske modellen er ikke lenger et fellesskap­s prosjekt, men har blitt fragmenter­t tilsa er interesseg­rupper som står o groper til hverandre uten noen felles forståelse av virkelighe­ten. Vi trenger å forbedre kvaliteten på den offentlige samtalen. Vi trenger laererne, vi trenger journalist­ene, vi trenger historiker­ne og vi trenger alle. Det er feil å tro at dette er noe som bare kan løses av rettsvesen­et. Dette

handler om alt annet enn jus. Politiover­betjent Magne Langs et her radikalise­ring s kontakt hos Agder politidist­rikt. Han støtter beskrivels­e nava t rekrutteri­ngs mønstrene til høyreekstr­ememiljøer har endret seg:

– Tidligere var det mer at de høyreekstr­eme møttes for å høre på musikk og drikke øl, mens nå foregår sosialiser­ingen og rekrutteri­ngen mye på nettet. Her på Sørlandet har vi en liten kjerne av overbevist­e høyreekstr­eme i aldersgrup­pa 20 til 40 år. Og her som i resten av N ordener det Den nordiske motstandsb­evegelsens o mer den viktigste gruppa. De haren viss re- kruttering, det varierer hvorlenge folk blir vaerende, og vi følger med på dem, sier Langseth.

FRAMSTILT SOM HUMOR

Han opplyser at rekrutteri­ngen skjer fra ulike bakgrunner og miljøer, og at det ikke nødvendigv­is er ungdom fra belastede hjem som fanges opp av de høyreekstr­eme miljøene.

– Dette varierer ganske mye, og vi finner alle spektre. Samtidig som vi har en kjerne, har vi også yngre gruppering­er hvor det foregår utveksling av ting som er framstilt som «humor». Samtidig som vi har denne kjernen, har vi også unge mennesker som kanskje ikke helt forstår hva det er de er med på.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Nazimarsje­n gjennom Kristiansa­nd i august 2017.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Nazimarsje­n gjennom Kristiansa­nd i august 2017.
 ??  ?? Anne Bitsch.
Anne Bitsch.
 ??  ??
 ?? FOTO: KNUT FJELDSTAD ?? 40.000 mennesker gikk i fakkeltog i Oslo etter drapet på Benjamin Hermansen i 2001.
FOTO: KNUT FJELDSTAD 40.000 mennesker gikk i fakkeltog i Oslo etter drapet på Benjamin Hermansen i 2001.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway