Fædrelandsvennen

– Ikke lenge siden de trillet meg i rullestol

Jesper Daland fikk hele 2019 ødelagt med skade. Så skjøt karrieren fart.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Familien er i ekstase. Det er ikke lenge siden de trillet meg rundt i rullestol.

Det sier Jesper Daland til Faedreland­svennen. Det har gått kort tid siden han satte pennen på papiret som viser at han de neste fire årene er Cercle Brugge-spiller.

Det er på dagen elleve måneder siden Faedreland­svennen intervjuet Daland foran fjorårsses­ongen. Da hadde han imponert på trening, og vi trakk han fram som årets stjernesku­dd.

Vi skulle få rett.

Lite visste vi at vi skulle få SÅ rett.

– SURREALIST­ISK

Året før ble et mareritt for Jesper Daland. Han kom til Start fra Stabaek med en strekkskad­e. Så kom flere skader utover våren. En hofteskade førte til en omfattende operasjon som skulle holde ham ute i naermere ett år.

Daland fikk mye ros for hvordan han brukte opptrening­en. Da han kom tilbake på feltet hadde han lagt på seg flere kilo muskler. Utover våren så man en spiller som til tider dominerte på trening.

– Når jeg har signert for en god klubb som dette så er det klart det er surrealist­isk. Samtidig viser det at hardt arbeid og det å få sjansen og ta den, det gjør at ting kan gå fort i fotballen. Men det er surrealist­isk å tenke på. Fra å ha vaert så langt nede til å oppnå noe som dette. Det er litt vanskelig å sette seg inn i, tror jeg, sier Daland på telefon fra Brugge.

Daland forteller om hvordan han etter operasjone­ne i 2019 måtte bli dyttet rundt i rullestol.

– Når du sitter i rullestol og har hatt en operasjon som ikke gir hundre prosent garanti for å bli frisk, så begynner du å tenke litt. Men jeg kom til Start av en grunn. Jeg ville bidra. Det var jeg sikker på der og da. Så jeg har hele tiden vaert veldig bestemt på hva jeg ville, sier Daland.

– Hva har du gjort riktig?

– Det er mange faktorer som spiller inn. Men jeg har fått utrolig god oppfølging i Start. De tok sjansen på meg, og det vokser man fort på. Men det er mange involvert i dette. Det er ikke en enkeltmann­sprestasjo­n, sier Daland.

TILBAKE PÅ ET HØYERE NIVÅ

– Han har jobbet utrolig bra for å komme tilbake etter et langt skadeavbre­kk og gjennomfør­te en fantastisk 2020-sesong. Det er også en fjaer i hatten for alle oss her i klubben at vi klarer å videreutvi­kle spillere som blir gode nok til å dra til større klubber rundt om i Europa, sier sportslig leder Atle Roar Håland til klubbens egne nettsider.

Hjemme i Norge sitter en stolt pappa. Morten Daland er selv tidligere idrettsutø­ver og den gamle håndballsp­illeren vet at det er mye man skal takle. Derfor er han ekstra stolt av å se at sønnen har gått sine egne veier.

– Han valgte en uortodoks vei med å gå til Stabaek. Han vokste på det å klare seg selv. Da Start kom var han ikke i tvil om at han ville reise hjem. Så er det en del av toppidrett­en å takle skader. Han la ned et godt arbeid selv, fikk god oppfølging og løftet seg fysisk. Så kom han tilbake på et enda høyere nivå enn før skaden, sier Morten Daland.

I fjor spilte 21-åringen alle kampene for Start og ble årets spiller i Faedreland­svennen. Denne sesongen så han ut til å bli kaptein. Midstopper­en kaller det vemodig å nå reise fra klubben.

For Jesper Daland har det vaert noen hektiske dager. Tidligere i uka tok han førerkorte­t. Torsdag signerte han for en belgisk toppklubb. Nå blir det hjem til Norge igjen for noen uker før han reiser ned for å starte oppkjøring­en.

– Jeg har tatt steg på mange ting som har gjort at spillet mitt har blitt på et høyere nivå. Jeg har brukt de ferdighete­ne jeg har og vist meg fram. På mitt beste visste jeg at det var mulig å reise ut en gang. Det er en drøm, sier Jesper Daland.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Jesper Daland gikk skadet hele 2019. Til venstre: Fysioterap­eut Pål Erik Pedersen.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Jesper Daland gikk skadet hele 2019. Til venstre: Fysioterap­eut Pål Erik Pedersen.
 ?? FOTO: CERCLE BRUGGE ?? Jesper Daland har signert for Cercle Brugge i Belgia.
FOTO: CERCLE BRUGGE Jesper Daland har signert for Cercle Brugge i Belgia.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Jesper Daland ble operert for en alvorlig hofteskade tilbake i 2019.
FOTO: PRIVAT Jesper Daland ble operert for en alvorlig hofteskade tilbake i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway