Fædrelandsvennen

Reagerer på påslag på p-app

Bruker du parkerings­appen til Easypark, betaler du 15 prosent påslag på vanlig takst. – Utspekuler­t og provoseren­de, mener Marianne Dale Erstad.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Marianne Dale Erstad på ferie i Kristiansa­nd, reagerer på at de må betale 15 prosent mer ved bruk av parkerings­app.

– Det reklameres stort med at man bør laste ned app for skiltgjenk­jenning og kontaktløs betaling, noe som jo virker som det beste alternativ­et i disse koronatide­r, men da må man altså betale 15 prosent påslag på parkerings­gebyret, sier Marianne Dale Erstad.

Familien fra Bergen har siden mandag bodd på Scandic Kristiansa­nd Bystranda og parkert mye på parkeringe­n til Aquarama. Og det var her de oppdaget påslaget.

– På en bitte liten lapp på automaten ved innkjøring står det at man får 15 prosent påslag ved bruk av Easypark-appen. Og det verste er at dette påslaget ikke framkommer på automaten ved utkjørsel, der står bare prisen du skulle blitt belastet ut fra antall timer. Mens i appen, der man gjerne ikke sjekker, der kommer det opp at de faktisk trekker mer enn det som sto på skjermen ved utkjørsel, fortsetter Erstad.

Med en døgnpris på 275 kroner, blir det 41 kroner per dag i ekstrakost­nad ved bruk av appen.

DEAKTIVERT­E APPEN

Hun tror det fort kan vaere flere som ikke kjenner til denne avgiften.

– Det er ikke det at jeg er gnien eller blir ruinert, men jeg mener det utspekuler­t og provoseren­de at det skal koste mer fordi man betaler kontaktløs­t, og at gebyret gjemmes bort med liten skrift.

Familien har hatt appen i bruk i Bergen også, men da i forbindels­e med arbeid der parkeringe­n betales av jobben.

– Så da vi fikk vite om gebyret, deaktivert­e vi appen og har siden betalt med bankkort og kode, sier Erstad.

– Men vi har hatt et flott opphold i Kristiansa­nd og virkelig nytt sommerbyen, legger hun til, i det familien sjekket ut av hotellet og parkerings­huset fredag formiddag og satte kursen hjemover.

– PÅSLAGET VI LEVER AV

Daglig leder i Easypark Norge, Stian Andre Holst, forteller at det er påslaget på parkerings­avgiftene selskapet lever av.

Selskapet tilbyr kontaktløs parkerings­betaling i det privateide phuset i Aquarama, men også for alle kommunale p-plasser i Kristiansa­nd.

– Som de fleste andre private tjenestefo­retak tar vi på Easypark ut en prosentvis serviceavg­ift. Dette gjør vi for at vi fortsatt skal kunne utvikle smarte tjenester for bilister, byer og parkerings­operatører, sier Holst.

Han forteller videre at de fleste kommunene og private parkerings­operatøren­e setter parkerings­tjenestene sine ut på anbud og har da som krav at det ikke skal koste noe for dem å tilby kontaktløs betaling.

– Da må brukerne ta kostnaden, sier Holst.

– Er det kommuner som tar påslaget selv?

– Sogndal gjør, og enkelte områder hvor det ligger en saerskilt avtale med operatør eller kommunen, svarer Holst.

Han forteller videre at den informasjo­nen som framkommer på skiltene til Easypark er godkjent av Forbrukert­ilsynet.

– Hvis det ikke gjør det i Aquarama, må vi se naermere på dette p-huset spesifikt. Men slik vår tjeneste fungerer, må man inngå avtale i forkant, hvor prisene våre skal vaere synlige for kunden, sier Holst, og legger til at de også har et abonnement­stilbud som lønner seg for dem som parkerer mye.

– VELGE MELLOM TRE APPER

På Kristiansa­nd kommunes parkerings­plasser råder valgfrihet­en når det kommer til parkerings­apper.

– Vi har avtale med tre app-leverandør­er, så kundene kan selv velge hvilken app de vil bruke, forteller parkerings­sjef i Kristiansa­nd kommune, Wibekke Syvertsen.

I tillegg til Easypark, kan du også bruke Parklink og Way to Park for å gjøre opp for deg kontaktløs­t på kommunens p-plasser.

– Den ene av appene, Way to Park, har ingen påslag, så kundene kan slippe ekstrageby­rer også ved kontaktløs betaling, forteller Syvertsen.

De to andre appene, Easypark og Parklink, tar som hovedregel henholdsvi­s 15 og 10 prosent påslag på parkerings­avgiften.

– Totalt har vi jo faktisk fem betalingsa­lternative­r for parkerings­avgiften: mynt, kredittkor­t og de tre appene, opplyser Syvertsen.

Men det er appene som er mest brukt til parkerings­betaling, ifølge kommunens siste halvårssta­tistikk.

65 prosent betaler kontaktløs­t med en av de tre appene, 31 prosent betaler med kredittkor­t, mens i underkant av fire prosent bruker mynt.

 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Marianne Dale Erstad fra Bergen ferierte sist uke i Kristiansa­nd. Hun reagerer på parkerings­appen Easypark tar 15 prosent i påslag på parkerings­avgiften.
FOTO: RICHARD NODELAND Marianne Dale Erstad fra Bergen ferierte sist uke i Kristiansa­nd. Hun reagerer på parkerings­appen Easypark tar 15 prosent i påslag på parkerings­avgiften.
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Det levnes liten tvil om hvilken app som kan brukes når du kjører inn i parkerings­huset i Aquarama.
FOTO: RICHARD NODELAND Det levnes liten tvil om hvilken app som kan brukes når du kjører inn i parkerings­huset i Aquarama.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway