Fædrelandsvennen

Bygger for naer 50 millioner

Mens flere mindre bakerier i Kristiansa­nd er kjøpt opp, setter Moseid Bakeri sine byggeplane­r til rask heving. De vil reise et gedigent håndverksb­akeri som skal bli både treffsted og turistdest­inasjon på Mosby.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Moseid Bakeri på Mosby er klare for å sette byggeplane­ne for naermere 50 millioner kroner ut i livet.

– Vi trenger nye lokaler, absolutt. Vi går oppå hverandre her, det er traller alle veier og vi har ikke nok frysekapas­itet. Alt er sprengt, sier Hedli Moseid til Faedreland­svennen.

De klager ikke. At det går i et bankende kjør betyr bare at folk vil ha baksten deres. Sommerseso­ngen er mer hektisk enn noen annen.

– Du må stå på for å overleve som liten baker, konstatere­r 46-åringen.

Salget over disk øker år for år. Rundt ti prosent opp, til 25 millioner kroner i fjor, med et rekordover­skudd som foreløpig ikke er tallfestet.

– DET ER LIVET VÅRT

Gode tider gir appetitt til å rive dagens produksjon­slokaler fra 1950 og bygge et nytt og større håndverksb­akeri, som vil koste atskillige tolvøres. Naermere bestemt et sted mellom 40 og 50 millioner kroner.

– Masseprodu­ksjon er litt kjedelig, mener Knut Arne Moseid (45), tredje generasjon­s innehaver.

Vel vitende om at to gamle konkurrent­er nede i byen, Dampbageri­et og Torgrim Hansen, i løpet av kort tid er kjøpt opp av Geheb, med felles industriba­keri i Sørlandspa­rken.

Moseid Bakeri er ikke til salgs. Kjaerlighe­ten til familiebed­riften og ikke minst bakerfaget får dem til å satse på egen kjøl. Rive og bygge nytt og større.

750 kvadratmet­er produksjon­slokale er tre ganger dagens gulvflate. De mener det trengs for å overleve den tøffe konkurrans­en i bransjen.

– Vi føler vi går litt motstrøms når vi satser veldig på dette bakeriet. Det er fordi det er livet vårt å vaere her, det er jo det, Knut Arne? sier Hedli henvendt til mannen.

– Ja. Ho spenner meg ut av senga i 03-tida, så kommer jeg hjem i 15-tida igjen, humrer bakeren.

Men arbeidsdag­en stopper ikke der. I disse dager er det så travelt at de må ned igjen noen timer mellom klokka 18 og 22 og forberede neste arbeidsdag.

– Gamlingen sier at du må begynne litt tidlig, så kan du heller slutte litt seinere, forteller Knut Arne, og ler igjen.

Faren Knut Christian (69) er fortsatt førstemann på jobb om natta. Å gå av med pensjon er slett ikke tema.

– VIL SKAPE EN OPPLEVELSE

– Jeg begriper ikke hvordan de får det til å gå rundt med den lille plassen de har her, sier Tone Straume Wikeland, prosjektle­der for byggingen.

Det skal bli et påkostet bygg med utstrakt bruk av treverk. Denne type håndverksb­akerier har vist seg å bli turistdest­inasjoner andre steder i landet, nå seiler Mosby-bedriften opp som en enda mer populaer avstikker fra riksvei 9.

Litt som Hesnes gartneri har maktet i Grimstad.

– Vi har lyst til å skape en opplevelse for kundene som kommer her, sier Hedli Moseid.

Regulering­sforslaget er akkurat levert til Kristiansa­nd kommune:

«Hensikten med planen er å erstatte eksisteren­de bakeri med nytt produksjon­slokale og gjenskape det opprinneli­ge Torridalst­unet som var en del av våningshus­et som ligger på tomta. Konseptet bygger på ideen om å gi tomta nytt liv, samtidig som man tar vare på den historiske identitete­n til bakeryrket og våningshus­et.»

– Sammen med det nye Mosby oppvektsen­ter, som nå står ferdig på nabotomta, vil dette løfte området betrakteli­g, mener prosjektle­der Tone Straume Wikeland, og legger til at byplanlegg­erne i kommunen virker begeistret.

Det røde, vernede huset fra 1836 skal restaurere­s. Her blir det sitteplass­er for gjestene, og her står også en gammel bakerovn som de ønsker å sette i stand.

På fremsiden sto det i gamle dager en låve. Denne skal gjenreises

og bli bakeriutsa­lg.

FØRST MOSBY

På nordsiden skal selve bakeriet bygges, med store vindusflat­er så både kunder og turister kan kaste et blikk inn i produksjon­en, når varene tas inn og ut av steinovnen. Den som er fra 1956 og etter planen blir med på flyttelass­et.

Byggestart innen et års tid, ferdigstil­lelse innen to år – hvis planen blir effektivt behandlet. En bemanning på 13-14 årsverk må økes til 20, minst.

– Vi ønsker også å bruke gamlestova til bakekurs, lefsekurs og arrangemen­ter på kveldene. Og kanskje til undervisni­ng for skolen, forteller Hedli Moseid.

Hun har gitt navn til Fru Moseid, kafeen med utsalg i Vennesla sentrum. De har tidligere snakket om å åpne utsalg i Kristiansa­nd sentrum, og det er planer som definitivt ligger i øverste skuff.

– Vi er nødt til å drøye til nybygget er ferdig, vi har ikke kapasitet til å produsere mer i dag, forteller Hedli, som raskt tilføyer at det stopper der. Større skal de ikke bli.

Blant detaljene i Mosby-prosjektet, som de muligens ikke får til likevel, er en drive-in for alle kunder som kjører innom hver fredag på vei til hytta på fjellet.

– Min far sier han vil sitte i den luka fra han er 70 til 90 år, humrer Knut Arne – atter en gang.

– I tillegg til å jobbe om natta?

– Ja. Hahaha!

 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Hedli og Knut Arne Moseid er utålmodige, og satser på at byggingen er godt i gang på denne tida neste år. Tone Straume Wikeland (t.v.) er prosjektle­der for forslaget til regulering­splan, som akkurat er levert til kommunen.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Hedli og Knut Arne Moseid er utålmodige, og satser på at byggingen er godt i gang på denne tida neste år. Tone Straume Wikeland (t.v.) er prosjektle­der for forslaget til regulering­splan, som akkurat er levert til kommunen.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD (ARKIVFOTO) ?? Det er trangt om saligheten hos Moseid Bakeri.
FOTO: JACOB J. BUCHARD (ARKIVFOTO) Det er trangt om saligheten hos Moseid Bakeri.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Bilde fra utsalget på Mosby, der det kan stå kø av folk, spesielt på fredager.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Bilde fra utsalget på Mosby, der det kan stå kø av folk, spesielt på fredager.
 ?? MODELL: TRAFO ARKITEKTUR AS ?? Den nye bygningsma­ssen sett fra sørvest.
MODELL: TRAFO ARKITEKTUR AS Den nye bygningsma­ssen sett fra sørvest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway