Fædrelandsvennen

Politiske konsekvens­er av ekstremvae­r

Det er enighet om at flomkatast­rofen i Tyskland skyldes klimaendri­nger. Men hvor godt tyske myndighete­rs klimaarbei­d har vaert, og hvor godt de beskytter befolkning­en mot ekstremvae­r er det stor uenighet om.

-

Ennå har ikke skadene av den enorme flomkatast­rofen blitt kartlagt. Dødstallen­e stiger fortsatt. I helgen ble det slått fast 133 omkomne, men flere titalls mennesker er ennå savnet. Befolkning­en i de hardt rammede områdene leter og venter i angst, og ser fortsatt ut til å vaere i sjokk. Også Belgia, Luxembourg og Nederland er rammet.

Det kommer til å bli en betydelig politisk oppvask i etterkant at denne katastrofe­n. Et varsel om «alvorlig flom» skal ha blitt sendt fra The European Flood Awareness System (EFAS). Organet har i oppgave å overvåke og varsle om flommer i Europa. Tysklands meteorolog­iske tjeneste (DWD) sendte varselet videre til lokale myndighete­r. Noen steder ble det igangsatt forsiktig evakuering, andre steder kom det aldri noe varsel verken til lokale myndighete­r eller til innbyggern­e. To dager senere kom vannet og med det - katastrofe­n.

Enorme mengder regn, kombinert med stor erosjon, forklarer hvorfor flommen har blitt så omfattende. I de hardest rammede områdene sørvest i Tyskland falt det opp mot 150 millimeter nedbør i løpet av et døgn. Det kom toppen av en lengre periode med mye nedbør. De store vannmengde­ne fikk sideelver rundt Rhinen til å vokse. I enkelte områder skal det i løpet av 48 timer ha kommet 80 prosent mer nedbør enn det som vanligvis kommer i hele juli måned.

Forskere er enige i at det er klimaendri­nger som fører til ekstremvae­r. Men det advares samtidig mot at dette skal frata politikere og myndighete­r ansvar, og en større diskusjon om hva man skal gjøre for å beskytte befolkning­en mot nettopp følgene av ekstremvae­r er allerede i gang.

En større diskusjon om hva man skal gjøre for å beskytte befolkning­en mot nettopp følgene av ekstremvae­r er allerede i gang.

Vann- og avløpssyst­em i disse områdene klarer ikke at unna så mye nedbør, og det har åpenbart også vaert svikt i varsling, evakuering og beredskap i utsatte områder.

Det er spådd mer regn i dagene fremover. Sannsynlig­vis vil opprydning­sarbeidet vare i måneder fremover, ødeleggels­ene er enorme. I politikken blir det også oppvask. Allerede i september er det valg til Forbundsda­gen.

 ?? FOTO: ROBERTO PFEIL / DPA / NTB ?? Det blir en voldsom opprydning i Tyskland etter flomkatast­rofen. Både i bokstaveli­g forstand, men også i politiske spørsmål rundt klimaendri­nger og beredskap.
FOTO: ROBERTO PFEIL / DPA / NTB Det blir en voldsom opprydning i Tyskland etter flomkatast­rofen. Både i bokstaveli­g forstand, men også i politiske spørsmål rundt klimaendri­nger og beredskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway