Fædrelandsvennen

– Surrealist­iske ødeleggels­er

Statsminis­ter Angela Merkel sier hun er forferdet over «surrealist­iske» ødeleggels­er i de flomrammed­e områdene i Tyskland.

-

Søndag ettermidda­g hadde dødstallet etter flommen som har rammet Tyskland og Belgia hardt, steget til 184.

Den tyske statsminis­terveteran­en ankom Schuld i Rheinlandp­falz søndag i solide turstøvler. Byen er hardt rammet av den voldsomme flommen, hus har rast sammen og ødeleggels­e er enorme.

– Det er en surrealist­isk, uhyggelig situasjon, sa en tydelig preget Merkel til journalist­ene. Hun lovet hurtig hjelp til gjenoppbyg­ging.

– HAR IKKE ORD

– Det er sjokkerend­e, jeg kan nesten si at det tyske språket ikke har ord for ødeleggels­ene her, sa hun.

De siste dagene har den vestlige delen av Tyskland, Belgia, Nederland og Luxembourg vaert rammet av kraftig flom som har ødelagt hus, kjøretøy og infrastruk­tur.

Per lørdag var dødstallet på 141 i Tyskland og 27 i Belgia, men i en oppdaterin­g søndag morgen ble tallet oppjustert. Bare i delstaten Rheinland-pfalz, som er en av det verst rammede områdene, steg dødstallet fra 98 til 110, opplyser politiet.

– Vi må frykte at flere dødsofre blir lagt til, skriver politiet i delstaten i en pressemeld­ing. 670 personer er i tillegg skadd, og det er mange savnede.

Tysklands innenriksm­inister Horst Seehofer skal mandag besøke flomherjed­e områder i Nordrhein-westfalen og Rheinland-pfalz.

RAMMET ØSTERRIKE

Lørdag flyttet uvaeret seg sørøstover, og det ble erklaert unntakstil­stand i deler av den tyske delstaten Bayern. En person var søndag rapportert omkommet i dette området.

Byene Berchtesga­den og Bischofswi­esen, som ligger sørøst i Bayern naer grensen til Østerrike, er spesielt hardt rammet. Det kommer vann både fra fjellene og fra den flomstore elven Ache.

Også i Østerrike fører det kraftige regnet til flom, og nødetatene i regionene Salzburg og Tyrol jobber på spreng.

– Kraftig regn og storm fører dessverre til alvorlige skader flere steder i Østerrike, skriver statsminis­ter Sebastian Kurz på Twitter.

BYER UTILGJENGE­LIGE

I delstaten Sachsen i det østlige Tyskland ble det målt over 100 liter nedbør per kvadratmet­er lørdag, noe som forårsaket flom også her.

Oversvømme­lsene har blant annet rammet det populaere turistog naturområd­e Sächsische Schweiz, som er en nasjonalpa­rk naer byen Dresden.

Lokale beredskaps­myndighete­r opplyser lørdag kveld at flere byer ikke er tilgjengel­ige, at vannstande­n i flere elver har «steget ekstremt», og at det er ventet «voldsomme oversvømme­lser».

 ?? FOTO: THILO SCHMUELGEN / REUTERS / NTB ?? Brannfolk jobbet i flomområde­t i sentrum av Bad Muensterei­fel i Tyskland søndag. Flommen har gjort enorme skader i Mellom-europa, og mange mennesker var søndag fortsatt savnet.
FOTO: THILO SCHMUELGEN / REUTERS / NTB Brannfolk jobbet i flomområde­t i sentrum av Bad Muensterei­fel i Tyskland søndag. Flommen har gjort enorme skader i Mellom-europa, og mange mennesker var søndag fortsatt savnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway