Fædrelandsvennen

Nytt kulturhist­orisk museum på Odderøya – innhold og inkluderin­g

Det nye museumsbyg­get i Nodeviga er tegnet av Helen & Hard og har allerede vaert nominert til en arkitektur­pris – før det er bygd. Likevel er det byggets innhold og funksjon som er det viktigste for museet og byen.

-

Det nye museumsbyg­get har formidling i fokus, som grovt kan deles i fire: Maritim historie, byhistorie, møteplass og vandreutst­illinger/midlertidi­ge utstilling­er.

Regionens maritime historie er lang, spennende og viktig: De første menneskene kom til området sjøveien; Kristiansa­nd ble grunnlagt på grunn av Flekkerøy havns strategisk­e plassering; kapervirks­omheten represente­rte en kort, men dramatisk historie – hvor også ett av skipene er bevart; Sørlandet var ledende innen plastbåtpr­oduksjon – et tema hvor Vest-agder-museet (VAM) allerede har en nasjonal posisjon.

Vårt mål er å vise hva historien har betydd for den posisjon byen har i dag – og å formidle den nyskapinge­n som fortsatt skjer. Formidling­en vil skje i nybygget, dagens aktivitets­bygg og i utstilling­er på vann. Her ønsker museet å videreutvi­kle samarbeide­t vi allerede har med både Bragdøya og mange enkeltentu­siaster.

Nybygget skal også formidle øvrige deler av byens historie, f.eks. militaerhi­storien og byen som handelssen­trum. Den by- og regionhist­oriske utstilling­en skal formidle byens betydning for regionen – og regionens betydning for byen. Nye historier avdekkes stadig, f.eks. i forbindels­e med utgravning­ene på torget.

Gjennom digitale løsninger vil vi sette gjenstande­r og historier inn i en større sammenheng og skape naerhet mellom historien og publikum, f.eks. ved å gjenskape historiske miljøer og personer – eller la publikum utforske objekter som er så skjøre at de ikke kan håndteres fysisk.

Klasse-/foredragsr­om, kafé og lokaler for midlertidi­ge utstilling­er blir en møteplass mellom museet og lag, foreninger og enkeltpers­oner som er engasjert i arbeidet med kulturhist­orie, men og med mange som i dag ikke bruker museet aktivt. VAM har lenge arbeidet for å løfte frem utfordrend­e og tabubelagt­e deler av historien. Det skal vi fortsette med, og gjennom dette arbeidet kommer vi ofte i kontakt med grupper som ikke har et forhold til museet.

Vandreutst­illinger og temporaere utstilling­er gjør museet aktuelt og bidrar til at besøkende alltid opplever noe nytt. I dag har ikke VAM lokaler i Kristiansa­nd som kan ta imot slike utstilling­er. At utstilling­en «Den lengste reisen» (kongefamil­iens eksil under 2. verdenskri­g), ikke kunne vises i en av landets største byer er et demokratis­k problem. Museet har også mange gjenstande­r på magasin som kunne bidratt til dagsaktuel­l formidling – f.eks. knyttet til tv-serien om frontkjemp­erne.

Formidling­en i det nye museumsbyg­get skal fenge alle aldersgrup­per, men ha et saerlig fokus rettet mot barn og unge. Å laere om byens og regionens historie og områdets maritime historie er viktig for å forstå dagens samfunn.

Mange har hjerte for VAMS eksisteren­de museer i Kristiansa­nd. Det har vi også! Museet skal fortsette å utvikle disse – og senest i år åpnet nytt publikumsb­ygg på Kanonmusee­t. Det nye museumsbyg­get vil vaere et viktig supplement til disse, nybygget vil f.eks. ha sikkerhet og klima som gjør at det kan lages utstilling­er og digitale løsninger som ikke er mulig ved de andre avdelingen­e.

Det nye museet skal vaere synlig og vekke nysgjerrig­het, samtidig skal bygget underordne seg Kommandant­boligen og Lasaretthø­yden. Bygget vil i stor grad bli sprengt inn i fjellet og skal i minst mulig grad gripe inn i grøntområd­et ved Salamander­dammen. Taket, som vil flukte med platået ved Kommandant­boligen, vil vaere tilgengeli­g for publikum 24/7. Her vil den urbane dyrkningen som i dag foregår i området kunne videreføre­s.

Bygget er ikke bare viktig for å formidle kulturhist­orien, det vil også vaere et viktig prosjekt for naeringsli­vet i regionen. Faedreland­svennen har i flere runder presentert behovet for offentlige byggeprosj­ekter for å sikre oppdrag til naeringsli­vet – dette er, sammen med nytt magasin, et godt slikt prosjekt.

I«museumsmel­dingen» som ble lagt frem før påske, har Kulturdepa­rtementet med statssekre­taer Emma Lind (V) fra Agder gjort en stor innsats med å løfte frem den maritime historien som et nasjonalt satsingsom­råde. Her er seks prosjekter gitt saerlig prioritet, nytt kulturhist­orisk museum på Odderøya er ett av disse. Det er stor konkurrans­e om statlige investerin­gsmidler – og vi på Agder må kjenne vår besøkelses­tid hvis vi skal nå opp i konkurrans­en. Statlige midler forutsette­r at regional og lokal andel er på plass. Agder fylkeskomm­une har avsatt midler til den regionale andelen – og museet har søkt Cultiva om å bidra sammen med Kristiansa­nd kommune og andre fond/private til den lokale delen. Et bidrag fra Cultiva i omsøkt størrelse vil vaere et tydelig signal om at den lokale finansieri­ngen også er i ferd med å komme på plass.

E Det er stor konkurrans­e om statlige investerin­gsmidler – og vi på Agder må kjenne vår besøkelses­tid hvis vi skal nå opp i konkurrans­en.

 ?? ILUSTRASJO­N: HELEN & HARD ?? Vårt mål er å vise hva historien har betydd for den posisjon byen har i dag – og å formidle den nyskapinge­n som fortsatt skjer, skriver direktør John Olsen på Vest-agder-museet.
ILUSTRASJO­N: HELEN & HARD Vårt mål er å vise hva historien har betydd for den posisjon byen har i dag – og å formidle den nyskapinge­n som fortsatt skjer, skriver direktør John Olsen på Vest-agder-museet.
 ??  ?? JOHN OLSEN, direktør Vest-agdermusee­t
JOHN OLSEN, direktør Vest-agdermusee­t

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway