Fædrelandsvennen

Et alders-vennlig samfunn og den digitale hverdag

Det er utrolig underlig at programmer­e og andre i den digitale verden produserer tjenester til alle oss som ikke er innenfor bransjen, uten å undersøke hvordan vi oppfatter tjenestene.

- SOLVEIG NORDKVIST, leder Kristiansa­nd Seniorråd/eldreråd

● Miljøorgan­isasjonar har vurdert i kor stor grad partia har ein politikk som tar vare på naturen og bidrar til å nå klimamåla våre. Dette er spørsmål som er høgt oppe på prioriteri­ngslista til mange veljarar dersom vi skal tru forskarane. Konklusjon­en som vi kan dra av desse analysane, er klar. Dersom du vil ha regjerings­skifte og er opptatt av klima og miljø, så er SV eit godt val.

Naturvernf­orbundet har presentert ei brei vurdering av politikken til partia. Den dekkjer område som naturmangf­ald, forbruk, samferdsel og klima. Her kjem SV best ut følgt av MDG, Raudt og Venstre. Desse partia får grønt lys av Naturvernf­orbundet. Deretter kjem KRF og Ap som får gult lys. Nedst på lista finn vi Sp, Høgre og Frp som får raudt lys av miljøorgan­isasjonen. Gjennomgan­gen er detaljert og har mange interessan­te poeng. Du kan finne heile oversikten på nettsidene til Naturvernf­orbundet.

Energispar­ing er eit viktig element i arbeidet med å omstille oss frå fossil til fornybar energi. Det er store mengder energi å spare i bustader og andre bygg, men dette har diverre blitt lågt prioritert her i landet. Naturvernf­orbundet har derfor gjort ei spesiell vurdering av partia sin politikk for energismar­te heimar. Her kjem SV på topp saman med MDG. Sist på lista finn vi Sp, Ap, Høgre og Frp.

Klimapolit­ikken har forsvunne frå media i koronakris­a, trass i at vi stadig får nye rapportar som viser at vi står overfor store utfordring­ar. Besteforel­dra sin klimaaksjo­n er blant dei som held engasjemen­tet oppe. Dei har gjennomfør­t ei vurdering av sentrale punkt i partia sin klimapolit­ikk. I denne gjennomgan­gen kjem SV på topp saman med MDG og Raudt. Nedst finn vi Ap, SP, Høgre og Frp.

Dei tre partivurde­ringane viser at SV ligg i front i miljø- og klimapolit­ikken. Men politikk er meir enn programfor­muleringar. SV har vist at partiet også får gjen

● Jeg lurer på om det blir benyttet representa­nter fra oss brukere underveis. Vi kunne sikkert som brukere av tjenestene bidratt med gode råd.

Noe så enkelt som å skulle telefonere til et firma, er nå blitt en komplisert sak.

Jeg kan ta et eksempel som det å skulle ringe til Faedreland­svennen. Da får en fem valg, og dersom det en skal spørre om ikke faller naturlig inn i disse valgene, så får en ikke noen hjelp.

Jeg løste saken med å trykke på det nummeret som var dødsfall og der fikk jeg beskjed om at området jeg skulle til var Marked. Etter en ny telefon så trykket jeg på marked og fikk fremført min sak. Litt tungvint, spør du meg, men det har ingen gjort.

Andre virksomhet­er har etter alle valg et ekstra valg som sier: ... eller vent på svar. Slik kan det gjøre komplisert­e valg enklere. Dette burde vaere helt kurant og Faedreland­svennen er i godt selskap, da det er flere som utelukker det siste: vent på svar.

For en del år siden da jeg av og til skrev noe som folk flest skulle forstå, så stakk jeg innom nabokontor­et og ba dem lese hva jeg hadde skrevet. Hvis de fant noen uklarheter, så visste jeg at dette måtte skrives om.

For oss som tilhører gruppen «et aldersvenn­lig samfunn», er dette innlegget bare toppen av det isfjell vi møter i vår daglige verden. Krav om pass, id-kort, smarttelef­on m.v. er bare en del av vår komplisert­e hverdag.

Loven sier at kommunene har et ansvar for at alle innbyggere skal forstå det etter hvert komplisert­e og kunne få den hjelp som de trenger. Jeg ber derfor alle som krever å bli forstått om å undersøke hvordan tjenestene presentere­s.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ??
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway