Fædrelandsvennen

Norge og Sørlandet som et trygt sted å vaere skeiv

Dersom lovreguler­ing trengs for å komme dit, er det et steg på veien vi er nødt til å ta. Partiet Sentrum vil at Norge skal vaere et trygt land å vaere skeiv i. Konverteri­ngsterapi er en trussel mot denne tryggheten. Derfor vil vi støtte utkastet til lovf

- IRENE SOLLI, stortingsk­andidat for Partiet Sentrum Agder

Etter lang tid legger endelig regjeringe­n frem sitt forslag til lovreguler­ing av konverteri­ngsterapi. At det er store interne uenigheter i dette spørsmålet er hevet over enhver tvil. Vi kan ane en intern kamp som har pågått siden høsten 2019 hvor to av tre regjerings­partier ønsker lovreguler­ing. Det er åpenbart at KRF igjen har brukt utestemme inne i regjerings­korridoren­e og lykkes i å utsette et vedtak lengst mulig. Nå er høringsfri­sten satt til 15. oktober. I god tid etter at valget er gjennomfør­t og et nytt Storting er nedsatt.

Det hevdes bl.a. at dette allerede dekkes innenfor de reglene vi har, og at trosfrihet­en må trumfe et lovforbud.

Det er rom for å si at man innenfor dagens lovgivning har et vern mot konverteri­ngsterapi, og at det foreligger viktige hensyn i forhold til privatlive­ts rett og trosfrihet­en som gjør en lovreguler­ing på dette utfordrend­e. Gjennom ulik lovgivning har vi allerede mange lovbestemm­elser som kan regulere en uønsket praksis, press og krenkelse mot skeive. Men lovgivning­ens mange irrganger og fasetter, hvor ingenting konkret er dekkende for en slik praksis eller behandling, avdekker vel nettopp behovet for en regulering som gir en tydelighet i forhold til hva som er akseptabel­t og ikke. Derfor er en lovreguler­ing enkel å ønske velkommen. Og da som et skritt på veien til et totalforbu­d som fungerer i praksis.

På den andre siden kan en lovreguler­ing innebaere en risiko for at praksisen fortsetter i fordekte former. Videre vil det juridiske landskapet rundt hva som er et samtykke til slik behandling vaere et vanskelig terreng å tråkke opp. Her ligger nok lovforslag­ets største svakhet. Lovgiveren­s

åpning for å sette aldersgren­se for totalforbu­d mot konverteri­ngsterapi ved 16 år fremstår underlig. For alle, uansett alder, vil sterke bånd og føringer til både familie, venner, ledere og selve menigheten hvor slik praksis foregår, ha stor betydning i forhold til om man er upåvirket av de sosiale og religiøse normene som råder i en slik sammenheng. Hvordan man juridisk skal kunne trekke reelle grenser for hva som skjer med samtykke eller ikke, og derav kan forsvare at en slik praksis eller holdning skal få fortsette, fremstår som problemati­sk.

Agder og Sørlandet fremkommer i levekårsun­dersøkelse­r som en landsdel hvor Lhbtiq-personer sliter saerlig med dårlig helse, selvbilde og livskvalit­et. Det er absolutt et tankekors når vi samtidig står i en sterk religiøs sammenheng hvor vi forfekter en tro som laerer oss at alle er like mye verdt og at vi er skapt som unike mennesker.

Det viktigste vil derfor uansett ikke vaere hvorvidt man gjør en lovreguler­ing og innfører strafferam­mer for konverteri­ngsterapi. Det aller viktigste vil vaere de holdningen­e vi har til hverandre, og at vi aksepterer at folk har ulik seksuell legning uten at det er noe som er feil og må endres eller behandles. Nye generasjon­er kan ikke møte en laere som oppretthol­der at noen må endres på for å vaere gode nok.

Det snakkes høyt om at trosfrihet­en er en viktig menneskere­tt, og det er den uten tvil. Men retten til å kunne vaere seg selv og oppleve full aksept for det i samfunnet, er helt grunnlegge­nde og kan ikke settes til side av tro eller religion.

Partiet Sentrum er opptatt av at menneskere­ttigheter skal gjelde for alle, og at dette kan skje innenfor en praktiseri­ng av trosfrihet og livssynsåp­enhet i samfunnet som ikke kompromiss­er på enkeltmenn­eskets egenverdi. Det henger ikke sammen å hevde at man kjemper for trosfrihet, men samtidig høylytt vil la religiøse normer og tradisjone­r trumfe den enkeltes uendelige verdi som den man er. I politikken kan man ikke si «kom som du er, men bli som oss!»

❞ Det aller viktigste vil vaere de holdningen­e vi har til hverandre, og at vi aksepterer at folk har ulik seksuell legning uten at det er noe som er feil og må endres eller behandles.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? Etter lang tid legger endelig regjeringe­n frem sitt forslag til lovreguler­ing av konverteri­ngsterapi. Irene Solli i Partiet Sentrum skriver at «det er åpenbart at KRF igjen har brukt utestemme inne i regjerings­korridoren­e og lykkes i å utsette et vedtak lengst mulig».
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB Etter lang tid legger endelig regjeringe­n frem sitt forslag til lovreguler­ing av konverteri­ngsterapi. Irene Solli i Partiet Sentrum skriver at «det er åpenbart at KRF igjen har brukt utestemme inne i regjerings­korridoren­e og lykkes i å utsette et vedtak lengst mulig».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway