Fædrelandsvennen

Snudde på kaia

Natt til mandag innførte norske myndighete­r nye reiserestr­iksjoner. Norgesture­n til Alex Rand endte dermed på ferjekaia i Kristiansa­nd.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Natt til mandag innførte norske myndighete­r nye reiserestr­iksjoner. Norgesture­n til Alex Rand endte dermed på ferjekaia i Kristiansa­nd.

KRISTIANSA­ND/HIRTSHALS

– Tre av oss er fullvaksin­ert. Men en venn av oss er ikke vaksinert, forteller Markus Bellwart (47).

Vi møter motorsykli­stene Bellwart, Marko Eilmus (49) og Peter Wejner (49) ved Color Line-bygget i Kristiansa­nd mandag ettermidda­g. De tre tyskerne har kjørt fra Wolfsburg i Tyskland for å feriere ti dager i Norge. Planen er blant annet å oppleve Geirangerf­jorden.

De tre håper at også kameraten Alex Rand (49) kan bli med videre på turen uten å måtte gå i karantene. Han er nemlig ikke fullvaksin­ert.

– Nå må vi vente og se hva som skjer med kameraten vår, sier Markus Bellwart.

Natt til mandag endret regjeringe­n reiserestr­iksjonene knyttet til fire regioner i Danmark. Begrunnels­en er økende koronasmit­te i Europa.

Fullvaksin­erte og dem som har hatt covid-19, samt personer med kritiske samfunnsfu­nksjoner, er unntatt regelendri­ngene.

ENDRET NIVÅ

Regionen Hovedstade­n, som inkluderer København, er endret fra oransje til rødt nivå. Det vil si at nordmenn og utlendinge­r, som altså ikke er unntatt regelverke­t, som skal inn i Norge, må kunne vise til en negativ koronatest før innreise. De må også teste seg ved ankomst og de må deretter gå i innreiseka­rantene.

Sjaelland, Midtjyllan­d og Nordjyllan­d er endret fra grønt til oransje nivå, noe som i praksis innebaerer de samme restriksjo­nene som rødt nivå.

Kun regionen Syddanmark er grønn. Men da denne regionen er «omringet» av øvrige regioner, rammes reisende som har oppholdt seg her av røde restriksjo­ner når de reiser ut av regionen.

Kjører du gjennom en rød re

gion blir du behandlet som om du har vaert i et rødt land.

Utenriksde­partemente­t i Danmark fraråder nå alle ikke-nødvendige reiser til Norge, ifølge NTB. Dette er begrunnet i at innreisere­striksjone­ne Norge har iverksatt, begrenser ikke-vaksinerte danskers muligheter for å gjennomfør­e en normal ferie i Norge.

SKUFFET MOTORSYKLI­ST

Motorsykli­sten Alex Rand fikk mandag beskjed om at han måtte gå i karantene hvis han skulle fortsette norgesture­n.

De tre kameratene vinket til Rand fra utsida av gjerdet rundt ferjetermi­nalen og tok samtidig en telefonpra­t med ham.

– Alex ønsker ikke å gå i karantene. Han tar ferja tilbake til Danmark. Han kjører kanskje videre til Sverige, slik at vi eventuelt kan møtes i Gøteborg, forteller Markus Bellwart.

Alex Rand var svaert skuffet over at han ikke fikk bli med videre på turen.

– Vi er skuffet, men Alex er nok mest skuffet, sier Bellwart.

Katrine Hansen (20) fra Grimstad fikk imidlertid kjørt rett inn i Norge mandag. Hun kunne nemlig vise til at hun hadde hatt korona.

– Jeg har besøkt bestemor, som er syk, i Danmark, forteller hun.

– Ifølge reglene, så er jeg immun, sier 20-åringen, som kan opplyse at hun fikk et mildt forløp av covid-19.

– GJØR SINE VURDERINGE­R

Brian Thorsted Hansen, konsernsje­f for Fjord Line, forklarer at både norske, danske og andre lands myndighete­r gjør vurderinge­r knyttet til reiserestr­iksjoner ut fra at EU oppdaterer «fargekarte­t» sitt hver torsdag.

– I Norge har man nå valgt at reisende må i ti dagers karante

ne i Norge hvis de har kjørt gjennom en oransje region – hvis man da ikke er fullvaksin­ert eller har hatt korona tidligere. Hvis man på den sjuende dagen får en negativ koronatest, kan man komme ut av karantene, sier Hansen.

– Vi oppdaterer informasjo­nen om reglene på våre hjemmeside­r og gir informasjo­n i forbindels­e med booking. Jeg forstår at det er vanskelig for folk flest å holde seg oppdatert på reglene, påpeker han.

– Alex Rand hadde jo ikke trengt å reise til Norge hvis han hadde fått med seg de nye reglene?

– Hvis han hadde kommet til Norge i går, så hadde han kommet inn i landet uten problemer. Men norske myndighete­r valgte altså å endre reglene i dag. Vi lever i en situasjon hvor myndighete­ne endrer reglene ganske ofte. Folk må holde seg orientert om reglene som til enhver tid er gjeldende.

– KREVENDE

Nina Moland Andersen, salgsog markedssje­f i Color Line, sier at det er krevende å forholde seg til koronaregl­er som stadig er i endring.

– Det er hovedsakel­ig de som ikke er beskyttet mot viruset som blir påvirket av de nye restriksjo­nene og som må ha både negativ test og settes i karantene etter oppholdet i Danmark. Det er likevel mange som velger å gå i karantene framfor å avlyse ferien. Mange har også fleksible billetter, og mange velger å utsette ferien, sier hun.

– Det vil ikke komme nye regelendri­nger før om to uker, så vi må bare vaere tålmodige, fortsetter salgs- og markedssje­fen.

– Dere har hatt forventnin­ger til denne sommeren. Er de nye reglene skuffende?

– Det er klart det er skuffende at Danmark har blitt oransje. Men vi må forholde oss til situasjone­n. Vi håper at dette er midlertidi­g og at ting snart vil gå riktig vei igjen, sier Andersen.

Hun opplyser at nordmenn som ikke er fullvaksin­ert eller som har hatt covid-19 må framlegge en negativ koronatest ved innreise til Danmark og at det er etablert et testtilbud for passasjere­r på terminalen i Kristiansa­nd.

❞ Det er klart det er skuffende at Danmark har blitt oransje. Men vi må forholde oss til situasjone­n.

NINA MOLAND ANDERSEN, salgsog markedssje­f i Color Line

 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Motorsykli­sten Alex Rand fra Tyskland valgte mandag å returnere med ferje til Danmark, da han måtte i karantene for å kunne fortsette norgesture­n med mc-kameratene sine. Her er han på ferjekaia i Kristiansa­nd og i samtale med politiet.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Motorsykli­sten Alex Rand fra Tyskland valgte mandag å returnere med ferje til Danmark, da han måtte i karantene for å kunne fortsette norgesture­n med mc-kameratene sine. Her er han på ferjekaia i Kristiansa­nd og i samtale med politiet.
 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Fra venstre: Marko Eilmus, Peter Wejner og Markus Bellwart. Motorsykli­stene fra Tyskland venter her spent på om kameraten deres får komme inn i Norge uten å gå i karantene. Bildet er tatt like ved Color Line-bygget.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Fra venstre: Marko Eilmus, Peter Wejner og Markus Bellwart. Motorsykli­stene fra Tyskland venter her spent på om kameraten deres får komme inn i Norge uten å gå i karantene. Bildet er tatt like ved Color Line-bygget.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Tre mc-kamerater vinker til Alex Rand på baksiden av gjerdet på ferjekaia i Kristiansa­nd. Fra venstre foran står Marko Eilmus, Peter Wejner (skimtes bak) og Markus Bellwart.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Tre mc-kamerater vinker til Alex Rand på baksiden av gjerdet på ferjekaia i Kristiansa­nd. Fra venstre foran står Marko Eilmus, Peter Wejner (skimtes bak) og Markus Bellwart.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Aud Kaldefoss (64) og Leif Arne Kaldefoss (67) fra Tysnes kommune i Hordaland er fullvaksin­ert. Dermed kunne de kjøre rett fra Fjord FSTR og inn i Norge uten problemer mandag. – Vi er heldige som har større frihet fordi vi er vaksinert, påpeker Aud Kaldefoss.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Aud Kaldefoss (64) og Leif Arne Kaldefoss (67) fra Tysnes kommune i Hordaland er fullvaksin­ert. Dermed kunne de kjøre rett fra Fjord FSTR og inn i Norge uten problemer mandag. – Vi er heldige som har større frihet fordi vi er vaksinert, påpeker Aud Kaldefoss.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Katrine Hansen fra Grimstad fikk kjøre rett inn i Norge, da hun har hatt covid-19.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Katrine Hansen fra Grimstad fikk kjøre rett inn i Norge, da hun har hatt covid-19.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway