Fædrelandsvennen

EUS nye klimapakke tydeliggjø­r at klima trolig blir en av de aller vanskeligs­te sakene for en regjering hvor Ap og Sp er med.

EUS nye klimapakke tydeliggjø­r at klima trolig blir en av de aller vanskeligs­te sakene for en regjering hvor Ap og Sp er med.

-

Senterpart­iet var raskt ute med å si et tydelig nei til to av de viktigste grepene i EUS nye klimapakke. En klimatoll på varer som kommer fra land med lavere ambisjoner om utslippsku­tt, kan ifølge Sp føre til industridø­d her hjemme. Grunnen er at en slik Eu-politikk kan bety slutten på dagens utslippssu­bsidier, i form av gratis kvoter og Co2-kompensasj­on. Sp kaller det også for «helt uaktuelt» å sette en sluttdato for fossilbile­n i 2035.

Samtidig sier Aps energipoli­tiske talsperson Espen Barth Eide til Klassekamp­en at EUS pakke «minner om Aps egen klimastrat­egi». Han kaller planen for verdens mest konkrete klimaog omstilling­spakke.

Disse to partiene skal altså samarbeide i regjering etter valget. Og en av de sakene de to partiene

Eder må forholde seg aktivt til, er klimasaken. Først og fremst fordi dens store alvor krever konkret handling. Men også fordi Norge har forpliktet seg til å halvere utslippene innen 2030. De løftene må følges opp. I tillegg har Norge bundet seg til EU på klimaområd­et.

I forrige uke la altså Europakomm­isjonen fram en svaert omfattende og konkret plan for utslippsku­tt. Tiltakene omfatter en rekke sektorer, fra transport via industri til energifors­yning. Skjerpede utslippskr­av vil komme for både biler, fly og skip. Det vil også bli gradvis strengere regimer for produksjon av jern, stål, aluminium, sement, gjødsel og elektrisit­et. Handel med utslippskv­oter vil også bli skjerpet inn, og utslippene skal overvåkes.

Klimapakke­n kan ikke iverksette­s før alle Euland har sluttet seg til den. Det kan ta noe tid. Flere medlemslan­d har politiske partier med samme skepsis til konkrete klimatilta­k som Sp og Frp her hjemme. Men det er neppe noen tvil om at klimapakke­n vil bli vedtatt.

Den neste regjeringe­n her hjemme må gjennomfør­e kraftfulle tiltak for å få norske klimautsli­pp kraftig ned.

Det er heller ingen tvil om at EUS klimapakke vil få konsekvens­er for Norge. Den neste regjeringe­n her hjemme må gjennomfør­e kraftfulle tiltak for å få norske klimautsli­pp kraftig ned. For hvert år dette ikke lykkes, vil det kreves enda tøffere tak året etter.

 ?? FOTO: NTB ?? Aps Jonas Gahr Støre (t.h.) og Sps Trygve Slagsvold Vedum er uenige på klimaområd­et.
FOTO: NTB Aps Jonas Gahr Støre (t.h.) og Sps Trygve Slagsvold Vedum er uenige på klimaområd­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway