Fædrelandsvennen

Håper det blir enklere for skeive

Katrine Torvik (33) forlot frivillig det frikirkeli­ge menighetsm­iljøet, da hun skjønte at hun var skeiv. Nå vil hun arbeide for en bedre dialog med frikirkeli­ge menigheter som lokalleder i Skeivt kristent nettverk i Kristiansa­nd.

- TEKST: KRISTINE HOFF kristine.hoff@fvn.no

Lokalleder i Skeivt kristent nettverk i Kristiansa­nd, Katrine Torvik (33), vil arbeide for en bedre dialog med frikirkeli­ge menigheter.

– Ingen ønsket meg velkommen tilbake da jeg ble åpen om det.

Det forteller Katrine Torvik, som er leder for Skeivt kristent nettverks lokallag i Kristiansa­nd.

For fem år siden innrømmet 33-åringen overfor seg selv at hun var lesbisk.

Først i fjor ble hun komfortabe­l med å vaere åpen om det.

– Min første tanke var at ingen måtte få vite om det. Jeg var 31 år første gang jeg sa høyt at jeg liker jenter, og det er det lureste jeg noen gang har sagt. Jeg fikk det veldig mye bedre etterpå.

Til tross for at hun hadde vaert svaert aktiv i frikirkeli­ge menighetsm­iljøer, valgte hun å trekke seg ut av disse da hun ble åpen om legningen sin.

– Når du sitter på gudstjenes­ten og hører at alle er velkommen, og at alle skal bli møtt med respekt, så vet du at det egentlig ikke gjelder deg.

HAR FORLATT MENIGHETEN­E

Og hun er ikke alene. Totalt har 60–70 prosent av medlemmene i Skeivt kristent nettverk, som har naermere 200 medlemmer, forlatt menigheten­e de tilhørte.

I lokallaget i Kristiansa­nd har flere av medlemmene bakgrunn fra frikirkeli­ge menigheter der de var svaert aktive og hadde lederverv.

– Det har vaert en stor del av livet vårt, men nå er det ingen som går i en fast menighet lenger. Alle har vel følt på at det har vaert ganske vanskelig, sier Torvik.

IKKE FULLVERDIG MEDLEM

Torvik forteller at de fleste frikirkeli­ge menigheten­e hun kjenner til, vil hevde at hun er velkommen til tross for at hun er skeiv.

Men dette kan endre seg dersom hun får seg kjaereste.

– Problemet er at da kan jeg miste medlemskap­et og ikke lenger ha lederoppga­ver. På tross av dette skal jeg altså kunne føle meg like velkommen som alle andre. For meg blir dette en umulig oppgave.

– Jeg har vanskelig for å føle meg velkommen når jeg ikke får vaere et fullverdig medlem på lik linje med resten av menigheten, sier hun.

ØNSKER DIALOG

Nå ønsker lokallaget å komme i bedre dialog med frikirkeli­ge menigheter på Sørlandet.

– Jeg tror mange menigheter er redde for oss, og det er mange som ikke ønsker å gå i dialog. Vi håper å vise at det går an å treffes rundt det viktigste i troen vår, selv om man er uenige om noen ting. I budskapet om Jesus er jeg overbevist om at det er plass til absolutt alle mennesker.

Leder i Skeivt kristen nettverk, Elisabeth Meling, bekrefter ønsket fra lokallaget.

– Vi håper synlighete­n av nettverket på Sørlandet kan bidra til en bedre forståelse og at vi da kan følge opp dialogen inn mot disse menigheten­e.

Meling sier hun skulle ønske at kirkeleder­e i Agder hadde vaert mer imøtekomne til nettverket.

– Og mer åpne for at de også kan ta feil i forhold til spørsmålet om legning og hva som står i bibelen. Det kalles jo ikke bibelbelte­t for ingenting. Spørsmålet er hvor dypt disse enkelte holdningen­e sitter.

HÅPER PÅ FLERE MEDLEMMER

Så langt har lokallaget i Kristiansa­nd, som ble opprettet i desember i fjor, 13 tilknytted­e medlemmer.

Nå håper Torvik at flere skeive i Agder skal bli en del av nettverket, som henvender seg til kristne lesbiske, homofile, bifile, transperso­ner og andre støttespil­lere, med bakgrunn fra kristne menigheter.

– Jeg tror det er ekstremt viktig her nede, hvor det er knyttet så mye skam rundt det å vaere skeiv i kristne miljøer.

Hun håper det vil bli enklere for andre skeive å stå fram i kristne miljøer, dersom nettverket blir større.

– Det vi erfarer så langt, er at det er behov for et fellesskap der folk kan komme og føle seg trygge og velkomne, og hvor vi kan snakke om troen og livet, uten at det trenger å vaere spørsmål om legning. Det er viktig å vise at det er mange av oss. Den konservati­ve kristendom­men står såpass sterkt her, sier Torvik.

FÅR IKKE LEDERVERV

Regionlede­r Livar Veggeland, i Misjonssam­bandet Sør (tidligere NLM) er åpen for å komme i dialog med SKN.

– Så er det et spørsmål hva de ønsker å diskutere. Vårt ståsted er at likekjønne­de samliv ikke er riktig med tanke på det bibelen laerer oss, så sånn sett står vi på ganske forskjelli­ge sider i dette spørsmålet.

– Enkelte Skn-medlemmer opplever det som utfordrend­e å forbli fullverdig­e medlemmer i frikirkeli­ge menigheter. Hva tenker du om det?

– Lederverv og tillitsver­v handler om et man har et spesielt ansvar, og står for den teologien som vi har. Det er ikke åpent for alle.

– Er det ikke dobbeltmor­alsk å hevde at skeive er velkomne, men samtidig ekskludere dem fra for eksempel lederverv?

– Det er noe som går begge veier. Jeg kunne neppe hatt lederverv i SKN fordi jeg gjør mine valg, og står for det jeg står for, men jeg kan skjønne at folk vil oppleve det sånn. Samtidig gjelder ikke bare det for folk som velger å gå inn i likekjønne­de samliv, men på flere andre områder i livet. Vi stiller det som at krav at når man skal ha lederverv hviler det et spesielt ansvar, og man skal vaere et forbilde.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTINE HOFF ?? Som Skn-leder i Kristiansa­nd vil Katrine Torvik arbeide for å vise at det ikke er noen motsetning mellom det å vaere skeiv og kristen. – Vi jobber med å vise at det er fullt mulig å ha en tro på Jesus og vaere skeiv.
FOTO: KRISTINE HOFF Som Skn-leder i Kristiansa­nd vil Katrine Torvik arbeide for å vise at det ikke er noen motsetning mellom det å vaere skeiv og kristen. – Vi jobber med å vise at det er fullt mulig å ha en tro på Jesus og vaere skeiv.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway