Fædrelandsvennen

Overrasken­de «babyboom»

Slakteriet Jens Eide har fått flere anmerkning­er og vedtak av Mattilsyne­t under forskjelli­ge inspeksjon­er det siste året. Anmerkning­ene tar for seg punkter som gjelder dyrevelfer­d, hygiene og rutiner under slakting.

- TEKST: STELLA MARIE BREVIK stella.brevik@fvn.no KILDE: MATTILSYNE­T.

I Kristiansa­nd har det blitt født nesten hundre flere barn i 2021 sammenlign­et med 2020.

– Vi jobber med dyr og dyrs velferd hele tiden. Det er det vi lever av og for, sier daglig leder Jens Eide, da Faedreland­svennen kontakter ham angående avvikene i rapporten.

I perioderap­porter har Mattilsyne­t oppsummert observasjo­ner de har gjort seg under slaktedage­r hos Jens Eide. Mattilsyne­t har blant annet notert seg at storfe har måttet stå med bøyd hode over lang tid, manglende hygiene under slakting, muggsoppda­nnelse på nødslaktkj­ølen og kontakt mellom forskjelli­ge arter på produksjon­slinja.

Mattilsyne­t beskriver noen av hendelsene som alvorlige. Deres rapporter fra andre slakteri, i samme tidsperiod­e, viser faerre avvik og negative merknader enn det som er beskrevet i rapporten fra Jens Eide.

MATSIKKERH­ET

– Vi må bare beklage, men vi har tatt alle nødvendige grep og jobber kontinuerl­ig for å ha den tryggeste lokale og kortreiste maten. Det er snakk om enkelthend­elser. Dette er ikke ting som går igjen og igjen, men punkter oppsummert over to måneder. Det har aldri vaert fare for mattrygghe­ten, sier Jens Eide.

Mattilsyne­ts veterinaer­er er til stede på slakteriet kontinuerl­ig når det foregår slakting av dyr.

Hos Jens Eide utføres slakting én til tre ganger i uken.

NOEN ALVORLIGE

– Er dette mange merknader sammenlign­et med andre måneder, eller andre slakteri?

– Det varierer avhengig av hva man finner, noen måneder er det bra og andre måneder kan det vaere flere funn. En del av de samme avvikene ser man også i andre slakteri, sier Nina Merete Vehus, avdelingss­jef for Mattilsyne­t i Agder.

– De punktene som beskrives som observasjo­ner og anmerkning­er – hva gjøres med dem?

– Noen observasjo­ner kan gi grunnlag for vedtak. Mattilsyne­t skal føre tilsyn med at slakteriet etterlever regelverke­t og skal om nødvendig fatte vedtak og de skal vaere forholdsme­ssige. Vi har for eksempel gitt vedtak på kryssforur­ensing og SRM i april 2021. Vi forventer at slakteriet fortløpend­e vurderer observasjo­nene og avviksbeha­ndler dem, sier Vehus.

Når Mattilsyne­t i denne settingen gir et vedtak har de tatt en avgjørelse i saken, og slakteriet må følge opp dette eller klage på vedtaket.

MUGGSOPP

Jens Eide har nylig også fått pålegg om å destruere kjøtt som lå på nødslaktkj­ølen 29. juni. Dette fordi det ble observert muggdannel­se på to organsett fra storfe som hang på nødslaktkj­ølen.

Samtidig ble det oppbevart slakt med ulik slaktedato og av ulike arter på samme sted, det var blodsøl på gulvet og det var direkte kontakt mellom flere av slaktene og organene.

Kjøttet er nå destruert.

AVSTENGT

– Kjølen brukes kun til nødslakt og er totalt avstengt fra resten av vår virksomhet, sier Jens Eide.

På grunn av ferien har det gått lengre tid enn vanlig før noen har vaert innom kjølen, forklarer Eide. Derfor begynte det å gro muggsopp på dyrene, sier han.

– Dette er en kjøl som nesten ikke blir brukt. Det må ha skjedd noe over helgen som har gjort at dyrene ble der for lenge, og dette er fryktelig beklagelig, men nå er slaktet destruert. Jeg prøver ikke å bagatellis­ere dette, men kjøttet har ikke vaert i naerheten av noe annet kjøtt, og har som sagt blitt oppbevart på et avlukket område.

– IKKE VANLIG

Vehus i Mattilsyne­t forklarer at dette er første gang Mattilsyne­t har oppdaget mugg ved slakteriet.

– Mugg kan vaere alvorlig, da det kan vaere helsefarli­g for mennesker. Det kan skape forurensin­g på andre varer og det er derfor nødvendig å destruere andre varer som har vaert i naerheten av de forurensed­e varene, sier Vehus og påpeker at Jens Eide har gjort nettopp dette.

– Vi føler oss trygge på at slakteriet følger opp det vi har gitt vedtak om.

● Når et dyr nødslaktes, blir det avlivet på stedet og dyreskrott­en transporte­rt til slakteri for videre slaktebeha­ndling.

● Mattilsyne­t utfører kjøttkontr­oll av alle nødslakt. På alle nødslakt skal det også følge med en nødslaktat­test som skrives ut av privatprak­tiserende veterinaer, som har undersøkt dyret før det avlives på gården.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jens Eide startet opp i 1946 og har base i Lillesand. Slakteriet har fått mange anmerkning­er av Mattilsyne­t den siste tiden.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Jens Eide startet opp i 1946 og har base i Lillesand. Slakteriet har fått mange anmerkning­er av Mattilsyne­t den siste tiden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway