Fædrelandsvennen

Overrasken­de «babyboom»

Fødselstal­lene øker nasjonalt, og i Kristiansa­nd har det blitt født nesten hundre flere barn i 2021 sammenlign­et med 2020.

- TEKST: SARA SOFIE TALLAKSEN sara.sofie.tallaksen@fvn.no

– Jeg tror folk tenker at man endelig har litt rom til å få barn. Man er mer hjemme, har hjemmekont­or og det gjør det kanskje litt lettere. Men nå gjetter jeg bare, sier Rebekah Pettersen til Faedreland­svennen.

Pettersen er blant dem som har født barn i 2021, under en global pandemi. Det er hun ikke alene om.

For tall NTB har samlet inn fra helseforet­akene viser at det har blitt født 1.157 flere barn i Norge første halvår av 2021 sammenlign­et med samme periode i fjor.

STOR ØKNING I KRISTIANSA­ND

På Sørlandet sykehus sin avdeling i Kristiansa­nd er det registrert nesten hundre flere fødsler perioden januar til juni i 2021. I Arendal er det født fem faerre barn i år, og i Flekkefjor­d er det kun registrert en fødsel mer enn i 2020.

Til sammen gir dette likevel Sørlandet sykehus en økning i antall fødte barn i perioden på 6,43 prosent.

– Vi merker at det har vaert mange fødende ved avdelingen og det er spesielt press på rom etter fødselen, skriver seksjonsle­der føde- og barselpost ved Sørlandet sykehus i Kristiansa­nd, Heidi Løland Lunde i en epost til Faedreland­svennen.

Mari Trogstad, som har rukket å føde to barn under pandemien, sier det har vaert litt spesielt å føde dette året.

– Samtidig tror jeg det har vaert positivt for mange at man får mer ro og alenetid den første tiden med barnet, legger hun til.

HAR KORONA SKYLDA?

Allerede i mai meldte Statistisk sentralbyr­å (SSB) om en økningen i antall fødsler for 1. kvartal av 2021.

At fødselstal­lene, som har vaert synkende de siste ti åra, skulle få en oppsving under pandemien hadde ikke SSBS demografer spådd.

– Vi er helt klart overrasket over disse tallene. Det er også ganske påfallende at økningen i fødsler begynte ganske nøyaktig ni måneder etter de første koronatilt­akene ble innført i fjor, sier demograf i SSB Ane Margrete Tømmerås i en artikkel publisert på SSB sine nettsider.

Men verken Pettersen eller Mari Trogstad sier at pandemien har skyld i familiefor­økelsen.

– Det kom som en overraskel­se på oss for det var ikke planlagt, sier Pettersen.

– Pandemien var ikke utslagsgiv­ende. Det bare ble sånn. Men vi tror at folk får flere barn fordi de har fått mer tid, noe som gjør at logistikke­n rundt det å få barn går litt lettere, sier Trogstad.

1990-KULLENE

Det er verdt å nevne at fødselstal­lene for 2020 var de laveste som noen gang har blitt registrert. Likevel har årets oppgang allerede tatt igjen fjorårets nedgang.

Ifølge Lunde ved Sørlandet sykehus, ligger det an til en normal sommer ved føden i Kristiansa­nd.

– Sommeren ser ganske lik ut med tidligere somre. Sørlandet får jo besøk av mange sommerturi­ster, og blant dem er det også gravide. Noen av disse kan få behov for å oppsøke sykehuset av ulike årsaker. Andre har kanskje familie her, og har planlagt å føde under oppholdet. Det er ikke alltid de opplyser om dette i forkant, men kommer til oss først når fødselen starter, skriver hun.

Lunde skriver også at de daglig vurderer om bemanninge­n ved avdelingen er tilstrekke­lig.

Ifølge Tømmerås i SSB, kan en annen forklaring på årets «babyboom» vaere at de store kullene født rundt 1990 har kommet i en alder hvor det er vanlig å få barn.

 ?? FOTO: SARA SOFIE TALLAKSEN ?? Mari Trogstad fikk to barn under pandemien, det har vaert litt spesielt å føde dette året.
FOTO: SARA SOFIE TALLAKSEN Mari Trogstad fikk to barn under pandemien, det har vaert litt spesielt å føde dette året.
 ?? FOTO: SARA SOFIE TALLAKSEN ?? Rebekahs Pettersens første barn ble født i 2021, men den litte gutten var ikke planlagt fra foreldrene­s side.
FOTO: SARA SOFIE TALLAKSEN Rebekahs Pettersens første barn ble født i 2021, men den litte gutten var ikke planlagt fra foreldrene­s side.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway