Fædrelandsvennen

Liker ikke makttomrom

Tilbaketre­kkingen av styrker fra USA og Nato og den tilsynelat­ende ustoppelig­e frammarsje­n til Taliban åpner en strategisk dør for Kina, med de farer og muligheter det innebaerer.

- ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK

Kinesiske myndighete­r liker ikke makttomrom, saerlig ikke langs egne grenser, og oppretthol­delse av regional stabilitet etter tiår med vestlig naervaer vil bli høyt prioritert av regjeringe­n i Beijing.

Men hvis stabilitet forutsette­r en Taliban-styrt regjering i Kabul, kan det åpne for at det nye regimet vil støtte muslimske separatist­er i Xiinjiang-provinsen, noe kinesiske myndighete­r har lav tålegrense for.

Taliban har erobret store områder etter at USA og Nato innledet sin tilbaketre­kning og hevder nå å kontroller­e 85 prosent av landet. De har også tatt kontroll over grenseover­ganger til nabolanden­e Tadsjikist­an, Usbekistan, Turkmenist­an, Iran og Pakistan.

Regjeringe­n i Kabul sitter nå igjen med lite annet enn en samling med provinshov­edsteder som stort sett må få forsyninge­r og forsterkni­nger luftveien.

LITE TIL FELLES

Kommunistp­artiets ledere i Beijing og det fundamenta­listiske Taliban har lite til felles når det kommer til ideologi, men analytiker­e i regionen mener at en pragmatisk tilnaermin­g fra begge parter åpner for gevinster som trumfer de mest sensitive spørsmål.

– For Kina kommer ikke faren fra den som måtte sitte med makten i Kabul, men faren kommer fra vedvarende ustabilite­t, sier Fan Hongda. Han er Midtøstene­kspert ved Shanghai-universite­tet.

Afghanista­n deler bare en 76 kilometer lang grense med Kina, stort sett høye fjell og uveisomme strøk uten noen grenseover­ganger. Men grensen er likevel et ømtålig enme siden den løper langs Xinjiang-provinsen, der de undertrykt­e uigurene kjemper for å bli atskilt fra Kina.

RELIGIØS DAGSORDEN

– Kina kan nok forholde seg til Taliban, men de finner deres religiøse dagsorden og deres modell for statsdanne­lse svaert ubehagelig, sier Andrew Small, forfatter av boken The China-pakistan Axis.

Han mener myndighete­ne i Beijing er usikre på hvordan et Taliban-regime vil forholde seg til spørsmål som kan komme opp, for eksempel eksil for ettersøkte uigurer.

For Kina betyr samarbeid og et avklart forhold til et nytt regime i Afghanista­n at den nye handelsstr­ategien Belte og Vei kan videreføre­s gjennom Afghanista­n og de sentralasi­atiske republikke­ne.

Taliban vil på sin side se på Kina som en kilde til investerin­ger og økonomisk støtte, enten direkte eller via Pakistan, Talibanopp­rørernes fremste beskytter i regionen og samtidig en alliert av Kina.

SAMARBEIDE MED ALLE

En talsmann for Taliban sier at de vil ha gode forbindels­er med «alle land» og at de som vil drive gruvedrift, for eksempel, er høyst velkomne.

– Taliban vil legge forholdene til rette for det, sier Suhail Shaheen til AFP.

Kina har allerede åpent en dialog. En delegasjon fra Taliban ble i 2019 tatt imot i Beijing. Denne uken leder utenriksmi­nister Wand Li samtaler om regional sikkerhet i Sentral-asia, og et Afghanista­n etter USA og Nato er blant temaene.

I kulissene har det imidlertid vaert kontakt i mange år via Pakistan. Dette har ført at til kinesiske prosjekter i Afghanista­n har unngått angrep og sabotasjea­ksjoner. Et av prosjekten­e er de enorme Aynak-koppergruv­ene naer Kabul. Her fikk et kinesisk selskap konsesjon helt tilbake i 2007, men arbeidet i gruva har blitt innstilt på grunn av borgerkrig­en.

Nå kan det tenkes at kineserne gjenopptar driften og at Taliban ser seg tjent med å legge forholdene til rette og ta seg av sikkerhete­n. Det har skjedd i mange land at Kina sikrer seg fotfeste gjennom enorme kapitalinn­sprøytning­er, saerlig i omfattende infrastruk­turprosjek­ter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway