Fædrelandsvennen

Debatten i Kristiansa­nd er forsøplet

«Det er på tide å begynne med kildesorte­ring,» mener sjefredakt­ør Eivind Ljøstad i Faedreland­svennen. Kildesorte­ring kan vaere nyttig, men da må man ta for seg hele naeringskj­eden, og ikke minst kilden til forsøpling!

- FRANK SALVESEN

● Sjefredakt­øren har følgende dunker og løsninger:

Grå dunk for restavfall. Her kaster vi alt det uakseptabl­e. Alle personangr­epene, alle usaklighet­ene og alle konspirasj­onsteorien­e.

Grønn dunk for ytringsfri­het. Her legger vi det vi ikke liker, men som vi faktisk må tåle at andre sier eller skriver.

Brun dunk for fornybart. Her putter vi det som kan spire til noe nytt og bedre.

Rød dunk for historien. Her legger vi fakta. Det vi kan vaere enige om at har skjedd. Her legger vi det som er viktig å ikke glemme, så vi kan laere av det.

Men sjefsredak­tøren har glemt en dunk – dunken for giftig og farlig avfall. Når giftig og farlig avfall kommer inn i samfunnets kretsløp, blir kildesorte­ring bortkastet og følgen er at alt må i dunken for spesialavf­all. Det er kostbart for samfunnet!

Grå dunk: Hvorfor nevner bare sjefredakt­øren Sørlandsny­hetene, Nils Nilsen og Demokraten­e her? Er det fordi de er åpne om det de skriver? Hva med kommunalt ansatte og gruppelede­re? Er det fordi de er så «raffinerte» i sine utsagn at det blir lattermild­t og innafor? På tvers av kommunens etiske retningsli­njer har vi sett eksempler på at ansatte på sosiale medier har fordelt emoijs på syrlige og hatefulle innlegg. Vi har sett eksempler i Faedreland­svennen på at «våre fakta er bedre enn deres fakta», men «er det noe å mase om» mente journalist­en i en av de store sakene som har preget debatten i byen. I flere alvorlige saker har Faedreland­svennen vaert godt informert, men ikke skrevet en bokstav. Hvorfor ikke? Kan det vaere fordi det er feil folk/ side som blir rammet?

Dyppet i et bad av arsen forgiftes motpartens meninger med økonomiske følger for borgerne og bykassa. Ref. Silo. Gartnerløk­ka, havneflytt­ing og bompenger. Da kan fort fakta bli opplest som fake news, konspirasj­onsteorier, hets, hevn og havne i grå dunk av «de som mener de har rett».

Grønn dunk for ytringsfri­het, sier sjefredakt­øren. Amatørenes motangrep går under hets og sjikane, mens byens «beste borgere» strør om seg med emojis og nedlatende karakteris­tikkers av de omtalte for å applaudere «det som er riktig». Opponenten­es meninger blir fremstilt som uhørt, fake new, trakasseri­ng og farlig som novitsjok. Ubønnhørli­g med sinte emojis i sosiale medier sendes slike upassende meninger til den grå dunken.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ??
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway