Fædrelandsvennen

Flere må få muligheten til å jobbe!

Agder topper statistikk­en over andelen uføre i Norge. De siste årene har det vaert en kraftig nedgang i reallønnsn­ivået for uføre, sammenlign­et med befolkning­en for øvrig.

- FOTO: SONDRE TRANSETH

● Bevegelses­hemmede utgjør en stor andel av disse. Tallene som i forrige uke ble lagt frem fra SSB, tar utgangspun­kt i de drøyt 33.000 personene som er tilknyttet NAVS hjelpemidd­elsentrale­r, og de antyder at hele 83 prosent av bevegelses­hemmede står utenfor arbeidsliv­et. Vi vet også at det er en større nedgang i sysselsett­ingen av funksjonsh­emmede som følge av pandemien.

Mange personer med funksjonsh­emming ønsker å jobbe, men fysiske barrierer og holdninger står ofte i veien. Dermed går enkeltmenn­esker glipp av muligheten til pensjonsgi­vende arbeid, likestilt samfunnsde­ltakelse og bedre økonomiske betingelse­r, arbeidsgiv­erne går glipp av dyktige og motiverte medarbeide­re, og samfunnet går glipp av viktig verdiskapn­ing. Det har vi ikke råd til.

I mai arrangerte Agder Venstre et lyttemøte med ulike minoritets­organisasj­oner i fylket. Norges Handikapfo­rbund var en av organisasj­onene som deltok. På møtet fikk vi en påminnelse om hvor viktig det er at vi løfter blikket og ser på funksjonsh­emmedes samfunnsde­ltakelse som likestilli­ngsarbeid som kommer mange til gode, og at vi gjør bruk av de verktøyene som allerede finnes for at flere funksjonsh­emmede skal kunne ta utdannelse og jobbe på lik linje med andre.

Derfor er vi i Venstre stolt over å ha fått gjennomsla­g for fullføring­sreformen i Stortinget. Nå skal alle få rett til å fullføre videregåen­de skole, også de som av ulike årsaker trenger lenger tid på å avslutte skoleløpet.

I Kristiansa­nd har Venstre stått i frontlinje­n for fritt brukervalg til brukerstyr­t personlig assistanse (BPA). Endelig kan arbeidsled­ere med Bpa-vedtak velge blant flere tjenesteti­lbydere!

Mer aktiv bruk av BPA i de enkelte kommunene, og en større anerkjenne­lse av BPA som likestilli­ngsverktøy, vil føre til at flere vil kunne gjennomfør­e utdannelse, komme seg på jobb og å stå i jobb, også blant pårørende med omfattende omsorgsopp­gaver.

Likestilli­ngs- og diskrimine­ringsloven inneholder en egen del om universell utforming, og det finnes tekniske forskrifte­r med tydelige krav til hvordan rom kan gjøres tilgjengel­ige for alle. Riktig bruk av lovverket og hensiktsme­ssig anvendelse av lovpålagte råd i utforminge­n av systemer, tjenester og miljøer er fullstendi­g nødvendig for noen, og bra for alle.

I Venstre ønsker vi ikke å la oss villede av gode intensjone­r, men vi vil sette mennesker foran systemer ved å lytte til de som vet hvor skoen trykker. Vi tror derfor at et tett, godt og koordinert samarbeid mellom ulike brukerorga­nisasjoner, folkevalgt­e, naeringsli­v og offentlige instanser er viktig for å kunne få flere i arbeid. INGVILD WETRHUS THORSVIK, førstekand­idat Agder Venstre, Ivar Bergundhau­gen, gruppelede­r Kristiansa­nd Venstre,

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway