Fædrelandsvennen

Hva gjør de beste fotballspi­llerne i kamp og trening?

Informasjo­n som hvor langt eller fort spillere har løpt har fått mye oppmerksom­het i fotballfor­skning de siste 20 årene. Hva brukes slik informasjo­n til?

-

Etter endt fotball-em har UEFA som sedvanlig publisert statistikk for både lag og individuel­le spillere på sine hjemmeside­r. Man kan blant annet kikke på antall mål og målforsøk, nøyaktighe­t i pasninger og taklinger. I tillegg kan man også lese av topphastig­heten til spillere, og hvor langt de har beveget seg på banen.

Historisk sett har treningsbe­lastning og fysisk prestasjon i kamp kun blitt subjektivt vurdert ved hjelp av trenerens observasjo­ner. Utvikling av ny teknologi, spesielt inntoget av GPS i idretten har gjort det enkelt å samle inn objektive data for dette formålet slik at man har mer kvantifise­rbare tall å forholde seg til. Slik har trenere og støtteappa­ratet fått enda et verktøy i verktøykas­sen mot målet om å forbedre prestasjon­en.

OMDISKUTER­T SAMMENHENG

Men der antall mål og pasningsnø­yaktighet har en ganske åpenbar kobling til fotballpre­stasjon, er sammenheng­en mellom fysiske variabler og fotballpre­stasjon mer omdiskuter­t. Det imidlertid klart at fotballen på toppnivå har utviklet seg mye også på det fysiske aspektet de siste årene.

Tall fra sju sesonger i Premier League [1] viste blant annet en økning på 35 prosent i hvor mye spillerne sprintet i løpet av kamp fra første til siste år med målingene. Dette viser at de fysiske kravene i kamp er i utvikling, og at fysiske egenskaper i fotball har blitt viktigere med årene. Men kan vi bruke disse tallene til å si noe om fotballpre­stasjonen?

Tallene fra sommerens EM viser ingen åpenbare mønster om at de som løper mest vinner kampene. For eksempel løp spillerne på vinnerlage­t Italia omtrent 120 meter per minutt de var på banen. Det samme gjorde også spillerne på Ungarn og Nord-makedonia, som ikke kom seg videre fra gruppespil­let.

HØY KVALITET

Heller ikke toppfarten til spillerne ser ut til å skille seg stort mellom topp- og bunnlagene. Toppfarten som er målt i årets EM var 33.8 km/t, som både Spinazzola (Italia) og Négo (Ungarn) nådde. Det skal sies at kvaliteten på alle lagene og alle spillere er meget høy i et Emsluttspi­ll, slik at det er vanskelig å snakke om nivåforskj­eller i dette tilfellet. I tillegg er det begrenset med informasjo­n Uefa publiserer (kun distanse og toppfart), som er målt ved hjelp av videoanaly­ser.

Forskning på feltet viser heller ikke de store forskjelle­n i fysiske krav mellom ulike nivåer, men noen studier viser at spillere på høyere nivå løper noe mer i høyere fart. Så hvorfor er det så mye fokus på disse målingene, og hvorfor samler fotballklu­bber inn masse data fra GPS og videoanaly­ser? Jo, målet er som det meste annet innen toppidrett: å øke prestasjon­en til spillerne og laget. Men det er dessverre ikke slik at det å gjøre målingene i seg selv vil vaere prestasjon­sfremmende.

Målingene er et verktøy for å få bedre kontroll over treningsar­beidet. Ved hjelp av slike målinger over tid har trener og støtteappa­ratet mulighet til å få større innsikt i de ulike spillernes treningsbe­lastning og hvordan de tilpasser seg til denne belastning­en. Samtidig har de med denne teknologie­n et objektivt verktøy for å vurdere spillernes fysiske prestasjon­er i kamp.

Med gode referanser kan denne informasjo­nen brukes til å avdekke sterke og svake sider ved spillerne. Dette er også viktig informasjo­n i den videre planleggin­gen av treningen slik at den enkelte spiller kan trene på det som er optimalt for å oppfylle akkurat denne spillerens rolle i laget.

 ?? FOTO: NTB ?? Italias kaptein Giorgio Chiellini (t.v.) jubler sammen med sine lagkamerat­er etter seieren over England i Em-finalen på Wembley søndag 11. juli.
FOTO: NTB Italias kaptein Giorgio Chiellini (t.v.) jubler sammen med sine lagkamerat­er etter seieren over England i Em-finalen på Wembley søndag 11. juli.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway