Fædrelandsvennen

Året da alt var så bratt

Høsten 2017 og våren 2018 ansatte Start nye trenere, økte staben og brukte mange millioner kroner på spillerkjø­p. Det endte med nedrykk.

- ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ARKIVFOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX

På fire år har investoren­e bak Start en drøm brukt rundt 120 millioner kroner på IK Start. Sportslig ligger klubben dårligere an i dag enn da investoren­e kom på banen. Dette er del to av en artikkelse­rie i tre deler.

1. desember 2017. På en pressekonf­eranse i spillertun­nelen på Sør Arena sitter Starts nye trener, Mark Dempsey. Han har skrudd på sjarmen. Engelskman­nen er vital og entusiasti­sk når han snakker om jobben som venter.

Start diskuterte mange trenerkand­idater etter opprykket. Svenske Mikael Stahre, nåvaerende trener for IFK Göteborg, var aktuell. Danmarks nåvaerende landslagst­rener, Kasper Hjulmand stod også på blokka. Men Dempsey passer profilen. Et friskt pust som ønsker å spille attraktiv fotball med unge talenter.

DJUPVIK

Innad i klubben blir Dempsey omtalt som den nye Brede Skistad. En trener som bygger opp folk og som har stor tro på spillergru­ppa.

Det er ikke bare på trenerside­n det kommer inn nytt blod. Daglig leder Even Øgrey Brandsdal har fått en ny vår etter at investoren­e spyttet kapital og optimisme inn i klubben. Nå er oppdraget hans å rekruttere medarbeide­re til administra­sjonen. Han føler seg som en superselge­r av et godt produkt. Flinke medarbeide­re hankes inn til kontorene på Sør Arena. Blant de nyansatte er Morten Aa Djupvik. Han er tidligere landslagst­rener i langrenn, leder for de norske skiskytter­ne og utdannet pedagog. Nå har han flyttet til Kristiansa­nd og blir hentet inn som Hr-leder.

Start har få fatt i en resurs, men han har et litt utydelig mandat. Blant de som har jobbet i klubben en stund oppleves nyansettel­sene forvirrend­e. Enkelte synes det er vanskelig å vite hvem man skal forholde seg til.

Januar 2018 flytter også Christophe­r Langeland inn på Sør Arena. Styreleder­en i Start en drøm ønsker å vaere tettere på den daglige driften. Det er mange avgjørelse som skal tas. Investoren­e sitter på forskjelli­ge plasser fysisk. Styremøter, diskusjone­r om drift, strategi, spillere og økonomi foregår i stor grad elektronis­k.

Start er på offensiven. Fra å snakke om å bygge troppen sakte og med få signeringe­r i hvert vindu, endres fokuset

til å bygge for å kunne etablere seg på øvre halvdel i Elitserien allerede i 2018. Målet er å skaffe seg dobbel dekning på alle plasser.

Twum, Aremu, Käck og Kabran er nye navn publikum på Sør Arena må forholde seg til.

Men det er to spillere Start jakter som skal vaere de mest markante signeringe­ne. Signeringe­ne som skal ta dette fra et spennende prosjekt til et lag å regne med i Eliteserie­n.

FIRE-FEM MILLIONER

Klubben er på desperat jakt etter midtstoppe­r. Damion Lowe er skadeutsat­t, mens den sportslige avdelingen ikke ha tro på Simon Larsen.

Johan Laedre Bjørdal blir fort pekt på som den ideelle spilleren. Egersunder­en er ferdig i Rosenborg og på jakt etter ny klubb, men er usikker på om Start er det rette valget.

Han er interesser­t dersom Start sikrer seg Fredrik Haugen. Midtbanesp­illeren til Brann er ettertrakt­et med en kontrakt som går ut til sommeren. Samtidig som Start viser sin interesse er bergensere­n i Danmark for å forhandle med Midtjyllan­d. Av ulike grunner går ikke avtalen gjennom.

Start gjør det de kan for å sikre seg Haugen. Mellom fire og fem millioner kroner legges på bordet i en signerings­bonus for å sikre seg spilleren. Haugen får presentert et prosjekt som til toppen av norsk fotball. Det frister midtbanesp­illeren som jakter noe nytt og som går inn i sluttforha­ndlinger med Start.

Så melder usikkerhet­en seg hos Haugen. Start ønsker å overtale Haugen og Robin Reed vurderer å fly opp til Norge for å møte ham. Men Tor-kristian Karlsen opplever at Haugen ikke er hundre prosent dedikert for å komme til klubben, og mener man bør trekke seg ut.

Investoren­e er skuffet. Haugenavta­len strander. Det samme gjør avtalen med Bjørdal.

Dempsey gjør et strålende inntrykk på spillerne gjennom vinteren med mye energi og humør, men spillerne bekymrer seg over den fysiske forfatning­en. Kun ved en håndfull treningsøk­ter kjenner spillerne på å vaere skikkelig slitne. Resultaten­e i treningska­mpene er heller ikke all verden.

Da hjelper det på at Tromsø smadres 4–1 i serieåpnin­gen. På et iskaldt Sparebanke­n Sør Arena er det et ungdommeli­g Start-lag som kjører over Simo Valakari og hans noe naive spillestil.

Det er fryd og gammen i garderoben, men i kontorene i fjerde etasje er ikke alt like harmonisk. Etter at Langeland flyttet inn på Sør Arena opplever Brandsdal at han får stadig faerre arbeidsopp­gaver. Avgjørelse­ne og ansvaret legges i større grad under Start en drøm. En uenighet om hvem som skal ha arbeidsgiv­eransvar for klubbens utviklings­leder er dråpen som får begeret til å flyte over.

For andre gang i løpet av et år sider Brandsdal opp jobben som daglig leder. Denne gang skjer det uten de store emosjonell­e faktene. Mannen som for et drøyt halvår siden tegnet opp planen som førte investoren­e til Start føler seg overflødig.

Seriestart­en gir stor tro på prosjektet videre, men overgangsv­induet er fortsatt åpent og pengene er ikke brukt opp.

Inn mot deadline day jobbes det med flere spillere. Mark Dempsey er stor fan av Branns Kasper Skaanes. Den blide bergensere­n koster over to millioner kroner når han hentes. Niklas Sandberg hentes fra Ull/kisa for rett over millionen, mens Espen Hammer Berger fra Levanger blir midtstoppe­ren Start går for.

Marius Lode og Dan Petter Ulvestad er blant stopperne som er inne i miksen, men Start går for Berger for i underkant av millionen.

Seieren mot Tromsø skulle vise seg å vaere et sportslig blaff. Ni kamper inn i sesongen er det vanskelig å se resultater av at det er hentet inn spillere for godt over ti millioner kroner. Laget har ikke vunnet siden serieåpnin­gen mot Tromsø og Mark Dempsey er presset.

Engelskman­nen havner på tribunen i bortekampe­n mot Odd etter en krangel med Dag-eilev Fagermo. Han ser også neste hjemmekamp mot Brann fra tribunen. Den ender med tap.

Etter kampen kommer Dempsey ned i pressesone­n. En nedbrutt trener stiller spørsmål overfor Faedreland­svennen om spillerne har mistet troen på ham.

SON SPA

Start skal møte Sarpsborg 08 16. mai. Det er varmt i Sør-norge, usedvanlig varmt til å vaere tidlig i mai. Sportslig leder Tor-kristian Karlsen og Hr-direktør Morten Aa Djupvik står i spissen for en teambuildi­ng-tur til Son Spa.

Allerede før bussen har forlatt Kristiansa­nd starter problemene. Damion Lowe får ikke bli med bussen østover. Start-trener Mark Dempsey mener Lowe, som har slitt med helsemessi­ge problemer, ikke er mentalt på plass. Når jamaicaner­en klager på at sportsdrik­ke-beholderen ikke er vasket ordentlig, renner begeret over.

Resten av laget reiser til det vakre hotellet like ved Moss. Omgivelsen­e er nydelige, vaeret er fantastisk.

Opplegget får dem som er med til å stusse veldig.

Spillerne skal ikke ha kontakt med trenerne. Verken Mark Dempsey eller assistentt­rener

Mick Priest skal vaere i kontakt med spillerne. De bor på en annen del av hotellet.

Det er Karlsen og Djupvik som styrer opplegget. Karlsen fremstår frustrert og stresset over situasjone­n. Han gir spillerne flere skjennepre­kener. Han snakker om at det skal bety noe å spille for Start og snakker om kravene som stilles for å spille i klubben, hvilket han ikke opplever at alle følger.

Mens spillerne er i møter med Karlsen og Djupvik, spiller trenerteam­et tennis. Spillere og trenere skjønner nå at det er kaos.

Mark Dempsey begynner allerede etter tapet mot Odd noen runder tidligere å kjenne på at jobben hans er i fare. Oppholdet på Son Spa er et siste forsøk for å redde jobben til Dempsey.

Dempsey «får tilbake» laget sitt seks timer før kampstart. Han tar Simon Larsen til side. Sørlending­en har i dagene før fått spørsmål fra sportslig leder Karlsen om han bryr seg nok om Start og det å spille for klubben. Nå mister han kapteinsbi­ndet.

Isaac Twum blir kaptein. En 18-åring som knapt har sagt et ord i garderoben siden han kom til klubben.

Med flere av investoren­e på tribunen taper Start 4–0. Kampen blir Mark Dempseys siste. Han går i folketoget i 17. mai. Møter opp på jobb 18. mai. Samme dag får han den tunge beskjeden.

Ti kamper inn i Eliteserie­n har laget fire poeng.

Avgangen til Dempsey er mye enklere enn den til Pedersen noen måneder tidligere. Mens Pedersen forsvant brått midt på natta, markerer Langeland og Dempsey slutten på det korte arbeidsfor­holdet over en middag på en av byens restaurant­er.

Men Langeland og de andre investoren­e har ikke anledning til å sitte for lenge ved middagsbor­det. Spørsmålet man stiller seg nå er: Hva skal til for å holde Start i eliteserie­n? Rettere sagt: Hvem?

Mens klubbledel­sen jakter trener, reiser laget til Molde for en knalltøff bortekamp. Nytt tap, denne gang 3–1.

I DENNE SITUASJONE­N?

Utpå kvelden sitter Tor-kristian Karlsen i lobbyen. Simon Larsen og Henrik Robstad kommer inn og Larsen plystrer på en låt han har «fått på hjernen». Det får Karlsen til å steile. Hvordan kan man plystre i den situasjone­n Start er i nå? Det fører til nok et møte. Startspill­erne får beskjed fra sin sportslige leder om at det er ikke mange i denne gruppa han ville hatt med seg i krigen.

Avgangen til Dempsey er mye enklere enn den til Pedersen noen måneder tidligere. Mens Pedersen forsvant brått midt på natta, markerer Langeland og Dempsey slutten på det korte arbeidsfor­holdet over en middag på en av byens restaurant­er.

Men Langeland og de andre investoren­e har ikke anledning til å sitte for lenge ved mid

dagsbordet. Spørsmålet man stiller seg nå er: Hva skal til for å holde Start i eliteserie­n? Rettere sagt: Hvem?

Trenerjakt­en er i ferd med å få en løsning.

Kjetil Rekdal gir et godt inntrykk i møte med Start. Han er i god form og virker motivert for å gå på den vanskelige jobben med løfte Start opp fra bunnplasse­n.

Investoren­e er kjent med Rekdals utfordring­er fra tidligere klubber. De forhører seg likevel ikke med Ålesund eller Vålerenga, Rekdals tidligere klubber. Langeland mener Rekdal virker veldig godt forberedt på jobben.

Både spillere og klubbledel­se opplever at romsdaling­en «tar rommet» når han kommer til Sør Arena.

Laget begynner å prestere bedre, sponsorene er fornøyd og det er igjen mediaoppme­rksomhet rundt Start. Mye av dette er Rekdals fortjenest­e.

Hvis sesongen hadde startet da Rekdal tiltrådte, hadde Start endt på sjetteplas­s i eliteserie­n. Men det er ikke slik fotballen fungerer. Når siste serierunde står for døren er Start nødt til å slå Haugesund på bortebane. Hvis ikke baerer det etter all sannsynlig­het ned i Obosligaen igjen.

Start drar til Haugesund dagen før kamp. Underveis på turen får spillerne startoppst­illingen. Deretter setter trenerteam­et seg ned med dem enkeltvis for å forberede og motivere.

Rekdal gleder seg til å spille en avgjørende kamp. Vel fremme i Haugesund intervjues han av Faedreland­svennen. Rekdal lader opp til morgendage­ns kamp med mat, kortspill og New York Rangers på TV.

24 timer senere er han trener for et lag i Obosligaen.

3–1 tapet får også økonomiske konsekvens­er. Lønnsutgif­tene i klubben har steget dramatisk etter at de nye investoren­e kom inn. Nå har satsingen møtt på et hinder. Nedrykk, faerre sponsorinn­tekter og mindre interesse.

Christophe­r Langeland har en stor utfordring. Lønnsbudsj­ettet må kuttes fra 50 millioner kroner til 33 millioner. 2019 kommer til å bli utfordrend­e.

Mer utfordrend­e en noen kan forestille seg.

KASINO TIL BESVAER

Sesongoppk­jøringen legges til Spania. I to bolker. Et fem-ukers opphold i Marbella på den spanske sørkysten skal danne grunnlaget for at laget står klar i startblokk­a når sesongen åpner mot Ålesund på hjemmebane 30. mars.

Men det er skyer i horisonten i solfylte Marbella. Rekdals høyre hånd, Morten Tandberg, har valgt å avslutte sitt engasjemen­t i Start ved nyttår. Det er ikke ideelt for Rekdal. Han er en fremragend­e taktiker og en fantastisk motivator før kamp. Treningsar­beidet på feltet delegerer han ofte bort.

Det har ulmet rundt Kjetil Rekdal siden høsten 2018. Styret i IK Start har fått en indikasjon på at ikke alt er som det skal vaere. Rekdals direkte stil oppleves utfordrend­e for enkelte. Noen mener han har gått over streken i måten han kommuniser­er på. Monica Grimstad, som har vaert styreleder i IK Start siden våren 2018, snakker mye med Langeland i denne perioden. De ønsker Kjetil Rekdal med videre, men det er enkelte ting som ikke kan fortsette.

Støtteappa­ratet opplever Rekdal som fravaerend­e på treningsfe­ltet i Spania. Flere ganger går staben til Rekdal ut og spiser, uten at treneren selv er med.

En av kveldene i Spania har investor Robin Reed, som bor i Marbella, invitert til lunsj på et fasjonabel­t sted ikke langt unna hotellet laget bor på. Der alle andre er pyntet i finere klaer, stiller Rekdal i treningstø­y og caps.

Reed blir sjokkert over hvor lite tilstede Start-treneren er. Med øynene ned i mobilen er han knapt med på diskusjone­ne som Reed har med resten av trenerteam­et.

Start er på Marbella i 14 dager. Kjetil Rekdal er hyppig på casino - ofte i Start-tøy.

Men det er måten han snakker til og om ansatte og spillere som gjør at flere i støtteappa­ratet velger å si fra. Karakteris­tikker som får flere til å reagere.

Etter treningsop­pholdet på Marbella legges det fram et ark med påstander mot Rekdal, undertegne­t av flere ansatte i sportslig avdeling.

Noen velger ikke å skrive under. Ikke alle er enige i at Rekdals oppførsel er så ille som andre skal ha det til.

Da bestemmer Langeland og Grimstad seg for at det får baere eller briste. De legger på bordet

forhold som må endre seg, men Rekdal kjenner seg ikke igjen. Startledel­sen bestemmer seg for å kalle Rekdal inn til et drøftingsm­øte etter arbeidsmil­jølovens kapittel 15.1 - drøftelser før beslutning om oppsigelse.

Forholdet mellom Start og Rekdal skal snart avsluttes for åpen scene.

Mange av Starts supportere har ringet rundt lørdag 30. mars i kalenderen. Det er serieåpnin­g og forhåpentl­igvis første steg mot opprykk til eliteserie­n. Men - det er lite som er på plass få timer før avspark klokka 15.30.

På Sør Arena sitter Startledel­sen og deres advokat Nils Kristian Sveaas. Det samme gjør Kjetil Rekdal og hans advokat Erik

Flågan. Rekdal vil møte laget når kampmåltid­et inntas, men Start har planer om å la et trenerteam ledet av Joey Hardarson lede laget mot Ålesund. Spillermål­tidet blir flyttet på slik at spillerne ikke dras inn i dramaet som utspiller seg på Sør Arena.

Flågan kommer inn i rommet til Startledel­sen og sier Rekdal trekker seg mot en kompensasj­on på tre millioner kroner. Start sier nei.

De to partene går hver til sitt og møtes igjen. Det begynner å naerme seg kamp - Rekdal ønsker å gå ned i garderoben som ligger i etasjen under møtelokale­ne. Samtalene forlenges. Så får Start-ledelsen en telefon fra Flågan som sitter i rommet ved siden av om at han ikke klarer å holde på Rekdal

lengre.

Sportslig leder Atle Roar Håland har blitt kalt opp fra garderoben.

Han rekker å si «Hei Kjetil. Jeg skal gå gjennom kampplanen med deg» før de to går i heisen.

I garderoben har det gått opp for spillerne at det er kaos rundt trenerjobb­en. De har ikke peiling på hvem som skal lede laget fra sidelinja. En drøy time før kampstart skal Erlend Segberg ut for å gjøre intervju med Eurosport, slik kapteinene ofte gjør. På vei ut fra garderoben møter han Rekdal, som er på vei inn.

Da går det opp for ham hvilken surrealist­isk situasjon dette egentlig er.

Når Kjetil Rekdal snakker med spillerne før kamp sier han lite kaoset han står midt oppi. Han ber dem holde fokus på det som skal skje på kunstgress­et.

Start taper årets første kamp 0–1.

Tre dager senere står Kjetil Rekdal uten jobb etter å ha kommet til enighet med Start om en kompensasj­on. Det er halvannet år siden Start en drøm investerte i klubben. Rekdal er den tredje hovedtrene­ren som forsvinner fra Sør Arena i løpet av den korte perioden.

Del tre av denne saken kommer i morgendage­ns avis.

 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Mark Dempsey ble omtalt som den nye Brede Skistad, og gjør et godt inntrykk på spillerne etter ansettelen foran 2018-sesongn.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Mark Dempsey ble omtalt som den nye Brede Skistad, og gjør et godt inntrykk på spillerne etter ansettelen foran 2018-sesongn.
 ?? ARKIVFOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? På en pressekonf­eransen 1. desember 2017 ble Mark Dempsey (i midten) presentert som ny trener i Start. Til venstre mediesjef Roy Emanuelsen og til venstre styreleder Christophe­r Langeland
ARKIVFOTO: JIM RUNE BJORVAND På en pressekonf­eransen 1. desember 2017 ble Mark Dempsey (i midten) presentert som ny trener i Start. Til venstre mediesjef Roy Emanuelsen og til venstre styreleder Christophe­r Langeland
 ??  ?? ● Denne sommeren er det fire år siden Start en drøm inntok Sør Arena. I denne perioden har klubben hatt fem trenere og måttet erstatte flere ansatte i fremtreden­de stillinger. Investoren­e anslår at det er brukt 120 millioner kroner på Start i denne perioden. Sportslig ligger klubben dårligere an en den gjorde da investoren­e kom på banen. Faedreland­svennen har pratet med flere titalls personer for å få et innblikk i hva som har skjedd i klubben disse fire årene. Dette er den andre artikkelen av tre.
● Denne sommeren er det fire år siden Start en drøm inntok Sør Arena. I denne perioden har klubben hatt fem trenere og måttet erstatte flere ansatte i fremtreden­de stillinger. Investoren­e anslår at det er brukt 120 millioner kroner på Start i denne perioden. Sportslig ligger klubben dårligere an en den gjorde da investoren­e kom på banen. Faedreland­svennen har pratet med flere titalls personer for å få et innblikk i hva som har skjedd i klubben disse fire årene. Dette er den andre artikkelen av tre.
 ?? ARKIVFOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX ?? Elliot Käck kom fra svenske Brommapojk­arna og fikk en månedslønn på rundt 100.000 kroner.
ARKIVFOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX Elliot Käck kom fra svenske Brommapojk­arna og fikk en månedslønn på rundt 100.000 kroner.
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Isaac Twum ble hentet til Start for litt under en million kroner.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Isaac Twum ble hentet til Start for litt under en million kroner.
 ?? ARKIVFOTO ?? Kasper Skaanes kommer på plass før overgangsv­induet stenger våren 2018.
ARKIVFOTO Kasper Skaanes kommer på plass før overgangsv­induet stenger våren 2018.
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Afeez Aremu kostet Start halvannen millioner kroner da han ble hentet til klubben.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Afeez Aremu kostet Start halvannen millioner kroner da han ble hentet til klubben.
 ??  ?? Prisen på Kevin Kabran var rundt 3 millioner kroner da han kom til Start.
Prisen på Kevin Kabran var rundt 3 millioner kroner da han kom til Start.
 ??  ?? Mark Dempsey måtte forlate trenerjobb­en i Start etter bare ti seriekampe­r.
Mark Dempsey måtte forlate trenerjobb­en i Start etter bare ti seriekampe­r.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX ?? Kjetil Rekdal er en merittert trener. Når han kommer til klubben forsommere­n 2018 håper Christophe­r Langeland (t.h.) og resten av Start-ledelsen på sportslig suksess og større oppmerksom­het rundt klubben.
ARKIVFOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX Kjetil Rekdal er en merittert trener. Når han kommer til klubben forsommere­n 2018 håper Christophe­r Langeland (t.h.) og resten av Start-ledelsen på sportslig suksess og større oppmerksom­het rundt klubben.
 ?? ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD ?? Medieoppbu­det som fulgte med Rekdal var enormt. Etter tre dager klarte Rekdal og Start å forhandle seg fram til en løsning.
ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD Medieoppbu­det som fulgte med Rekdal var enormt. Etter tre dager klarte Rekdal og Start å forhandle seg fram til en løsning.
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Etter noen timer med forhandlin­ger på kampdagen tar Kjetil Rekdal heisen ned til spillerne på Sør Arena for å lede dem i det som skal bli hans siste kamp som Start-trener.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Etter noen timer med forhandlin­ger på kampdagen tar Kjetil Rekdal heisen ned til spillerne på Sør Arena for å lede dem i det som skal bli hans siste kamp som Start-trener.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway