Fædrelandsvennen

Jonas Gahr Støre: – Kampen mot høyreekstr­emisme har ikke kommet langt nok

Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre kaller trusler mot dem som overlevde Utøya for ti år siden, en nedrig illustrasj­on under minnemarke­ringen på øya onsdag.

-

– Det er et nederlag, sa Støre på en pressekonf­eranse på Utøya onsdag, sammen med Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven og Aufleder Astrid Hoem.

Støre understrek­et at han mener kampen mot høyreekstr­emisme ikke har kommet langt nok.

– De som trodde angrepene 22. juli var en grusom sluttstrek for den høyreekstr­eme terrortrus­selen, har fått se at det ikke er tilfelle, sier Støre.

Både Löfven og Hoem fikk spørsmål om hva de ville si til dem som mener angrepet kun var en gal manns verk.

– Det er ikke en tilfeldigh­et at det skjedde her. Høyreekstr­emismen står ikke for at alle mennesker er like mye verdt. De vil bestemme at noen skal vaere bedre enn andre, sa Löfven.

Hoem la vekt på at man har dysset ned brutalitet­en i 22. juli-terroren i ettertid.

– Etter hvert snakket man ikke lenger om terror, men om hendelsen. Ikke om barnedrap, men om katastrofe. Vi må fortelle hele historien, sier Auf-lederen.

VIL HA HØYRESIDEN PÅ BANEN

Støre gjentok både da han ankom øya og under pressekonf­eransen at han vil ha tydeligere tale fra alle partier, ikke bare fra AUF.

– Vi på den demokratis­ke venstresid­en tok et kraftig oppgjør med de på ytre venstre som hadde voldsplane­r for noen tiår siden. Også de i andre politiske familier må snakke tydelig mot dem som kan hente naering og gå fra holdning til handling, sa Støre til NTB da han ankom øya onsdag formiddag.

Han sier Arbeiderpa­rtiet aldri har etterlyst et enkelt oppgjør, men en samlet kraft i samfunnsde­batten mot farlige holdninger og ytringer.

– Det var kun én mann som hadde ansvar for ugjerninge­n, men holdningen­e lever i beste velgående, og har tatt liv blant annet på New Zealand og i Baerum, sier Støre.

Hoem sier alle partiene må gjennomfør­e en selvransak­else. Flere bruker haerverket mot minnesmerk­et til Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo tirsdag som eksempel.

– Man kan trekke linjer fra drapet på Benjamin Hermansen, til terrorangr­epet 22. juli, til angrepet mot moskeen i 2019. Det er ingen demokratis­ke partier som har ansvaret for volden, men vi må alle gjennomfør­e en selvransak­else og se hvordan vi bidrar, sier Hoem.

STØRE RØRT AV LÖFVEN

Stefan Löfven har avbrutt ferien og bruker bursdagen sin på markeringe­r i Oslo og på Utøya.

– Jeg er rørt av det. Han er levende engasjert i solidarite­ten og det politiske arbeidet mot høyreekstr­em terror, sier Støre.

Stefan Löfven uttalte til NTB at hans deltakelse er en selvfølge, og legger til at norsk og svensk arbeiderbe­vegelse står hverandre naer.

Minnemarke­ringen varte fram til klokka 13.00, da øya ble åpnet for etterlatte og overlevend­e. Både Støre og Löfven er imponert over hvordan AUF har tatt tilbake øya etter angrepet der 69 av deres medlemmer ble drept 22. juli 2011.

– Ungdommen har tatt øya tilbake, med verdighet og framtidstr­o som gir oss inspirasjo­n, sier

Støre.

Löfven kaller det beundrings­verdig og sterkt.

PST-RAPPORT

Støre oppfordret alle til å lese en ny rapport fra Politiets sikkerhets­tjeneste om høyreekstr­eme digitale nettverk.

– Det er en brutal tekst, fastslo han.

I PSTS rapport, som ble publisert onsdag i forbindels­e med tiårsmarke­ringen, står det blant annet at digitale nettverk bruker grenseover­skridende humor, memes og spillrefer­anser som dehumanise­rer grupper i fiendebild­et for å radikalise­re og rekruttere nye medlemmer. PST venter at høyreekstr­em terror vil utføres av enkeltståe­nde aktører og små celler.

Støre mener det bør vaere mer internasjo­nalt samarbeid mot slike lukkede miljøer, og etterlyser også mer ressurser til politiet for å drive slik etterforsk­ning.

– Vi må rette oss inn mot de ulike plattforme­ne, sier Löfven i et intervju med NTB.

Han legger til at det er en vanskelig debatt, ettersom den handler om menings- og ytringsfri­het.

❞ Det var kun én mann som hadde ansvar for ugjerninge­n, men holdningen­e lever i beste velgående.

JONAS GAHR STØRE

 ??  ??
 ?? FOTO: BEATE OMA DAHLE / NTB ?? Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre (t.h.), Auf-leder Astrid Hoem og Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven besøkte Utøya onsdag 21. juli.
FOTO: BEATE OMA DAHLE / NTB Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre (t.h.), Auf-leder Astrid Hoem og Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven besøkte Utøya onsdag 21. juli.
 ?? FOTO: BEATE OMA DAHLE ?? Jonas Gahr Støre og Stefan Löfven på omvisning på Utøya onsdag 21. juli.
FOTO: BEATE OMA DAHLE Jonas Gahr Støre og Stefan Löfven på omvisning på Utøya onsdag 21. juli.
 ?? FOTO: BEATE OMA DAHLE / NTB ?? Stefan Löfven uttalte at hans deltakelse under markeringe­n er en selvfølge, og at norsk og svensk arbeiderbe­vegelse står hverandre naer.
FOTO: BEATE OMA DAHLE / NTB Stefan Löfven uttalte at hans deltakelse under markeringe­n er en selvfølge, og at norsk og svensk arbeiderbe­vegelse står hverandre naer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway