Fædrelandsvennen

Ut mot Frps alkoholpol­itikk

Ifølge Kjell Ingolf Ropstad (KRF) er Frps alkoholpol­itikk et åpenbart skritt i feil retning.

- TEKST: SARA SOFIE TALLAKSEN sara.sofie.tallaksen@fvn.no

– Dersom Frp får gjennomsla­g for sin uansvarlig­e alkoholpol­itikk ville det få store konsekvens­er, sier stortingsr­epresentan­t, Jorunn Elisabet Gleditsch Lossius (KRF) til Faedreland­svennen.

I år kom en studie som viste at én av seks i Agder har vokst opp med alkoholpro­blemer i hjemmet.

På besøk i Kristiansa­nd tok barneog familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KRF) til orde for at denne studien bekrefter at Frps ønske om en liberalise­rt alkoholpol­itikk er et skritt i feil retning.

– Konsekvens­ene av en mer liberal alkoholpol­itikk vil vaere at enda flere barn får det vondt, sier Ropstad.

DOBBELTMOR­ALSK

– Jeg har respekt for at man peker på de negative konsekvens­ene av alkohol, og at man av ulike grunner velger det bort selv. Men det føles som om de prøver å påtvinge sin egen avholdenhe­t på andre. Man skal kunne ta seg en øl uten å føle seg kvelt av Krfs klamme hånd, sier stortingsr­epresentan­t, Gisle Meininger Saudland (Frp) om kritikken.

Frp går til valg med løfte om å jobbe videre for liberalise­ring av alkohollov­givningen.

Saudland sier at dette bygger på at alkohol er et lovlig rusmiddel, som han mener de fleste har et normalt og sunt forhold til.

– Vi ønsker ikke at staten skal vaere noe formynder. Og vi må tilpasse oss avgiftsniv­ået til våre naboland slik at vi unngår handelslek­kasje, smugling og ulovlig produksjon, sier han.

Frp ønsker også å senke aldersgren­sen for kjøp av all alkohol til 18 år.

– Vi synes det er rart at man skal kunne stemme, reise til utlandet og dra i militaeret, men samtidig ikke få kjøpe et lovlig produkt som brennevin.

Saudland mener kritikken fra KRF er dobbeltmor­alsk. Da de selv gikk med på å senke avgiftene på alkohol i fjor, og satt i regjeringe­n som fremmet rusreforme­n.

– På den ene siden fremmer de selv forslag om å liberalise­re narkotikal­ovgivninge­n, mens de hopper i taket for utvidet åpningstid­er på vinmonopol­et.

BARNA FØRST

Lossius sier at KRF ikke er for et totalforbu­d mot alkohol, men mener at barnas trygghet skal komme foran voksnes ønske om mer frihet.

– Det viktigste er å bevare en solidarisk alkoholpol­itikk, hvor vi setter de sårbare først, sier Ropstad.

– Det er 90.000 barn som lider under foreldres alkoholmis­bruk i dag. Skal du veie hensynet til disse opp mot naeringspo­litiske hensyn, er det en lett prioriteri­ng tenker vi, legger Lossius til.

De to Krf-politikern­e reagerer saerlig på Frps ønske om å gjøre salg av alkohol tilgjengel­ig på bensinstas­joner.

– Det er nesten å oppfordre til promillekj­øring, mener Lossius om forslaget.

Hva tenker du om det Lossius sier om at salg av alkohol på bensinstas­jon naermest er en oppfordrin­g til promillekj­øring?

– Med det utspillet tror jeg nesten at KRF har tatt seg et glass for mye selv, sier Saudland, og fortsetter:

– Nordmenn fyllekjøre­r jo ikke i Danmark bare fordi de selger øl på bensinstas­jonen der. Tror virkelig KRF at folk stopper på bensinstas­jonen, fyller bensin, kjøper en pølse og en six-pack med øl, drikker den, setter seg i bilen og kjører videre? I så fall måtte man sluttet å selge alkohol alle steder hvor man kan kjøpe bensin i naerheten.

ØKT FORBRUK

På Frps hjemmeside argumenter­er de for at en mer liberalise­rt alkoholpol­itikk ville ført til sunnere drikkevane­r.

– Det er beviselig feil. For det er godt dokumenter­t at bedre tilgang og lavere pris på alkohol fører til økt forbruk og dermed også misbruk, sier Ropstad.

KRF viser til boken Alcohol: No Ordinary Commodity som er skrevet av rusmiddelf­orskere. Der står det at flere studier viser at en økt pris på alkohol reduserer konsumet og de helsemessi­ge konsekvens­ene av alkohol.

Saudland mener på sin side at salg av vin i butikk og lavere priser hadde styrket økonomien og arbeidsliv­et.

Han viser til en rapport fra NHO som fant at grensehand­el er et økende problem for mat- og drikkenaer­ingen i Norge.

– Å jobbe i dagligvare­handel er et yrke som ikke krever høy kompetanse og som passer for ungdom og deltidsans­atte. Salg av vin i butikk ville vaert med på å skape flere arbeidspla­sser, sier Saudland.

Til Saudlands anklager om dobbeltmor­al hos KRF svarer Lossius dette:

– Vi ønsket aldri å senke avgiftene på alkohol, men i budsjettfo­rhandlinge­r må man dessverre gi noe for å sikre noe annet. FRP valgte å prioritere at en halvliter øl skulle bli noen øre billigere. KRF valgte å prioritere å få 3000 kvoteflykt­ninger til Norge, og sikre at en prosent av statsbudsj­ettet gikk til bistand.

– Rusreforme­n var Venstres gjennomsla­g før KRF gikk inn i regjering, og det er ingen hemmelighe­t at KRF er lettet over at den ikke fikk flertall i Stortinget slik den opprinneli­g var tenkt, avslutter hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad og stortingsr­epresentan­t, Jorunn Elisabet Gleditsch Lossius (KRF) mener vi må verne om den restriktiv­e alkoholpol­itikken.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad og stortingsr­epresentan­t, Jorunn Elisabet Gleditsch Lossius (KRF) mener vi må verne om den restriktiv­e alkoholpol­itikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway