Fædrelandsvennen

22. juli er dagen for sorg, medfølelse og ettertanke. Men oppgjøret må fortsette. I morgen. Og framover.

VIDAR UDJUS, POLITISK REDAKTØR

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Først etter 10 år har flere Auf-ere turt å fortelle offentlig hvordan de egentlig har opplevd tiden som har gått etter terrorhand­lingene. Det er hjerteskja­erende å se og lese hvordan de har lagt bånd på seg. Av frykt for å rokke ved den nasjonale fortelling­en om rosetog og samhold. Av frykt for å framstå som bitre og sinte. Og: Av frykt for å bli beskyldt for å slå politisk mynt på det som hendte.

● Ikke bare har ofrene for terrorhand­lingen møtt hat i kommentarf­elt og på sosiale medier. Fremtreden­de borgerlige politikere har i årene som er gått beskyldt Ap for «å bruke Utøyakorte­t», fordi tillitsval­gte i den bevegelsen som var terroriste­ns fremste mål har forsøkt å reise en debatt om tankegodse­t som beredte grunnen for massedrape­ne.

● Det er så nedrig som det kan bli.

● Heldigvis har flere bedt om unnskyldni­ng for en slik ordbruk. Heldigvis har ledere av andre ungdomspar­tier erkjent at AUF har blitt stående alene i dette oppgjøret. Og heldigvis har opptakten til dagens tiårsmarke­ring vaert preget av en langt større vilje på bred basis i samfunnet til å ta et slikt oppgjør.

● For: Gjerningsm­annen var ikke, i medisinsk forstand, gal. Det fastslo norsk rett. Gjerningsm­annen var heller ikke en utenlandsk islamist. Det trodde mange av oss instinktiv­t da de første meldingene kom om eksplosjon­en i Regjerings­kvartalet. Gjerningsm­annen var vår egen. Vårt eget, må også oppgjøret vaere. Og det må vare.

● En utenlandsk avsender stilte under rettssaken mot terroriste­n i 2012 følgende spørsmål på sosiale medier: Hva er det i vannet dere drikker i Norge? Han begrunnet spørsmålet med den norske terroriste­n. Og med at landet vårt under og etter krigen ble beryktet for landssvike­ren som gjorde etternavne­t Quisling til et internasjo­nalt begrep.

● Avsenderen kunne nevnt flere. Philip

Manshaus. Nynazisten­e som drepte Benjamin Hermansen. Gjerningsm­annen bak bombeangre­pet på 1. maitoget i Oslo i 1979. Og andre. Som ikke står bak like grusomme gjerninger. Men som står bak hatefulle ord. Som altså er grunnlaget for gjerninger.

● Mye har vaert skrevet om hvem som har ansvaret for at et politisk oppgjør med tankegodse­t som lå til grunn for

22. juli ikke har kommet. Ap-ledelsens vektleggin­g av felles sorg, samling og samhold i dagene og ukene etter massedrape­ne, var den gang en klok strategi. Deretter kom oppgjøret med sviktende sikkerhet og beredskap. Det var også nødvendig. Men det politiske oppgjøret passet det liksom aldri helt å ta.

● Kanskje følte også andre at det var for vanskelig å naerme seg den bunnløse tragedien som først og fremst rammet én ungdomsorg­anisasjon, ett parti, én bevegelse. Men et oppgjør kan ikke tas av én organisasj­on. Et oppgjør kan heller ikke ha én fasit. Det må derimot ha form av en løpende debatt. Og der må det vaere legitimt å vaere uenig med den organisasj­onen som var terroriste­ns fremste mål når man diskuterer hvor grensene bør gå for hva som er akseptabel­t å si og hva som er en hatefull ytring. Bare på den måten kan vi som samfunn utvikle et bevisst og aktivt forhold til hvor grensestol­pene bør settes ned for å hindre et tankegods som kan inspirere nye ekstremist­er.

● Bildet er ikke helsvart, til tross for skremmende hendelser som nazi-marsjen gjennom Markens i Kristiansa­nd, Pegida-demonstras­jonene i flere norske byer og etablering av grupper som Odins soldater. For ingen av disse, eller andre, høyreekstr­eme gruppering­er har klart å etablere seg som kraftfulle aktører her til lands.

● Men samtidig er debattklim­aet på sosiale medier til tider bekmørkt. Hvor mange som sitter hver for seg eller i virtuelle fellesskap og øser seg opp på hat som så pøses ut til andre, vet ingen. Heller ikke hvor mange konspirasj­onsteoreti­kere som sprer vrangfores­tillinger, fordommer og løgner. Det eneste vi vet, er at deres aktivitete­r er farlige. Kanskje til og med livsfarlig­e.

● I dag markerer vi tiårsdagen for terrorhand­linger som fortsatt er vanskelige å fatte. 22. juli er dagen for sorg, medfølelse og ettertanke. Men oppgjøret må fortsette. I morgen. Og framover.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway