Fædrelandsvennen

Rajas bratte laeringsku­rve

Abid Raja forteller at han ikke var godt bevandret på kulturfelt­et da han overtok som statsråd. Kunne en liknende utnevnelse skjedd på andre fagfelt?

-

Abid Raja er en fascineren­de politiker. Han byr på seg selv, som statsråd er han full av energi og pågangsmot og ikke sjelden kommer han med overrasken­de uttalelser.

Det siste fikk vi et eksempel på denne uka i NRK P2s Politisk sommerkvar­ter. Det fortalte en åpenhjerti­g Raja om hvor lite han kunne om fagfeltet da han overtok som kulturmini­ster i januar i fjor. «Jeg var ikke godt bevandret på kulturfelt­et», erkjente han.

Like aerlig fortalte han om aha-opplevelse­n han fikk da han oppdaget at når kulturutøv­ere får ekstra med penger, bruker de midlene på å perfeksjon­ere kunsten. Dette som en motsetning til hans egen yrkesgrupp­e, advokatene, som ifølge Raja gjerne bruker ekstra penger på «en fet klokke», oppgraderi­ng av bilen eller til å ta med familien til Maldivene.

Raja skal ha ros for å vaere aerlig. Samtidig kan den manglende kunnskapen om fagfeltet på forhånd trolig også vaere med på å forklare noe av den tidvis krasse kritikken han fått fra kultursekt­oren under koronapand­emien. Ikke minst har dette handlet om omfanget og utforminge­n av ulike støtteordn­inger under nedstengni­ngen av kulturlive­t.

Nå forsikrer ministeren i nevnte intervju at han føler at han har opparbeide­t seg en mastergrad i kulturøkon­omi. Han mener også Norge har fått «verdens romsligste kulturordn­ing». Likevel reiser intervjuet spørsmål om det hadde vaert mulig å utnevne en statsråd med så svak faglig bakgrunn på noe annet felt. Kunne man sett for seg en landbruksm­inister som ikke kjente naeringa? En fiskerimin­ister uten grunnlegge­nde kunnskaper om fiskeriene? En samferdsel­sminister uten stor interesse for området eller langvarig bakgrunn fra for eksempel transportk­omiteen på Stortinget? En justismini­ster uten forutgåend­e erfaring fra justissekt­oren eller fagkomitee­n på Stortinget? For ikke å nevne noen av de andre, aller tyngste departemen­tene.

Forhåpentl­igvis er ikke forklaring­en at kultur anses som et så politisk lett område at det ikke er så nøye hvilken bakgrunn en statsråd der har. Til det bør fagfeltet og departemen­tet vaere for viktig.

Den manglende kunnskapen om fagfeltet på forhånd kan vaere med på å forklare noe av den tidvis krasse kritikken han fått.

 ?? FOTO: NTB ?? Abid Raja har vaert kulturmini­ster siden januar i fjor. Denne uka fortalte han åpent om tida som statsråd på dette fagfeltet.
FOTO: NTB Abid Raja har vaert kulturmini­ster siden januar i fjor. Denne uka fortalte han åpent om tida som statsråd på dette fagfeltet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway