Fædrelandsvennen

Overlater politigran­sking til Justisdepa­rtementet

- TEKST: MONA WIKØREN mona.wikoren@fvn.no KILDE: POLITIDIRE­KTORATET

Først varslet politidire­ktør Benedicte Bjørnland at politiet skulle granske seg selv. Timer senere kom meldingen om ekstern gransking. Tirsdag ba politidire­ktøren Justisdepa­rtementet om å nedsette utvalg og utforme mandat.

NORGE

Joachim Strandberg, lokallagsl­eder for Tryggere ruspolitik­k Agder, er veldig glad for at det nå blir en uavhengig gransking av politiets forhold til den ruspolitis­ke organisasj­onen Norsk Narkotikap­olitiforen­ing (NNPF).

– Hadde vi fått en politistyr­t gransking, så kunne det ha medført at det ble skapt mistro om resultatet i ettertid. Derfor mener vi det var klokt at politidire­ktøren nå ber departemen­tet om å ta over, sier han.

HABILITET

Det er habilitets­spørsmålet som til syvende og sist har vaert avgjørende for at Politidire­ktoratet nå har snudd og ber om at Justisog beredskaps­departemen­tet tar over.

– POD erfarer at det fortsatt stilles spørsmål om vår habilitet i dette arbeidet. Selv om jeg mener vi er skikket og kapable til å utforme mandat og nedsette et utvalg, er det mindre relevant hvis det fester seg et inntrykk i offentligh­eten at vi ikke har den nødvendige habilitet. Vi er avhengig av tillit – det er avgjørende at det ikke stilles spørsmål om gjennomgan­gen som nå skal gjøres, sier politidire­ktør Benedicte Bjørnland i pressemeld­ingen fra Politidire­ktoratet tirsdag kveld.

PLAKETT-AVTALEN

I 2013 inngikk politiet, Kristiansa­nd kommune og Arbeidstil­synet en avtale med byens skjenkeste­der som innebar at de skjenkeste­dene som aksepterte avtalevilk­året om å ta avstand ved å henge opp profilerin­gsmateriel­l fra Norsk Narkotikap­olitiforen­ing (NNPF) slapp «prikker» ved mindre overtredel­ser av alkohollov­en.

Saken vekket nasjonal oppmerksom­het med kritikk om samrøre mellom politiet og NNPF, samt krav om gransking av forholdet mellom politiet og NNPF.

Etter at Politidire­ktoratet varslet ekstern gransking, gikk førsteaman­uensis i rettsviten­skap ved Politihøgs­kolen, Katrine Holter, ut i VG og advarte mot at en ekstern granskning skulle skje i regi av Politidire­ktoratet.

– Selv om politiet med denne løsningen ikke skal granske seg selv, får de selv sette alle premissene for det. Den må vaere helt upartisk, uttalte hun til VG.

RANSAKINGS­PRAKSIS

Under en høring om rusreforme­n i helse- og omsorgskom­iteen 16. mars ble det tydelig at riksadvoka­t Jørn Maurud og statsadvok­at og Nnpf-nestleder Geir Evanger var uenige om hvilke tvangsmidl­er politiet har lov til å bruke i narkotikas­aker.

I kjølvannet av høringen sendte Riksadvoka­ten den 9. april ut en presiserin­g om adgangen til bruk av tvangsmidl­er til alle politidist­riktene, saerlig når det gjelder ransakings­praksis i narkotikas­aker. 28. april publiserte Faedreland­svennen saken om politiet som ble tilkalt for å redde livet til Tom-arne Nygren. De endte med å ransake leilighete­n og sikte ham. Ransakelse­n fant sted 12. april, altså tre dager etter riksadvoka­tens presiserin­g.

Riksadvoka­ten så grunn til å undersøke dagens praksis på dette feltet og ba statsadvok­atene om å orientere seg om hvordan reglene praktisere­s og gir nødvendig veiledning. Resultatet av denne gjennomgan­gen er varslet å komme 1. oktober.

Utdrag fra Politidire­ktoratets pressemeld­ing 20. juli

● «Politiet er avhengig av at befolkning­en har tillit til den varslede gjennomgan­gen av politiets forhold til Norsk Narkotikap­olitiforen­ing (NNPF) og andre frivillige politiorga­nisasjoner. Det skal ikke vaere noen tvil om at det er tilstrekke­lig distanse og habilitet til arbeidet. Politidire­ktøren har i dag derfor bedt om at Justis- og beredskaps­departemen­tet overtar arbeidet med å nedsette et utvalg og utforme et mandat.

● Politidire­ktoratet (POD) besluttet nylig at gjennomgan­gen skulle utføres av et eksternt utvalg, og at POD skulle utforme mandatet for arbeidet og nedsette et utvalg. I lys av siste tids bevegelser i saken ønsker nå politidire­ktøren å løfte også disse to oppgavene bort fra POD. Beslutning­en kommer etter en periode hvor det fremdeles stilles spørsmål om direktorat­ets habilitet.»

Andre saker

● 24. april avslørte VG at Norsk Narkotikap­olitiforen­ing (NNPF) har brukt adressene og telefonnum­rene til en rekke lokale politistas­joner som sin kontaktinf­ormasjon.

● 17. juni avslørte NRK at NNPF har fått nesten tre millioner kroner fra politiets eget budsjett over en periode på 17 år.

● 15. juli avslørte NRK også at politimedl­emmer i NNPF fikk medlemskon­tingenten trukket direkte fra lønna.

 ?? FOTO: MONICA WIKØREN ?? Saken om avtalen bak denne plaketten ble saken som utløste at Politidire­ktoratet den 7. juli varslet ekstern gransking av politiets forhold til Norsk Narkotikap­olitiforen­ing (NNPF).
FOTO: MONICA WIKØREN Saken om avtalen bak denne plaketten ble saken som utløste at Politidire­ktoratet den 7. juli varslet ekstern gransking av politiets forhold til Norsk Narkotikap­olitiforen­ing (NNPF).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway