Fædrelandsvennen

– Jeg husker at vi tok ned det norske flagget

ATLE HÅLAND (35)

- KRISTIN ØYGARDEN

Forfatter Atle Håland var i Kristiansa­nd Kunsthall og lagde DIVERSE Diverse, en gruppeutst­illing og kunstfesti­val med billedkuns­t, forestilli­nger og konserter.

Allerede i forkant hadde det vaert kontrovers og medieskriv­erier, på grunn av en planlagt kunstperfo­rmance der Atle var sentral.

– Den dagen det skjedde skulle jeg korsfestes på det norske flagget. I løpet av dagen hørte vi om eksplosjon­er i Oslo, det var snakk om både gasseksplo­sjoner og terror.

– Men det var mye som skulle skje, vi fikk ikke tatt det inn. Dette var før smarttelef­onen for min del. I løpet av kvelden tikket det inn Twitter-meldinger fra Utøya blant publikum. Etter det dro de fleste hjem, så gjennomfør­te vi resten i stillhet.

– Jeg husker at vi tok ned det norske flagget. Vi hadde laget et tablå med hvitt stakittgje­rde, grønn plen og sofaer som var forgrunnen til scenen der jeg ble hengt opp med armene ut, på et digert norsk flagg. Vi følte vel at det var litt rart å ha det store flagget der i den settingen.

– Etterpå prøvde vi å få en oversikt over det som hadde skjedd. Da jeg sjekket Facebook, oppdaget jeg stormen med spekulasjo­ner om Al-qaida, og radikal muslimsk terror.

Har hendelsene denne dagen på påvirket deg?

– Hendelsen har gjort meg mer bevisst på at man er ikke født ond, verken

ABB eller Manshaus. At du blir den du blir, handler mye om tilfeldigh­eter og hvem du er omgitt av. Det synes jeg er både interessan­t og spennende.

– Hvis jeg ser på mitt eget liv, tenker jeg at det kunne tatt veldig mange retninger. Som forfatter er det viktig å bruke stemmen sin til å nyansere mennesket, følelser og tankegods.

Hvordan mener du samfunnet har endret seg på de 10 årene som har gått?

– Etter 22. juli synes jeg Norge reagerte veldig fint, det ble snakket om samhold og å ta vare på hverandre. Men så går årene.

– Manshaus prøvde å gjøre noe lignende og endte med å drepe sin søster, fordi hun var brun i huden. Nazister har marsjert gjennom Markens. Den triste siden Sørlandsny­hetene og det rare ordskiftet i bystyret i Kristiansa­nd. Det er steile fronter, og det bekymrer meg veldig.

– Som saken som ruller nå om ytringsfri­hetskommis­jonen. Istedenfor å trekke seg tilbake å undre seg går folk hardt ut, og mister grepet om hva saken faktisk gjelder.

– Min oppgave som forfatter er å våge å fortsette å nyansere, og ta samtalene som kommer etter det.

❞ Istedenfor å trekke seg tilbake å undre seg går folk hardt ut, og mister grepet om hva saken faktisk gjelder.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway