Fædrelandsvennen

– Det må jo vaere feil

ELSA MARIT AANDSTAD KNUTSEN (44)

- KRISTIN ØYGARDEN

Laerer og sykepleier Elsa Marit fra Brennåsen var hjemme i stua og ventet på broren som skulle komme på besøk fra Østlandet. Før han reiste hjemmefra smalt det i Oslo.

– Jøss, har det blitt krig, tenkte han, og dro med seg pass og gode sko i bilen, for å vaere forberedt på alt. Vi visste jo ikke da hva dette var.

– Jeg fikk høre fra en venninne som var med i Ap at «det er ikke bare bomben i Oslo, det er mer. Det skytes ungdommer på Utøya».

– Jeg tenkte, dette er ikke sant. Det må vaere en fjaer som har blitt til fem høns. Neste morgen stod jeg grytidlig opp for å sjekke nyhetene. Det var veldig høye dødstall. Det må jo vaere feil, tenkte jeg, og håpet at tallene skulle gå ned.

– Jeg husker tristheten og maktesløsh­eten over nyhetene som kom inn. Desperasjo­nen og sorgen på vegne av de som var der, folkene på hotellet som satt og ventet på sine imens vi satt hjemme i stua og gråt.

Har hendelsene denne dagen på påvirket deg?

– Før tenkte man at sånt ikke skjer i Norge. Den naiviteten er vekk. Så har det jo skjedd flere ting i etterkant. En tenker ofte at noen kommer utenfra og gjør skade. Men det er ikke folk utenfra, det er våre innbyggere.

– Man har blitt mer obs på at ting kan skje, på at egne barn har tilhørighe­t til et miljø. I laereryrke­t har jeg blitt mer på vakt for de som er veldig ensomme og har ytterliggå­ende meninger. Det er mer tydelig nå hva det kan føre til.

– Jeg får første klasse hvert år, og før elevene skulle begynne på skolen var det fokus på om noen av mine som var tett knyttet til det som hadde skjedd.

– Det viste det seg å ikke vaere, men i parallellk­lassen var det noen som var naert berørt. Vi snakket mye om det, og var obs på om andre trengte å snakke.

Hvordan mener du samfunnet har endret seg på de 10 årene som har gått?

– Samfunnet har kanskje endret seg mindre enn det vi ønsker. Jeg synes jeg ser spor av Utøya i den nye laereplane­n for videregåen­de skole, som har sterkt fokus på demokrati og medborgers­kap.

– Pedagogikk­professor Jens Bay har kalt tiden vi lever i for «Den individuel­le tid». Barn oppdras som prinser og prinsesser, og laerer å tenke på det som er best for seg. I det lyset er det fort gjort å bli utenfor.

– Hva det vil si å vaere deltaker i et fellesskap, at du må oppføre deg på en måte som er greit for alle, har vaert underkommu­nisert. Det er vanskelig når vi er så selvopptat­te. Utenforska­p kan føre til både radikalise­ring og uønskede handlinger.

❞ En tenker ofte at noen kommer utenfra og gjør skade. Men det er ikke folk utenfra, det er våre innbyggere.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway